Брой 01, 2017

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Горна Оряховица


Срещите с приятели сгряват сърцата

Юбилейната за ССБ 2016 година отбелязахме с интересни срещи и събития.
По инициатива на Сдружение "Човещина" организирахме представяне на "Велико Търново в калейдоскопа на времето" - новото произведение на Павлина Владева - вицепрезидент на Лайънс клуб "Велико Търново - Царевец" и наш дългогодишен приятел. С книгата се запознахме предварително и на авторката зададохме интересни въпроси. На срещата присъстваха дами от Лайънс клуба - проф. Маргарита Тодорова - президент, Марияна Маринова и Галя Чохалиева - от Историческия музей в Горна Оряховица. Участниците в срещата почерпи Ани Ахмед, също от Лайънс клуба. Със съгласието на авторката изпратихме екземпляр от книгата в Звукозаписното студио на ССБ. Дискът вече е готов и ще стигне до читателите на фонобиблиотеката. Книгата е сборник от статии, свързани с бита, традициите, икономиката и политическия живот на великотърновци за продължителен период от време. Благодарим на нашите приятели и им желаем здраве и творчески успехи!


Катя КРЯЖЕВА

25 години дамска вокална група "Перуника"

В навечерието на Международния ден на хората с увреждания дамската вокална група "Перуника" към ТСО на слепите в Горна Оряховица отпразнува своя 25-годишен юбилей. Групата се представя предимно с обработен фолклор, но пее и стари градски песни. През годините дамите от вокалната група са пели под ръководството на няколко известни горнооряховски музикални творци - Ганчо Михов, Ваня Попова, Стефан Манев, Величко Димитров.
Повече от пет години групата се ръководи от Димитър Евтимов.
ДВГ "Перуника" ежегодно участва на международния фолклорен фестивал "Балкан фолк" във Велико Търново, както и на републиканските фестивали "Листопад на спомените" във Варна, "Божури" в Горна Оряховица, а също и на фестивалите в село Орешак, Беклемето, село Обединение, "Фолклорен извор" - село Царевец и фестивала на старата градска песен "Георги Бейков" в Свищов.
Групата участва и в републиканските фестивали на художествената самодейност, организирани от Съюза на слепите в България. Носител е на многобройни награди и почетни грамоти.
На юбилейния концерт ДВГ "Перуника" за първи път представи и своята авторска песен, посветена на Горна Оряховица - "Бяла русалка".
В концертната зала на общинския съвет в Горна Оряховица имахме удоволствието да посрещнем и нашите приятели от Варна - група "Еделвайс" с ръководител Нели Митева, от Габрово - група за ритмотерапия "Жар" с хореограф Георги Тошев, от Дряново - вокална група "Росна китка" с ръководител Даниела Асенова, от Плевен - вокална група "Пей сърце", от Шумен - Тодор Андонов, Християна Емилова, Антон Донев и Стоянка Господинова, както и специалния ни гост от Велико Търново Стефан Цонков.
Концертът продължи повече от два часа и достави огромно удоволствие на зрители и участници.
Със съдействието на председателя на РСО Габрово Стефка Пенчева дамите от вокална група "Перуника" продължиха забавлението заедно с гостенките от Варна в ресторант "Раховец".
Събитието беше отразено от телевизионния канал "Евроком - Царевец" - Велико Търново и в сайта на Община Горна Оряховица.
Най-искрено благодарим на кмета на общината инж. Добромир Добрев, както и на дамите от Лайънс клуб "Велико Търново - Царевец" Павлина Владева, Марияна Маринова и Ани Ахмед за оказаното съдействие при провеждането на юбилейното тържество.
Благодарим и на всички гости, взели участие в концертната програма. Пожелаваме им много успешни изяви през новата 2017 година!


Катя КРЯЖЕВА

Спортен клуб "Раховец 2011" на 5 години

На 7 декември 2016 година в зала № 2 на Младежкия дом в Горна Оряховица членовете на сдружение "Човещина" и СКХУ "Раховец 2011" посрещнаха скъп гост - председателя на Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания", доктора на историческите науки Иван Янев. В началото той подробно ни разказа за новите спортове, финансирани от федерацията - стрелба с лък и шоудаун, както и за своите участия в спортната дейност и полета си с парашут.
Спортните въпроси не бяха единствените на тази среща. Присъстващите взеха участие и в дискусия на тема "Демографската криза в България - причини и възможности за преодоляването й". В експозето си д-р Янев подчерта, че наличието на средна класа обуславя успешното икономическо развитие на една държава. Той допълни, че състоянието на трите основни стълба - образование, здравеопазване и отбрана също влияят на просперитета на държавата. Липсата на средна класа, както и незавидното положение в трите основни стълба са една от причините за емигрирането на младите хора и ниската раждаемост в страната ни. Според д-р Янев подобрение би могло да настъпи при тотална смяна на управляващите, като техните места се заемат от знаещи и можещи млади хора, получили образованието си в чужбина.
Аргументирани изказвания по темата направиха Маринка Маринова и Радомир Шопов.
На срещата присъства и Миглена Папазова - старши експерт социални дейности в Община Горна Оряховица.
Накрая отделихме време и за някои от наболелите проблеми, свързани със социалните придобивки на хората с увреждания.
По стар български обичай разчупихме питка с краве масло, а д-р Янев ни подари авторски книги.
Разделихме се с пожелания за много здраве и нови срещи, като благодарихме на госта за това, че прие поканата въпреки мразовитото време.


Катя КРЯЖЕВАНазад

Всички статии на Брой 01, 2017

В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС НА ССБ
2016 - година на нови идеи
Каталог на записаните нови заглавия през 2016
Каталог на възстановените заглавия през 2016
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
Правила, графици и цени за ползване на почивните бази на ССБ през 2017 година
10 години Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания"
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Кюстендил
Силистра
Добрич
Горна Оряховица
ЛИЧНА ПОЗИЦИЯ
За шест гроша по-малко
ОЩЕ КНИГИ
Книги, издадени на брайл през 2016 година в Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928"
ПАЛЕЧКО
Милост за врабчо
ПРИЗНАНИЕ
Сесия, посветена на Петко Стайнов
Архив на изданието
1 2 3 4 5