Брой 01, 2017

Тема: ЛИЧНА ПОЗИЦИЯ

За шест гроша по-малко


Спортните коментатори обичат да повтарят две, втръснали до полуда, клишета - "Във футбола няма стари и млади, а можещи и неможещи" и "Когато отборът печели, треньорът не се сменя". Клишета, клишета, ама верни, досадни, досадни, ама в белия свят така действат в почти всички области и резултатите им са в пъти по-добри от нашите.
Признавам си без бой, винаги професионално ме е радвало острото перо на Ангел Сотиров. Нашият журналистически занаят си е такъв - обича клюката, хиперболизирането и стрелянето по силните на деня. Но в случая с няколкото поредни изстрела срещу председателя на Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928" колегата Сотиров просто не улучва мишените. Шестте лева неплатен членски внос от Снежка Кирчева, Цветанка Попова и Димитър Димитров може и да са досадно недоразумение, но срещу тях стоят пет-, че и шестцифрени суми, които с управленския си талант г-н Карафезов ежегодно докарва в бюджета на ръководената от него структура, за да може тя да работи нормално. На всичкото отгоре имах честта да подържа в ръцете си квитанциите, които категорично доказват, че и тези 600 стотинки в действителност много добре си лежат в касичката на читалището. Резултатите, този прекрасен критерий на пазарното общество, също категорично работят за името на Спас Карафезов. Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928" е отлично организирана и уважавана институция, за нашенската си реалност персоналът е добре обезпечен, развиваните дейности са многообразни и полезни. С четири-пет думи – успехите на отбора сами говорят за качествата на треньора. А иначе с г-н Сотиров винаги съм готов да седнем на по чаша старо вино и да поклюкарим тоя или оня ръководител. Сигурен съм, че след това ще излязат добри фейлетони.
В развитите общества има и едно друго неписано правило, което ми се струва, че е важно да отбележа - истински доказалият се мениджър (стига заеманата от него позиция да не е обвързана с мандатност) има категоричното морално право сам да реши кога да се оттегли и сам да посочи кой да му бъде наследник. Хората от опит са научили, че не всяка промяна дава положителен резултат и че приемствеността при промените води до повече устойчивост. В Манчестър Юнайтед и до днес съжаляват за доброволното оттегляне на сър Алекс Фъргюсън, ако и да е сърдит чичко с непоносим характер. Съжаляват, защото с него сякаш си тръгнаха и успехите. А пък там, в оня свят, който все ни се струва по-розов от нашия, почти винаги те оценяват по реалните резултати, а не по сладкодумието. Но това, разбира се, е прекалено маловажно за сложните ни балкански душевности. Я, да си караме по юнашки, а успехите кучета ги яли - ще минем и без тях.
Всъщност, ако се погледне реално, отчитайки нараненото достойнство на Спас Карафезов, цялата история е доста забавна и е съвсем в традицията на журналистическия занаят. Тя вдигна и интереса към списанието ни, което лично мен ме радва. Единственото нечистоплътно нещо би било, ако зад критическата добронамереност на Ангел Сотиров стоят интересите на трети лица с апетити към шефското място в Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928". Амбицията, предприемчивостта и инициативата са чудесни неща, особено в пазарната реалност. Но играта си има правила. Когато имаш претенции, не се криеш зад гърба на другите с надежда, че осъществяването им ще ти бъде поднесено на тепсия. Подготвяш се. И то сериозно се подготвяш. Сядаш си на задните части, пишеш си CV, в което подробно са отразени управленските ти качества и успехи, драсваш и една програма за развитието на институцията, която искаш да оглавиш, намираш си съмишленици и отиваш на избори. Избори! Тази толкова вълшебна процедура за всяко претендиращо за демократичност общество! Избори, които можеш да спечелиш и да получиш желания пост. Избори, които можеш и да загубиш и да си тръгнеш с достойнство. Това е честният и почтен начин. Другото се нарича задкулисие, с което гръмогласно и дръзновено напоследък се борим!

Петър КАЛИНОВНазад

Всички статии на Брой 01, 2017

В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС НА ССБ
2016 - година на нови идеи
Каталог на записаните нови заглавия през 2016
Каталог на възстановените заглавия през 2016
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
Правила, графици и цени за ползване на почивните бази на ССБ през 2017 година
10 години Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания"
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Кюстендил
Силистра
Добрич
Горна Оряховица
ЛИЧНА ПОЗИЦИЯ
За шест гроша по-малко
ОЩЕ КНИГИ
Книги, издадени на брайл през 2016 година в Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928"
ПАЛЕЧКО
Милост за врабчо
ПРИЗНАНИЕ
Сесия, посветена на Петко Стайнов
Архив на изданието
1 2 3 4 5