Брой 02, 2017

Тема: ЮБИЛЕЙ

Орхан Мурад на 50 години


Димитрина МИХАЙЛОВА

Точно на 27 януари, денят, в който Орхан Мурад поема първата си глътка въздух, появявайки се на този свят преди 50 години, той отпразнува своя юбилей, а заедно с това и 25 години обаятелно присъствие на сцена.
Роден е в Кърджали на 27 януари 1967 година. Започва да свири на пиано на осемгодишна възраст, а на китара – от тринадесетгодишен. Заниманията по музика започват в Училището за деца с нарушено зрение във Варна. В осми клас създава първата си училищна група, в която, освен като китарист, се налага и като вокалист.
Така започва да развива успоредно уменията си да свири и да пее. На 15 години продължава образованието си в Училището за деца с нарушено зрение "Луи Брайл" в София. Там модернизират групата, наричайки я рок група "Лотос". Превръщат се в една от водещите групи на новата рок вълна в началото на демокрацията. Групата съществува, докато Орхан Мурад завършва Държавната музикална академия – 1992 година. Завършвайки средното си образование, кандидатства в Консерваторията – с пеене, но не го приемат, въпреки че е единственият от 120-те кандидати, който пее и сам си акомпанира на пиано. Тогава много известен български поп певец и музикален педагог му казва да не кандидатства повече, защото нямало как да го обучават в часовете по микрофонна техника и сценично майсторство.
Орхан не се опитва да чупи стени с главата си, но не се и отчайва, а решава да започне да изучава класическа китара, тъй като е добър рок китарист и класическата китара ще му се отдаде най-лесно. След две години кандидатства отново и този път се класира на второ място, и, естествено, вече е приет в Академията.
Отрано трябвало сам да се грижи за прехраната си и свири по сватби и кръщенета, всякакви банкети, най-често като барабанист. Това пък го приближава до народната музика. В Академията изучава както класика, така и джазово изкуство. Това му дава възможност да се развива в много области и да се докосва до почти всички жанрове на музиката. Завършва през 1992 г. с отличен успех. Според професор Манол Тодоров той е бил сред най-добрите студенти. След дипломирането си Орхан Мурад пее по сватби и заведения, но е без постоянна работа и се връща в Асеновград, където живее семейството му, и започва да работи като редови музикант по кръчмите.
През 1995 г. с неговия съученик Станимир Колев издават първия си албум, озаглавен "Ах, жени", а те двамата се кръщават дуо "Южен полъх". Аранжиментите на песните, също така и музиката на повечето от тях са дело на Орхан.
Станимир повече пише текстовете, а Мурад – композира музиката. Веднага след този албум се разделят, тъй като Станимир Колев решава да учи право в Софийския университет, а Орхан Мурад тръгва по свой път.
Първият самостоятелен албум на Орхан Мурад през 1996 г. също се превръща в хитов. На първи май 1998 г. излиза "Хиляди слънца", който по-късно, през есента на същата година, печели всички възможни награди – за албум на годината, за песен на годината, а Орхан – като певец на годината и като композитор на годината. На следващата година той получава още доста нови награди.
Издава два албума на турски език, които са много успешни, най-вече по отношение на ангажиментите в Турция – "Ашк" (2002) и "Дуня гюзели" (2004), между тях излиза и "Слънце мое" (2003) - също носител на няколко хита като "За майката на моето дете" – посветен на жена му, "Братя по чаша" и други. В края на 2005 г. записва албум с български народни песни. Подбира 13 песни, най-вече от Родопската и Македонската фолклорна област, записва ги и издава в албума "Любими народни песни".
По това време реализира и друга своя идея – да помага на талантливите незрящи деца от двете училища, в които е учил. Междувременно създава свой танцов ансамбъл и с песните от народния албум започват да концертират по различни общини. Тези концерти преминават с огромен успех. През май 2007 година подписва договор с "Пайнер". След няколко месеца събира песните, които до този момент не са излизали в някой от албумите, прибавя към тях още 6 нови песни и ги издава в албума "Единствена".
През пролетта на 2008 година участва в "Пей с мен" в "Шоуто на Слави". По същото време работи като музикален ръководител в ДМДТ "Кадрие Лятифова". През 2006 г. създава фондация "Шанс за децата". Чрез нея цели подпомагането на музикално надарени слепи и слабовиждащи деца, а също така и деца на социално слаби родители, които нямат възможност да финансират извънкласното обучение на децата си. През 2009 и 2011 г. издава още два албума на турски – "SEREFE, BE DOSTLAR" и "SEVILEN TURKULER". В този период продължава да записва и свои авторски песни.
През 2000 г. песента "Отиваш си" по музика на Орхан Мурад печели първа награда на конкурса "Тракия фолк 2000".
Орхан Мурад е женен. Съпругата му се казва Шенай. Имат дъщеря – Сузи Мурад, и по-голяма дъщеря – Александра, от първия брак на Шени.
- На твоя празник присъстваха много твои колеги като Руслан Мъйнов, Деси Слава, Нелина, Еми Стамболова, Радо Шишарката, Цветелина, Сашка Васева и много други звезди от изгряването на поп-фолка, което безспорно говори за голямото уважение, с което те се отнасят към теб и към твоето творчество. Има ли промяна в отношенията между вас оттогава и сега?
- Доста мои приятели не успяха да дойдат, защото беше петък, а нашата работа е предимно през уикендите, а други не можаха да дойдат и по други причини. Тони Дачева например не можа да дойде, поради това че точно в този ден се беше разболяла. Но това не е въпрос на някакво отношение. Ние сме приятели още от ония стари времена, когато започнахме, и така си продължаваме. Помагаме си кой с каквото може – със синбеци, с аранжименти, дори понякога си подаряваме песни.
- Ти прояви скромност като не спомена, че ти си подарявал песни - на кого?
- Това беше преди време. Подарих една песничка на Нелина – "ВЪРНИ МИ ЛЮБОВТА" – по моя музика и текст, и тази песен беше много успешна, но ние си помагаме всякак - кой с каквото може.
- С течение на времето промени ли се твоят поглед към поп-фолка?
- Слушайки съвременните поп-фолк песни, хората изпитват носталгия към стария поп-фолк, затова един много модерен формат са ретро партитата по нощните клубове – ретро парти с Орхан Мурад, ретро парти с Тони Дачева и тъй насетне. Те се приемат много добре. Много наши почитатели казват - защо ги няма старите хубави текстове, защо ги няма старите хубави песни за душата, истински песни, изпети от истински певци? Защото сега всичко е на компютърна основа. Много се копират едни други, включително и във визията, и във видеото на песента, и в звученето, и дори и в стайлинга на изпълнителя. Всичко е в един калъп и много компютър, малко душа и малко талант.
- Как намираш текстове за песните?
- Ползвам текстове на различни автори, но доста често си ги пиша и сам.
- Пееш, аранжираш, свириш на различни инструменти, въпреки че си завършил класическа китара...
- С удоволствие свиря на различни инструменти. Той, самият процес на аранжировката, изисква всичките тези партии, които участват в звуковата среда на една песен - от барабаните през бас китарата, хармония, солови инструменти и тъй насетне, всичко това минава през моя интелект. Тръгва от ума, преминава през пръстите и вече тогава влиза като звук в компютъра.
- Ти имаш постоянно ангажименти - остава ли ти време за почивка?
- Вярно, имам доста ангажименти, но намирам време и за почивка. Най-добре си почивам, като мързелувам и се виждам с приятели. Много обичам да се разхождам сред природата, но за съжаление това невинаги ми е възможно. През лятото често ходя с приятели на палатка и на пикник. През зимата повече време отделям за четене на книги и пак се виждам с приятели. От това по-хубав релакс - да се виждаш с любимите си хора и дори да си поговорите глупости, няма!
- Обичаш ли да оставаш сам?
- Обичам, защото тогава мога да правя точно това, което ми се прави в този момент. Обичам да съм сам понякога, но никога не се чувствам самотен. Аз съм обграден с много хора и в моето ежедневие, когато успея да остана за няколко часа сам със себе си, е една малка награда за мен.
- Освен на китарата, за която казваш, че тя е твоята първа любима, свириш ли на някакви други инструменти?
- Имам 4 акустични и 3 електрически китари, имам два саза "барлама саз" - турския етноинструмент, акустичен и електрически, ут - това е арабският прадядо, родственик на лютнята и китарата, имам и ударни рототоми. На синтезатора клавир свиря, когато са ми необходими различни пиана и органи. Имам дори и кастанети, които също използвам. Едни приятели ме обзаведоха с кавали, а наше приятелско семейство, жената е мексиканка, ми подари едни медни дудуци, често употребявани в мексиканската музика. В моята балада "Единствена" отсвирът е точно с тези свирки.
- Колко албума имаш досега?
- Издал съм 10 албума с български поп-фолк, 3 на турски език, които включват мои авторски и турски народни песни от нашия регион - това са народни песни на българските турци. През 2005 година е 14-тият ми албум с българска народна музика и последният ми е юбилейният ми тазгодишен петнадесети албум.
- Разкажи ни за него...
- В него са включени петнадесет любовни балади, като повечето от тях са познати на моите почитатели, но не са слушани в такъв вариант. Сега са аранжирани за акустична китара, само в песента "Спомени" има цигулка, а в друга песен има флейта, но като цяло нещата са представени по друг начин. И като китарист, и като певец съм ги направил по-зряло, по-опитно. В тях няма нищо като поп-фолк. Този албум е посветен първо на моя юбилей и второ на празника на любовта Свети Валентин и би бил добър подарък за Деня на влюбените.
- Какъв съвет би дал на младите музиканти?
- Музиката се учи цял живот. Изисква много труд, упоритост и постоянство. Трябва да не униват, а да търсят себе си в нещата. Сигурен съм, че всеки има точно толкова шанс, колкото съм имал и аз. Те трябва да положат много труд. Трябва да имат и поне малко късмет и да търсят своята щастлива звезда. В никакъв случай да не се отчайват! Сега нещата стоят по съвсем различен начин. Сега всичко е много визуално и слепотата много пречи. От страна на шоу бизнеса се гледа от визуално - атрактивната страна, а в това отношение ние сме твърде неконкурентоспособни. Но въпреки всичко, така или иначе, за хубава песен и за хубаво изпълнение винаги ще има почитатели, така че да търсят именно тези почитатели. Да станат добри и винаги ще могат да се реализират по този начин.
Още първите впечатления при среща с Орхан Мурад са, че това е човек, от когото лъха доброта и някаква особена жизненост. Той вярва в доброто и е убеден, че ако човек направи нещо добро, то му се връща стократно. Чувства се щастлив, защото е постигнал вътрешна хармония, притежава силна воля за преодоляване на всички трудности. Откликва на всякакви предизвикателства със своя тънък усет за красиво и хармонично, с характерната си чувствителност и финес. Има много приятели и обича да бъде с тях. Притежава способността да превърне в песен всяко свое преживяване и затова теми за песни никога не му липсват. Всички негови песни са направени с любов и професионализъм, вероятно на това се дължи спечелването на многобройните му почитатели. На живота гледа с любопитство и винаги търси красивото и новото. Мечтае – хората около него да живеят добре, да са спокойни и щастливи. Прадядо му по майчина линия се е казвал Хаджен и е бил ходжа. Той е бил доста известен в района на Родопите, а прадядо му по бащина линия също е бил ходжа и се е казвал Юсуф. И ако се говори за някаква наследственост - тази негова топлота на гласа може да идва и от двете страни. По неговите думи - "Майка ми пееше много хубаво народни песни", може донякъде също да се обясни афинитетът му към музиката.
При Орхан Мурад правенето на музика е вътрешна потребност - изсвирено и изпято от самия него, а не както често се прави напоследък - изтеглено от Интернет.Назад

Всички статии на Брой 02, 2017

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Силистра
Плевен
ИЗБОРИ
Машинното гласуване за незрящи граждани
ИНИЦИАТИВА
Нов български университет предоставя образователна и творческа възможност на хора в неравностойно положение
ЛЯТО 2017
Условия, графици и цени за почивка в ПС "Релакс" - Шипковски минерални бани през 2017 година
НОВОСТИ
Българско изобретение в помощ на незрящите
Уникален справочник "Изявени пловдивчани"
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Вторична катаракта
ПАЛЕЧКО
Кристалният Джакомо
ПРАЗНИЧНО
Сирни заговезни (Сирница)
22 велики мисли за прошката
ПРОЕКТИ
"Портретът на живота"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РОДОЛЮБИЕ
Петте карача
ЮБИЛЕЙ
Орхан Мурад на 50 години
Един истински хомо луденс
Архив на изданието
1 2 3 4