Брой 02, 2017

Тема: НОВОСТИ

Българско изобретение в помощ на незрящите


От миналата година екип от трима млади софтуерни специалисти си постави нелеката задача да създаде нов български продукт, който максимално да е в помощ на незрящите хора. Роман Джуров, Николай Ташев и Валентин Иванов решават да облекчат ежедневието на хората, лишени от зрение, чрез техния мобилен телефон. Този път обаче, за разлика от множеството процеси, решения и "улеснения", касаещи хората с увредено зрение и реализирани без тяхното пряко участие, на което сме били свидетели нееднократно, момчетата се свързват със Съюза на слепите, за да узнаят какви точно са нуждите на незрящите.
До голяма степен основният визионер на екипа е Валентин Иванов, на когото принадлежи идеята, но, разбира се, всеки един от останалите участници добавя по нещо от себе си към разработката.
Става дума за мобилно приложение, обхващащо всички платформи и озвучено на български език. След като бъде инсталирано на мобилния телефон, приложението се превръща във вашите "очи" и ви уведомява за всичко, което се намира около вас. Предвижда се работа с него в два режима – посредством камерата на мобилния телефон или с помощта на специално създадени от екипа очила с вградена камера, съответстващи на модните тенденции и достатъчно леки, които ще са свързани с телефона. По думите на Роман Джуров ползването на очилата ще е предимство, тъй като осигурява по-високо качество на изображенията, свободни ръце и значително по-ясна комуникация, тъй като камерата се намира на нивото на очите и в много голяма степен ще съответства на естественото зрително възприятие. Връзката към мобилния телефон първоначално ще бъде посредством кабел за осигуряване на нейната стабилност и за снижаване на разхода на енергия на батерията.
Естествено, за да се ползва приложението пълноценно, е желателно телефонът да бъде със сериозни параметри – бърз процесор, силна резолюция на камерата и голям обем операционна памет.
Предназначението на тази технологична иновация е индикиране на препятствия и описание на сгради и предмети, четене на текст на кирилица – етикети и цени, както и табели, а също и навигационна употреба.
Стремежът на авторите на приложението е до края на първото полугодие на тази година то да излезе на пазара, първоначално с част от предвидените в него възможности. Начинът на придобиването му ще бъде чрез различните мобилни магазини като google play market и app-store, както и директно изтегляне от web.
Естествено, зад тази разработка стои определен бизнес модел и за да се гарантира високото качество на приложението, то няма да е безплатно. Цената му обаче ще бъде съобразена максимално с възможностите на българския потребител, придържайки се към най-евтиното ценово решение с такова качество. В момента подобни конкурентни продукти на пазара поддържат като минимум цени между 2500 и 3500 долара, докато целта на екипа е да формира по-ниска от тези нива цена.
Участието на Съюза на слепите в този проект до момента е в тестването на продукта в различните фази на разработка и чрез обратна връзка, посочване на необходими корекции и подобрения. В тестиращата група участват няколко мобилни млади незрящи хора, които предоставят на разработващите безценен ресурс във вид на информация.
"Няма как зрящ човек да разработва продукт за незрящи без участието на самите тях, защото водещото във всяко нещо е нуждата, така че най-добре запознати с проблема са хората, които се сблъскват пряко с него. В този смисъл информацията, обратната връзка са действително безценни за нас."
Другата цел на създателите на продукта е чрез Съюза на слепите в България той да се популяризира сред хората, за които е създаден, а и те да получават помощ при ползването му в рехабилитационните центрове, след като бъде пуснат на пазара.
Зад идеята за тази разработка не стои някаква специална история. Просто, занимавайки се с компютърно виждане и роботика, Валентин Иванов решава да създаде приложението на базата на някои вече готови софтуерни продукти, така че фирмата да бъде полезна за себе си и за един по-широк кръг от хора. Екипът се ръководи от простичкото желание да накара техниката да работи за хората.
Самите обекти и техните описания са собствена разработка на момчетата, а не са взети от готовите бази на "Гугъл" или "Майкрософт".
На този етап на разработка приложението разчита с различна успеваемост над 100 езика и ще бъде в състояние да разпознава банкноти, цветове и голямо разнообразие от физически обекти.
Както сподели самият Валентин Иванов, една от целите, които екипът си поставя, е връщането на максимален брой незрящи на пазара на труда, осигурявайки им максимална независимост чрез един високотехнологичен и качествен софтуерен продукт. Залага се на това, че, въпреки огромната конкуренция на пазара от компании-производители със значителен ресурс, тимлидерската експертиза на тяхната фирма е на високо ниво и ще бъде създаден един достатъчно привлекателен продукт. Едно от нещата, което ще направи приложението по-добро и достъпно за потребителите, е начинът на таксуване. Обмисля се вариантът за ползване на програмата чрез абонамент, а в случай че клиентът реши да закупи хардуера, т.е. очилата, производителите ще се стремят към максимално ниска цена, близка до производствената. Всяко ново подобрение или всеки нов модул към програмата ще могат да бъде придобити чрез интернет връзка след появата им.
На този етап приложението има готови 5 модула (или фичъра), които ще могат да бъдат закупувани поотделно или ползвани чрез абонамент, каквато е практиката на някои от производителите на специализиран софтуер. Всеки от тези фичъри е съсредоточен върху разпознаването на конкретни обекти, като единият е специално за четене на текст.
Надеждите са в началото на лятото незрящите хора в България да имат възможността да използват този нов и което е много важно роден български софтуерен продукт, а също така, което е още по-важно, да могат да си го позволят.

Марина ПЕТКОВАНазад

Всички статии на Брой 02, 2017

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Силистра
Плевен
ИЗБОРИ
Машинното гласуване за незрящи граждани
ИНИЦИАТИВА
Нов български университет предоставя образователна и творческа възможност на хора в неравностойно положение
ЛЯТО 2017
Условия, графици и цени за почивка в ПС "Релакс" - Шипковски минерални бани през 2017 година
НОВОСТИ
Българско изобретение в помощ на незрящите
Уникален справочник "Изявени пловдивчани"
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Вторична катаракта
ПАЛЕЧКО
Кристалният Джакомо
ПРАЗНИЧНО
Сирни заговезни (Сирница)
22 велики мисли за прошката
ПРОЕКТИ
"Портретът на живота"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РОДОЛЮБИЕ
Петте карача
ЮБИЛЕЙ
Орхан Мурад на 50 години
Един истински хомо луденс
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6