Брой 02, 2017

Тема: НОВОСТИ

Уникален справочник "Изявени пловдивчани"


Ангел СОТИРОВ
Снимки – фотоархив на ВУАРР

На 31 януари в залата на Народна библиотека "Иван Вазов" – Пловдив бе представена личностната енциклопедия "Изявени пловдивчани". Презентацията откри директорът на библиотеката Димитър Минев. За уникалния справочник пръв говори акад. проф. инж. Димитър Димитров, ректор на Висшето училище за агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР), който е инициатор за съставянето на тази свръхполезна книга. В краткото си слово той дебело подчерта, че като съдържание тя е нещо непознато за България, че Пловдив е първият наш град, който представя своите изтъкнати личности от днешния ден, от близкото и по-далечното минало. Проф. Радка Колева - консултант на книгата, разясни процеса на изготвяне на ръкописа й. Съставителят на речника Радка Димитрова - журналист и редактор, емоционално благодари поименно на много хора, които й са помогнали при неговото изготвяне.
Книгата излезе от печат в последните дни на миналата година и се издава по случай 25 години от създаването на ВУАРР. Тя е издание на издателство "Талант", собственост на юбиляря. Ръкописът се разработва цели три години. Нейният тираж е 1 500 екземпляра – 500 бройки с твърди корици и 1 000 с меки. Планува се нейното издаване на брайл и в електронна версия.
Тя съдържа повече от 700 статии за пловдивчани с високи постижения в културата, спорта, политиката, обществения живот и бизнеса. Сред тях са световни знаменитости като Христо Стоичков, учени като Христо Г. Данов, кметове като Божидар Здравков, политици като Жан Виденов и Петър Стоянов. В невероятната енциклопедия срещаме и десетина членове на ССБ. Това са Христо Белобрадов, Величка Гушева - Кърпарова, Владимир Желев, Димитър Парапанов, Велик Атанасов, Стефка Стойчева, Здравко Лекишев, Данчо Данчев, Стефан Данчев, Ангел Сотиров. За съжаление са пропуснати Георги Даракчиев и Емил Узунов. Но те със сигурност ще намерят място във втория том на енциклопедията, който се предвижда да излезе през 2019 година, годината, в която Пловдив ще бъде Европейска столица на културата, обеща акад. проф. инж. Димитров.
Представянето, както е обичайно, завърши с коктейл, виното за който бе от запасите на ВУАРР. По време на коктейла бе организирана и разпродажба на книгата. Да пожелаем и ние на тази книга успешен път към очите, ръцете и ушите на многобройните й читатели!!!Назад

Всички статии на Брой 02, 2017

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Силистра
Плевен
ИЗБОРИ
Машинното гласуване за незрящи граждани
ИНИЦИАТИВА
Нов български университет предоставя образователна и творческа възможност на хора в неравностойно положение
ЛЯТО 2017
Условия, графици и цени за почивка в ПС "Релакс" - Шипковски минерални бани през 2017 година
НОВОСТИ
Българско изобретение в помощ на незрящите
Уникален справочник "Изявени пловдивчани"
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Вторична катаракта
ПАЛЕЧКО
Кристалният Джакомо
ПРАЗНИЧНО
Сирни заговезни (Сирница)
22 велики мисли за прошката
ПРОЕКТИ
"Портретът на живота"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РОДОЛЮБИЕ
Петте карача
ЮБИЛЕЙ
Орхан Мурад на 50 години
Един истински хомо луденс
Архив на изданието
1 2 3 4