Брой 02, 2017

Тема: ОФТАЛМОЛОГИЯ

Вторична катаракта


Катаракта или вътрешно перде е заболяване, което протича с намаляване на прозрачността на лещата на окото. Прогресивното помътняване на лещата довежда до прогресивно намаление на зрението, което е и основно оплакване на пациентите. Наследствената и вродена катаракта са характерни за детската възраст. Старческата катаракта засяга хората след 50 години. Патологичната катаракта се развива във връзка със системно заболяване като захарен диабет, някои кожни и неврологични заболявания. Усложнената катаракта се появява като резултат от очно заболяване - хронични възпаления, глаукома, високостепенно късогледство, тумори на окото.
В ежедневната практика най-често се среща възрастовата или старческа катаракта. Сигурно консервативно лечение на това заболяване няма. Единствено оперативното отстраняване на помътнената леща и оптичната корекция чрез имплантация на вътреочна леща може да възстанови зрението на оперираното око. Днес, използвайки техники като екстракапсулна екстракция и факоемулсификация, се оперира тогава, когато катарактата започне да пречи на болния в неговата професия и в ежедневието му, независимо от стадия й на развитие.
Основната съвременна техника за оперативно лечение е факоемулсификацията - лещата се отстранява чрез разбиването й с ултразвук през малък разрез, като се имплантира твърда или се инжектира мека (сгъваема) вътреочна леща с предварително изчислена диоптрична сила. Операцията е кратка, безшевна и безболезнена. Пациентът може да се върне към обичайните си задължения след няколко дни.
Вторичната катаракта или т. нар. "вторично перде" представлява уплътняване и помътняване на задната капсула на лещата на окото. При съвременните микрохирургични техники задната капсула на лещата се запазва и служи за опора на имплантираната вътреочна леща. Тази компликация се получава при около 35% от случаите и не зависи особено от вида на оперативната техника и вида на имплантираната леща. Затова е прието да се счита, че това не е усложнение на операцията, а естествен феномен. Проявява се с прогресивно намаление на зрението, обикновено от 3 до 6 месеца след проведена оперативна интервенция при възрастните пациенти. При по-младите възрастови групи уплътняването се наблюдава при почти 100% от пациентите до 2 години след операцията.
Уплътняването на задната лещена капсула е значително по-често след операция на очи с патологични катаракти при диабет и усложнени катаракти при увеит, миопия, пигментна дегенерация на ретината.
Способите на лечение на вторичната катаракта, използвани в съвременната офталмология, могат да бъдат разделени на 2 големи групи - хирургични методи на капсулотомия (разкъсване на задната лещена капсула) и лазерен метод на лечение, който стана възможен с появата на YAG лазерите.
Лазерната задна капсулотомия осигурява минимална травматичност на операцията с минимален риск за оперативни и следоперативни усложнения. Този метод получи широко разпространение благодарение на високата му ефективност и възможността за извършване на манипулацията в амбулаторни условия във всеки лекарски кабинет, оборудван с гореспоменатия лазерен апарат, а процедурата е безболезнена. Сроковете за извършване на лазерната капсулотомия са от 3 - 4 седмици до 6 месеца след проведена катарактална хирургия. Продължителното й отлагане не гарантира отсъствие на усложнения.
Разкъсването на капсулата се извършва с няколко лазерни "изстрела" в центъра й, съответстващ на оптичната зона на зеницата, а самото разкъсване се получава вследствие на изпаряване на тъканите от концентрирането на лазерната енергия. Ефектът се оценява по достигнатото повишение на зрителната острота. Резултатът от манипулацията е стабилен.
Същият лазерен апарат се използва при лечение и на други очни заболявания - лечение и профилактика на първична закритоъгълна глаукома; следтравмени и следоперативни реконструкции в областта на предния очен сегмент; посттравмени катаракти и възпалителни сраствания.Назад

Всички статии на Брой 02, 2017

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Силистра
Плевен
ИЗБОРИ
Машинното гласуване за незрящи граждани
ИНИЦИАТИВА
Нов български университет предоставя образователна и творческа възможност на хора в неравностойно положение
ЛЯТО 2017
Условия, графици и цени за почивка в ПС "Релакс" - Шипковски минерални бани през 2017 година
НОВОСТИ
Българско изобретение в помощ на незрящите
Уникален справочник "Изявени пловдивчани"
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Вторична катаракта
ПАЛЕЧКО
Кристалният Джакомо
ПРАЗНИЧНО
Сирни заговезни (Сирница)
22 велики мисли за прошката
ПРОЕКТИ
"Портретът на живота"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РОДОЛЮБИЕ
Петте карача
ЮБИЛЕЙ
Орхан Мурад на 50 години
Един истински хомо луденс
Архив на изданието
1 2 3 4