Брой 03, 2017

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Плевен


Едно добро начинание

Единственото куче-водач на незрящ в Плевен е лабрадорът Жара. Неин ползвател е Венцислав Иванов, който е заедно с него от шест години. Община Плевен предоставя 20 000 лева за закупуването на кучето-водач. През всичките тези години, откакто Венцислав и Жара са заедно, кучето има спонсор, който предоставя храна под форма на гранули, както и безплатна ветеринарна грижа от доктор Ивайло Илиев. Това е човек, който с голяма любов се грижи за домашните любимци на хората от града ни. Той открива и най-модерната ветеринарна клиника в Северна България. Тя е проектирана и оборудвана да отговори на най-съвременните европейски изисквания за добра ветеринарна практика. Откриването започна с изпълнения на фолклорна формация "Орфикус" от Смолян и водосвет. Сред многобройните гости бяха заместник-кметът по финанси и икономика на Община Плевен Милен Яков и председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев. Създаването на клиниката е факт с общите усилия на много хора, фирми и институции. "Обектът е построен изцяло и изключително от плевенски фирми", подчерта управителят й д-р Ивайло Илиев. Започнала като амбулатория през 2002 г., тя сега продължава дейността си в абсолютно нова сграда, а десетте специалисти, работещи в нея, са доказали своя професионализъм и отговорното си отношение към пациентите си и техните стопани. Инвестицията е на обща стойност близо 900 хиляди лева.

Румен ПЕТКОВ

Осми март в клуба на незрящите

На 8 март 2017 година в Клуба на хората с увреждания и пенсионера още от 11 часа местата бяха заети. Домакините на тържеството, жените от УС на ТСО Плевен, посрещнаха всички гости и им пожелаха здраве и дълголетие. С подходящи думи и стихове те създадоха приятно настроение. Председателят на ТСО Плевен Володя Христов също присъстваше на осмомартенското празненство в клуба. След кратко поздравително слово г-н Христов поднесе специални поздравителни картички на всички присъстващи жени. Не е важно подаръкът да е скъп, важно е как ще ти бъде поднесен! Думите на председателя накараха жените да забравят трудното всекидневие, скъпотията, болестите и да се почувстват наистина като на празник. Програмата, посветена на празника, започна с кратка информация за водещата роля на жената в семейството и в обществото, след което вокалната група "Пей, сърце" с ръководител Богомил Мицев отправи музикален поздрав към присъстващите. Амбицията на участниците в групата е през настоящата 2017 г. да участват на общински, регионални и национални събития и фестивали, възраждащи и съхраняващи народните песни, музика и танци от различни краища на страната. Имаше и почерпка, която жените сами си бяха подсигурили. Празникът бе съпътстван с много песни и весело настроение. Организаторът към клуба като един истински професионален дисководещ накара жените да си припомнят младостта с шопското, с Елениното, с правото хоро, ситното влашко, ръченицата, старите градски песни и други. Върхът бе веселата сценка "Нетрадиционен подарък за жена ми" с участието на авторката на скеча Нинка Дункова и Лили Бачовска. Благодарим на всички, че намериха начин да направят Осми март незабравим празник за всички нас!
Преди това, на 1 март, по традиция жените от клуба на слепите при ТСО Плевен си размениха мартеници за здраве и щастие. Прочетена бе информация за тази традиция и нейното символно значение от древността до наши дни. Повечето от мартеничките бяха изработени от самите жени, членуващи в организацията ни, като най-интересните и ефектни бяха тези от плъстена вълна.

Румен ПЕТКОВНазад

Всички статии на Брой 03, 2017

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Плевен
Кърджали
Бургас
Силистра
Асеновград
Монтана
ИЗБОРИ
Предизборната сергия
Реалност или популизъм - времето отново ще покаже
ИНИЦИАТИВА
Незрящият Цветан прави открити приемни за деца в нужда
ЛИТЕРАТУРА
Щастливата съдба на една краеведска книга
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Глаукомата - крадецът на зрение
ПРАЗНИЧНО
Международен ден на жената 2017
РАЗКАЗ НА БРОЯ
Момиченцето и герданът
РЕДАКЦИОННО
Бележка на редакцията
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
СЪДБИ
Споделена болка
ТЕХНОЛОГИИ
5 неща, които не знаете, че вашият iPhone може
Българка създаде първия таблет за незрящи
Архив на изданието
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022