Брой 03, 2017

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Плевен


Едно добро начинание

Единственото куче-водач на незрящ в Плевен е лабрадорът Жара. Неин ползвател е Венцислав Иванов, който е заедно с него от шест години. Община Плевен предоставя 20 000 лева за закупуването на кучето-водач. През всичките тези години, откакто Венцислав и Жара са заедно, кучето има спонсор, който предоставя храна под форма на гранули, както и безплатна ветеринарна грижа от доктор Ивайло Илиев. Това е човек, който с голяма любов се грижи за домашните любимци на хората от града ни. Той открива и най-модерната ветеринарна клиника в Северна България. Тя е проектирана и оборудвана да отговори на най-съвременните европейски изисквания за добра ветеринарна практика. Откриването започна с изпълнения на фолклорна формация "Орфикус" от Смолян и водосвет. Сред многобройните гости бяха заместник-кметът по финанси и икономика на Община Плевен Милен Яков и председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев. Създаването на клиниката е факт с общите усилия на много хора, фирми и институции. "Обектът е построен изцяло и изключително от плевенски фирми", подчерта управителят й д-р Ивайло Илиев. Започнала като амбулатория през 2002 г., тя сега продължава дейността си в абсолютно нова сграда, а десетте специалисти, работещи в нея, са доказали своя професионализъм и отговорното си отношение към пациентите си и техните стопани. Инвестицията е на обща стойност близо 900 хиляди лева.

Румен ПЕТКОВ

Осми март в клуба на незрящите

На 8 март 2017 година в Клуба на хората с увреждания и пенсионера още от 11 часа местата бяха заети. Домакините на тържеството, жените от УС на ТСО Плевен, посрещнаха всички гости и им пожелаха здраве и дълголетие. С подходящи думи и стихове те създадоха приятно настроение. Председателят на ТСО Плевен Володя Христов също присъстваше на осмомартенското празненство в клуба. След кратко поздравително слово г-н Христов поднесе специални поздравителни картички на всички присъстващи жени. Не е важно подаръкът да е скъп, важно е как ще ти бъде поднесен! Думите на председателя накараха жените да забравят трудното всекидневие, скъпотията, болестите и да се почувстват наистина като на празник. Програмата, посветена на празника, започна с кратка информация за водещата роля на жената в семейството и в обществото, след което вокалната група "Пей, сърце" с ръководител Богомил Мицев отправи музикален поздрав към присъстващите. Амбицията на участниците в групата е през настоящата 2017 г. да участват на общински, регионални и национални събития и фестивали, възраждащи и съхраняващи народните песни, музика и танци от различни краища на страната. Имаше и почерпка, която жените сами си бяха подсигурили. Празникът бе съпътстван с много песни и весело настроение. Организаторът към клуба като един истински професионален дисководещ накара жените да си припомнят младостта с шопското, с Елениното, с правото хоро, ситното влашко, ръченицата, старите градски песни и други. Върхът бе веселата сценка "Нетрадиционен подарък за жена ми" с участието на авторката на скеча Нинка Дункова и Лили Бачовска. Благодарим на всички, че намериха начин да направят Осми март незабравим празник за всички нас!
Преди това, на 1 март, по традиция жените от клуба на слепите при ТСО Плевен си размениха мартеници за здраве и щастие. Прочетена бе информация за тази традиция и нейното символно значение от древността до наши дни. Повечето от мартеничките бяха изработени от самите жени, членуващи в организацията ни, като най-интересните и ефектни бяха тези от плъстена вълна.

Румен ПЕТКОВНазад

Всички статии на Брой 03, 2017

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Плевен
Кърджали
Бургас
Силистра
Асеновград
Монтана
ИЗБОРИ
Предизборната сергия
Реалност или популизъм - времето отново ще покаже
ИНИЦИАТИВА
Незрящият Цветан прави открити приемни за деца в нужда
ЛИТЕРАТУРА
Щастливата съдба на една краеведска книга
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Глаукомата - крадецът на зрение
ПРАЗНИЧНО
Международен ден на жената 2017
РАЗКАЗ НА БРОЯ
Момиченцето и герданът
РЕДАКЦИОННО
Бележка на редакцията
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
СЪДБИ
Споделена болка
ТЕХНОЛОГИИ
5 неща, които не знаете, че вашият iPhone може
Българка създаде първия таблет за незрящи
Архив на изданието
1 2 3 4 5