Брой 03, 2017

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Асеновград


Отново се проведе тържество в клуба на слепите и сляпо-глухите в Асеновград, посветено на виното и любовта и годишнината от успението на един от създателите на българската азбука - свети Кирил Славянобългарски.
Студеното време не разколеба хората и те дойдоха усмихнати, радостни, словоохотливи, знаещи, че ще срещнат добри приятели. Участие взеха и незрящи от Първомай, а от Лъки Лушка Маджарова бе както винаги актуална и активна във всички мероприятия. Гости на тържеството бяха поетесите, членуващи в Съюза на независимите български писатели - д-р Александра Кирева и Иванка Янкова, издали много книги с поезия, с хайку, а д-р Кирева и романа "Лекари".
По традиция първо бе представен ритуалът рязане на лозите. Лозарят Атанас Николов предаде своя дългогодишен опит на младия наследник Красимир Касабов. Най-долната пъпка се оставя, тя е спяща, следващите две пъпки са плодните. Реже се над тях под ъгъл 45 градуса. Наследникът отпи вино от украсената бъклица и пожела здраве на всички.
След това д-р Кирева разказа за своя живот и прочете стихове за любовта. Иванка Янкова произнесе слово за любовта, като подчерта, че тя е благослов, дар, награда, дава криле и прощава непростимото. Поетесата поздрави всички, чете свои стихове, един от които бе посветен на баща й, който през последните десет години от живота си е загубил зрение. Свое стихотворение за любовта декламира и Елена Янакиева.
Голям интерес присъстващите проявиха към представянето на козметични средства за дами и господа, както и препарати за дома от придружителката на Камбуров - Любка Камбурова, след което се проведе викторина за виното и любовта. Десет души получиха награди. Всички бяха почерпени с хубавите асеновградски вина мавруд, каберне и други и със специалитетите, приготвени от Любка и незрящите.
Радостта в залата беше голяма, докоснала нежните струни на душите на победителите над мрака и на всички придружители и гости.

С пълни чаши накрая вдигнахме наздравица:
За младостта, която си отива!
За любовта, която ни гори
и като младо вино ни опива!
За душата, която е с мечти!


Славка СТАВРЕВАНазад

Всички статии на Брой 03, 2017

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Плевен
Кърджали
Бургас
Силистра
Асеновград
Монтана
ИЗБОРИ
Предизборната сергия
Реалност или популизъм - времето отново ще покаже
ИНИЦИАТИВА
Незрящият Цветан прави открити приемни за деца в нужда
ЛИТЕРАТУРА
Щастливата съдба на една краеведска книга
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Глаукомата - крадецът на зрение
ПРАЗНИЧНО
Международен ден на жената 2017
РАЗКАЗ НА БРОЯ
Момиченцето и герданът
РЕДАКЦИОННО
Бележка на редакцията
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
СЪДБИ
Споделена болка
ТЕХНОЛОГИИ
5 неща, които не знаете, че вашият iPhone може
Българка създаде първия таблет за незрящи
Архив на изданието
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022