Брой 03, 2017

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Асеновград


Отново се проведе тържество в клуба на слепите и сляпо-глухите в Асеновград, посветено на виното и любовта и годишнината от успението на един от създателите на българската азбука - свети Кирил Славянобългарски.
Студеното време не разколеба хората и те дойдоха усмихнати, радостни, словоохотливи, знаещи, че ще срещнат добри приятели. Участие взеха и незрящи от Първомай, а от Лъки Лушка Маджарова бе както винаги актуална и активна във всички мероприятия. Гости на тържеството бяха поетесите, членуващи в Съюза на независимите български писатели - д-р Александра Кирева и Иванка Янкова, издали много книги с поезия, с хайку, а д-р Кирева и романа "Лекари".
По традиция първо бе представен ритуалът рязане на лозите. Лозарят Атанас Николов предаде своя дългогодишен опит на младия наследник Красимир Касабов. Най-долната пъпка се оставя, тя е спяща, следващите две пъпки са плодните. Реже се над тях под ъгъл 45 градуса. Наследникът отпи вино от украсената бъклица и пожела здраве на всички.
След това д-р Кирева разказа за своя живот и прочете стихове за любовта. Иванка Янкова произнесе слово за любовта, като подчерта, че тя е благослов, дар, награда, дава криле и прощава непростимото. Поетесата поздрави всички, чете свои стихове, един от които бе посветен на баща й, който през последните десет години от живота си е загубил зрение. Свое стихотворение за любовта декламира и Елена Янакиева.
Голям интерес присъстващите проявиха към представянето на козметични средства за дами и господа, както и препарати за дома от придружителката на Камбуров - Любка Камбурова, след което се проведе викторина за виното и любовта. Десет души получиха награди. Всички бяха почерпени с хубавите асеновградски вина мавруд, каберне и други и със специалитетите, приготвени от Любка и незрящите.
Радостта в залата беше голяма, докоснала нежните струни на душите на победителите над мрака и на всички придружители и гости.

С пълни чаши накрая вдигнахме наздравица:
За младостта, която си отива!
За любовта, която ни гори
и като младо вино ни опива!
За душата, която е с мечти!


Славка СТАВРЕВАНазад

Всички статии на Брой 03, 2017

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Плевен
Кърджали
Бургас
Силистра
Асеновград
Монтана
ИЗБОРИ
Предизборната сергия
Реалност или популизъм - времето отново ще покаже
ИНИЦИАТИВА
Незрящият Цветан прави открити приемни за деца в нужда
ЛИТЕРАТУРА
Щастливата съдба на една краеведска книга
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Глаукомата - крадецът на зрение
ПРАЗНИЧНО
Международен ден на жената 2017
РАЗКАЗ НА БРОЯ
Момиченцето и герданът
РЕДАКЦИОННО
Бележка на редакцията
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
СЪДБИ
Споделена болка
ТЕХНОЛОГИИ
5 неща, които не знаете, че вашият iPhone може
Българка създаде първия таблет за незрящи
Архив на изданието
1 2 3 4 5