Брой 03, 2017

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Монтана


И тази година членове на териториалната организация на слепите в Монтана си организираха "Седянка" и под звуците на акордеона и народните песни на Павлин Георгиев се повеселиха истински и заедно. Идеята за това мероприятие се роди от желанието за алтернативно място за забавление на слепите и слабовиждащите ни съграждани, които обичат българското и пазят традициите. На импровизираната седянка бяха поканени членове на организацията, за да изработят мартеници, да се забавляват и разкажат кой каквото знае за българската традиционна мартеница. Председателката на ТСО Виолета Йорданова ни припомни легендата за мартеницата, която датира от времето на хан Аспарух. Той имал сестра на име Хуба. Тя била пленница в друго царство. Аспарух пратил вест на сестра си, че е намерил земя да се заселят - на юг от река Дунав, днешна България. Като получила тази радостна вест, Хуба успяла да избяга от плен. Яхнала кон и препускала без почивка, докато стигнала до река Дунав. Търсила брод да премине. Хуба пуснала сокол. На неговия крак вързала края на бял конец, а другия край на конеца държала в ръцете си. Соколът литнал да намери брод през реката, стрела го пронизала и той паднал умъртвен, а конецът се обагрил с червения цвят на кръвта му. Хуба проследила нишката и така намерила път да стигне при брат си и да заживеят свободни и честити в новата земя - България. Оттогава бяло-червеният конец е здравата нишка, която обединява българите по света - да сме здрави, силни и щастливи. Да помним, че сме българи, където и по света да се намираме.
Поставихме предварително приготвеното "дърво", което окичихме с изработените разнообразни мартеници. Мартеницата е символ на здраве, дълъг живот, плодородие и изобилие. Изработва се от усукани памучни или вълнени конци. Основните цветове са бяло и червено. Белият цвят на мартеницата първоначално е символизирал мъжкото начало, силата, но по-късно под въздействието на християнството цветът обозначава радостта, красотата, чистотата и непорочността. Белият цвят е цветът на Христос. Червеният цвят е женското начало, здравето. То е знак на кръвта, на зачеването, на раждането. Първоначално женските сватбени носии са били червени.
В мартениците се преплита и синият цвят, който е свързан с небето и водата. Той е белег на божествена вечност и аристократичност.
А зеленият цвят в мартеницата е символ на плодородие, възраждане и празничност.
Мартеницата включва различни елементи и символи - черупки от охлюви (за здраве и сила), мъниста (против уроки), парички (за благополучие).
Когато се прави мартеница, тя трябва да се усуква наляво.
В късния следобед се почерпихме със сандвичи, баница, сладки и топли напитки. Изработените мартеници подарихме на Дома за хора със сетивни увреждания във Вълчедръм с пожелание за здраве, щастие и късмет в живота.

Снежана АТАНАСОВА

Традицията продължава

14 февруари - Ден на Трифон Зарезан и свети Валентин, Ден на любовта и на виното! Двата празника – православен и католически, отдавна са се слели в един и всеки има своя повод за празнуване. Днес не бива да забравяме, че "Виното не стои така мирно в главата, както в бъчвата!".
Традиционно и тази година на 14 февруари Домът на науката и техниката в Монтана отвори врати, за да посрещне гости и да отбележи тържествено Деня на лозаря и винаря. Председателят на НТС г-н Иван Митов е гостоприемен домакин и този празник винаги е очакван с нетърпение, обичан и от млади, и от стари.
На вратите на зала 1 ни посрещна млада хубавица с погача в ръце. Залата бе украсена в стил - като за празника. Маса с битова покривка, а на нея наредени погачи, ястия, вина. До нея бурето, чекръкът… На няколко места са поставени икони. Отляво на масата са поставени бъклица, свещник, питка, солница, а около тях седят дядо Трифон и млада мома. На фона на лека музика ръководителят на танцов състав "На мегдана" - Монтана, дядо Трифон и председателят на НТС Иван Митов зарязаха ритуално специално засадената за празника млада лоза и я поляха с вино от бъклицата - за успешна селскостопанска година, берекет и здраве. Размениха си и "корони" от лозови пръчки. Председателят на НТС приветства гостите, пожела все така да е жив майсторлъкът на местните домашни винопроизводители и отчете резултата от проведения конкурс "Най качествено домашно вино - реколта 2016 г. в регион Монтана". За цар на лозята бе коронясан Емил Тодоров - произвел най хубавото червено и бяло вино. Дядо Трифон подаде мотика на Емил Трифонов, за да покаже как се копае лозето, та да роди хубаво грозде. Наградени бяха и други участници в конкурса, сред които и 4 жени.
За празничното настроение се погрижиха певчески състави от селата Белотинци и Стубел и танцова формация "На мегдана". Празникът продължи с приятелски разговори и почерпка.

Снежана АТАНАСОВАНазад

Всички статии на Брой 03, 2017

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Плевен
Кърджали
Бургас
Силистра
Асеновград
Монтана
ИЗБОРИ
Предизборната сергия
Реалност или популизъм - времето отново ще покаже
ИНИЦИАТИВА
Незрящият Цветан прави открити приемни за деца в нужда
ЛИТЕРАТУРА
Щастливата съдба на една краеведска книга
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Глаукомата - крадецът на зрение
ПРАЗНИЧНО
Международен ден на жената 2017
РАЗКАЗ НА БРОЯ
Момиченцето и герданът
РЕДАКЦИОННО
Бележка на редакцията
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
СЪДБИ
Споделена болка
ТЕХНОЛОГИИ
5 неща, които не знаете, че вашият iPhone може
Българка създаде първия таблет за незрящи
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6