Брой 03, 2017

Тема: ЛИТЕРАТУРА

Щастливата съдба на една краеведска книга


о.з. подполковник Борис ГЪРНЕВ
Снимки - проф. инж. Иван ЯНЧЕВ


По-точното определение сякаш би било интересната съдба… Тя е трябвало да се появи преди три години - в навечерието на 70-годишнината на своя съчинител. Но не би…Първо авторът загубва ръкописа на книгата, а после като за капак и коректурата му…!!!
Но в началото на миналата година Ангел Сотиров открива коректурата и с помощта на своите приятели Добромир Колев и Пеню Куков успява да възстанови нейния ръкопис. Посредством софийското издателство "Феномен" през есента на миналата година книгата със заглавие "За българските бежанци от Караклисе и за техния говор" тръгва към своите адресати. В края на септември е представена в родното село на автора - Васил Левски, Старозагорско, а два месеца по-късно и пред две землячески срещи в Стара Загора.
Краеведско-етнографската книга "За българските бежанци от Караклисе и за техния говор" се състои от 8 раздела. Може би най-интересните от тях са трите глави с диалектизми. В последния осми раздел авторът майсторски описва свръхатрактивното маскарадно шествие "Джамала", провеждано в родното му село на Сирни Заговезни.
Ангел Сотиров е автор на седем книги, най-вече третиращи рехабилитацията и обучението на хората с нарушено зрение. Той е син на ветеран от Отечествената война и внук на участник в Балканската война. Оттам е и моят, вероятно съвсем разбираем интерес към този автор с твърде широка палитра на съчинителските си интереси.
На 21 февруари в 14 часа авторът и книгата бяха в пловдивското читалище "Тракия - Пловдив - 2008". Секретарят на читалището Мария Гулова посредством пространното си слово представи автора Ангел Сотиров, като акцентира най-вече върху неговите образование, професионални занимания, публични роли и публикации. Не пропусна дори и неговото хоби - балконско зеленчукопроизводство. След това тя даде думата на автора сам да представи своята книга. Ангел Сотиров благодари на организаторите на презентацията и на присъстващите в залата за отделеното време, разказа как е започнал създаването на своята творба, описа нейната структура и начините на събиране, уточняване и записване на диалектизмите. Г-жа Бойка Бораджиева, филолог по образование, изказа своето възхищение от начинанието на Ангел Сотиров, от неговите изследователски усилия. Проф. инж. Иван Янчев, племенник на автора, потомък също на бежанци от Караклисе, сподели с препълнената зала свои впечатления за него от младежките му години. Професорът се спря също и на незавидната орисия на тракийските бежанци, търсещи понякога седмици наред своите нови обиталища сред невинаги гостолюбивото към тях местно население. Накрая, както е обичайно, авторът на бежанското четиво почерпи участниците в събитието с червено войсилско вино "Мерло", ядки и солени бисквитки. Дошлите на тази впечатляваща среща имаха възможността да си закупят книгата на промоционална цена.
На презентацията присъстваха председателят на читалището Мариана Алексиева, доц. д-р Георги Йорданов – председател на тракийското дружество "Войвода Руси Славов", председателят на КС на ССБ Емил Узунов, директорът на НЦРС Стефан Данчев, председателят на пловдивската регионална организация на ССБ Велик Атанасов. Ангел Сотиров подари на читалището представената книга и литературната си книга "Зелени графомании". Той си тръгна, отнасяйки със себе си изключителното внимание на публиката, нейните бурни аплаузи и една бутилка супермавруд, връчена му от Мария Гулова.
Същия ден в библиотеката на читалище "Тракия - Пловдив - 2008" интернет-телевизията на Висшето училище за агробизнес и развитие на регионите - "Натурал", интервюира краеведа Ангел Сотиров. Брилянтната журналистка Ирина Шопова подробно го разпита за книгата, помоли го даже да й представи и няколко думи-уникати от говора на бежанците от Караклисе. Предишния ден нейната не по-малко талантлива колега Деляна Лукова взе голямо телефонно интервю от автора за радиото на това висше училище.
Да пожелаем на книгата много читатели, а на Ангел Сотиров – още авторски книги!!!Назад

Всички статии на Брой 03, 2017

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Плевен
Кърджали
Бургас
Силистра
Асеновград
Монтана
ИЗБОРИ
Предизборната сергия
Реалност или популизъм - времето отново ще покаже
ИНИЦИАТИВА
Незрящият Цветан прави открити приемни за деца в нужда
ЛИТЕРАТУРА
Щастливата съдба на една краеведска книга
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Глаукомата - крадецът на зрение
ПРАЗНИЧНО
Международен ден на жената 2017
РАЗКАЗ НА БРОЯ
Момиченцето и герданът
РЕДАКЦИОННО
Бележка на редакцията
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
СЪДБИ
Споделена болка
ТЕХНОЛОГИИ
5 неща, които не знаете, че вашият iPhone може
Българка създаде първия таблет за незрящи
Архив на изданието
1 2 3 4 5