Брой 03, 2017

Тема: ИНИЦИАТИВА

Незрящият Цветан прави открити приемни за деца в нужда


Да реши проблемите на децата с увреждания и да подобри живота на младежите от различните уязвими групи - това е мечтата на 14-годишния Цветан Тодоров от Хуманитарната гимназия в Пловдив. Деветокласникът представлява Пловдивска област в Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето. Органът е учреден в изпълнение на основните принципи на Конвенцията на ООН за насърчаване на детското участие в политики и решения за децата. 33 членове между 7 и 17 години от всички региони на страната оформят състава на съвета. Пловдивските представители са двама - Цветан Тодоров и 14-годишният Борис Ангелов от ЕГ "Иван Вазов".
"Изобщо не знаех, че съществува подобен съвет. Научих от статия във вестник, която ми прочетоха, и реших да опитам. За да станеш член, освен документите, че си ученик в редовна форма, трябва да докажеш умението да мотивираш и обединяваш връстниците си за определени каузи или събития. Да защитаваш мнение. Затова в мотивационното писмо, което написах, обясних, че участието ми в съвета е най-добрият начин да помогна на децата в нужда", разказва Цветан. И като пример посочва огромния проблем с придвижването, който имат незрящите като него. От година насам, когато е приет в Хуманитарната гимназия с руски език, изключително много разчита на съучениците си, които му помагат за движението из класните стаи, както и на ресурсния си учител. Досега в училището не е имало незрящ ученик, но Цветан твърди, че го третират наравно с останалите, което не му позволява да се чувства различен. Уроците си готви с помощта на учебници в електронен брайлов вариант.
През ноември Цветан и Борис стартираха инициативата "Деца помагат на деца" в пловдивския Център за настаняване от семеен тип "Детска къща" в квартал "Коматево". Желанието им е да помагат в уроците и домашните на настанените там деца.
"Надяваме се да заразим и наши съученици, които да се включат и да помогнат в наваксването на знанията по различни предмети, за да гарантираме системна подкрепа, а инициативата да не е еднократен акт. Всяко дете има право на качествено образование", категоричен е Цветан. След старта на кампанията в Пловдив той посетил и помогнал на децата от ЦНСТ "Къща като в къщи" в Карлово. Наложило се да се обясняват задачи по математика, физика и химия. Оказало се, че доброволци редовно посещавали и помагали на децата да наваксат пропуските.
Цветан се надява да продължи срещите си с деца от центровете от семеен тип в цялата страна. Амбициран е да направи открити приемни за деца в нужда, които да споделят най-тежките си проблеми, които не търпят отлагане, за да може той да ги предложи за дебат в Съвета.
"Заседанията на Съвета са изключително ползотворни. Понякога се проточват страшно дълго, защото всеки напира да каже мнението си, но това е хубаво", обяснява Цветан и добавя, че винаги има представител от Държавната агенция, който ги консултира за нормативните документи или казусите, по които трябва да излязат със становище.
На последното си заседание за миналата година Съветът се е произнесъл относно проекта за промяна на Семейния кодекс и Кодекса за социално подпомагане. По повод реформата за осиновяването съветът изразил становище за подкрепа на промените, но предложил дете, което е в процес на осиновяване, да има преди това среща с връстник, който вече е осиновен. Другото предложение на членовете на Съвета е деца над 16 години да имат възможност да работят в семейния бизнес, без да се налага да се произнася Инспекцията по труда. А младежите под 18 години да са с право да сключват граждански договори.

Използван източник:
http://u4avplovdiv.comНазад

Всички статии на Брой 03, 2017

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Плевен
Кърджали
Бургас
Силистра
Асеновград
Монтана
ИЗБОРИ
Предизборната сергия
Реалност или популизъм - времето отново ще покаже
ИНИЦИАТИВА
Незрящият Цветан прави открити приемни за деца в нужда
ЛИТЕРАТУРА
Щастливата съдба на една краеведска книга
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Глаукомата - крадецът на зрение
ПРАЗНИЧНО
Международен ден на жената 2017
РАЗКАЗ НА БРОЯ
Момиченцето и герданът
РЕДАКЦИОННО
Бележка на редакцията
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
СЪДБИ
Споделена болка
ТЕХНОЛОГИИ
5 неща, които не знаете, че вашият iPhone може
Българка създаде първия таблет за незрящи
Архив на изданието
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022