Брой 03, 2017

Тема: ИНИЦИАТИВА

Незрящият Цветан прави открити приемни за деца в нужда


Да реши проблемите на децата с увреждания и да подобри живота на младежите от различните уязвими групи - това е мечтата на 14-годишния Цветан Тодоров от Хуманитарната гимназия в Пловдив. Деветокласникът представлява Пловдивска област в Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето. Органът е учреден в изпълнение на основните принципи на Конвенцията на ООН за насърчаване на детското участие в политики и решения за децата. 33 членове между 7 и 17 години от всички региони на страната оформят състава на съвета. Пловдивските представители са двама - Цветан Тодоров и 14-годишният Борис Ангелов от ЕГ "Иван Вазов".
"Изобщо не знаех, че съществува подобен съвет. Научих от статия във вестник, която ми прочетоха, и реших да опитам. За да станеш член, освен документите, че си ученик в редовна форма, трябва да докажеш умението да мотивираш и обединяваш връстниците си за определени каузи или събития. Да защитаваш мнение. Затова в мотивационното писмо, което написах, обясних, че участието ми в съвета е най-добрият начин да помогна на децата в нужда", разказва Цветан. И като пример посочва огромния проблем с придвижването, който имат незрящите като него. От година насам, когато е приет в Хуманитарната гимназия с руски език, изключително много разчита на съучениците си, които му помагат за движението из класните стаи, както и на ресурсния си учител. Досега в училището не е имало незрящ ученик, но Цветан твърди, че го третират наравно с останалите, което не му позволява да се чувства различен. Уроците си готви с помощта на учебници в електронен брайлов вариант.
През ноември Цветан и Борис стартираха инициативата "Деца помагат на деца" в пловдивския Център за настаняване от семеен тип "Детска къща" в квартал "Коматево". Желанието им е да помагат в уроците и домашните на настанените там деца.
"Надяваме се да заразим и наши съученици, които да се включат и да помогнат в наваксването на знанията по различни предмети, за да гарантираме системна подкрепа, а инициативата да не е еднократен акт. Всяко дете има право на качествено образование", категоричен е Цветан. След старта на кампанията в Пловдив той посетил и помогнал на децата от ЦНСТ "Къща като в къщи" в Карлово. Наложило се да се обясняват задачи по математика, физика и химия. Оказало се, че доброволци редовно посещавали и помагали на децата да наваксат пропуските.
Цветан се надява да продължи срещите си с деца от центровете от семеен тип в цялата страна. Амбициран е да направи открити приемни за деца в нужда, които да споделят най-тежките си проблеми, които не търпят отлагане, за да може той да ги предложи за дебат в Съвета.
"Заседанията на Съвета са изключително ползотворни. Понякога се проточват страшно дълго, защото всеки напира да каже мнението си, но това е хубаво", обяснява Цветан и добавя, че винаги има представител от Държавната агенция, който ги консултира за нормативните документи или казусите, по които трябва да излязат със становище.
На последното си заседание за миналата година Съветът се е произнесъл относно проекта за промяна на Семейния кодекс и Кодекса за социално подпомагане. По повод реформата за осиновяването съветът изразил становище за подкрепа на промените, но предложил дете, което е в процес на осиновяване, да има преди това среща с връстник, който вече е осиновен. Другото предложение на членовете на Съвета е деца над 16 години да имат възможност да работят в семейния бизнес, без да се налага да се произнася Инспекцията по труда. А младежите под 18 години да са с право да сключват граждански договори.

Използван източник:
http://u4avplovdiv.comНазад

Всички статии на Брой 03, 2017

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Плевен
Кърджали
Бургас
Силистра
Асеновград
Монтана
ИЗБОРИ
Предизборната сергия
Реалност или популизъм - времето отново ще покаже
ИНИЦИАТИВА
Незрящият Цветан прави открити приемни за деца в нужда
ЛИТЕРАТУРА
Щастливата съдба на една краеведска книга
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Глаукомата - крадецът на зрение
ПРАЗНИЧНО
Международен ден на жената 2017
РАЗКАЗ НА БРОЯ
Момиченцето и герданът
РЕДАКЦИОННО
Бележка на редакцията
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
СЪДБИ
Споделена болка
ТЕХНОЛОГИИ
5 неща, които не знаете, че вашият iPhone може
Българка създаде първия таблет за незрящи
Архив на изданието
1 2 3 4 5