Брой 03, 2017

Тема: ОФТАЛМОЛОГИЯ

Глаукомата - крадецът на зрение


Глаукомата е комплексно очно заболяване, което се обуславя от много фактори и има специфични характеристики като увреждане на очния нерв и загуба на зрително поле. Обикновено при пациентите с глаукома е налице повишено вътреочно налягане, но дори пациенти с нормално очно налягане могат да развият глаукома. Не съществува специфично ниво на повишено вътреочно налягане, което със сигурност да води до глаукома. В същото време няма и долна граница на налягането, която напълно да изключва риска от поява на заболяването. Ето защо ранната диагноза и лечението на глаукомата са ключови при предпазването от загуба на зрението.
Съществуват няколко типа глаукома, като най-често срещаните са откритоъгълната и закритоъгълната.
Откритоъгълна глаукома – тя е най-често срещаната форма на глаукома. Нарича се така, защото ъгълът, който се образува между роговицата и ириса, е отворен. При този тип увреждането на очния нерв става бавно и постепенно води до загуба на зрение. Едното око може да е засегнато в по-голяма степен от другото.
Закритоъгълна глаукома – по-рядко срещана форма, обхваща около 10% от случаите на глаукома в САЩ. При тази форма ъгълът е тесен и ирисът и лещата блокират нормалното преминаване на вътреочната течност през камерите на окото. Това води до повишено вътреочно налягане. Закритоъгълната глаукома настъпва остро и изисква спешна медицинска намеса. Симптомите и увреждането на зрителния нерв се развиват бързо и рядко остават незабелязани (за разлика от откритоъгълната глаукома).
Вродена глаукома – рядка форма на глаукома, която се появява при някои новородени поради незавършено развитие на дренажната система в окото през вътреутробния живот. Състоянието може да се предава по наследство. При липса на усложнения вродената глаукома се коригира хирургично.
Глаукома с нормално налягане – при нея е налице увреждане на зрителния нерв, въпреки че налягането е нормално. Причините за състоянието не са известни.
Другите видове глаукома, които са варианти на открито- и закритоъгълната глаукома, са:
- Вторична глаукома;
- Пигментна глаукома;
- Псевдоексфолиативна глаукома;
- Травматична глаукома;
- Неоваскуларна глаукома.
Симптомите са различни при двете основни форми на заболяването. При откритоъгълната глаукома липсват ранни предупредителни симптоми. Тя се развива бавно и понякога без значителна промяна в зрението в продължение на много години. Повечето хора се чувстват добре и не забелязват промяна в зрението си, най-вече защото първоначално се губи периферното зрение, докато зрителната острота се запазва дълго време след началото на заболяването. Когато пациентът си даде сметка за намаляването на зрението, обикновено заболяването е в много напреднал стадий. Загубата на зрение при глаукомата не е обратима с лекарства, дори и с хирургична намеса. Тъй като липсват ранни симптоми, важно е редовно да се извършват редовни профилактични прегледи.
Увреждането на зрителния нерв най-често се предизвиква от повишеното налягане в окото. Това може да се получи, когато в окото се събере по-голямо количество вътреочна течност – при повишеното й образуване или при нарушен дренаж. При някои случаи обаче глаукомата не се предизвиква от повишено налягане. В тези случаи причината може и да не се установи.
Глаукома може да се развие след травма на окото, след оперативни интервенции или при очен тумор. Някои лекарства (кортикостероиди), които се използват за лечение на други заболявания, също могат да доведат до глаукома.
Рискът от развитие на глаукома нараства над четиридесетгодишна възраст. Расата също има известно значение, като рискът е по-висок при цветнокожите. Наличието на диабет и на други случаи на глаукома в семейството също се явяват рискови фактори за заболяването.
Симптомите при закритоъгълната глаукома се проявяват рано в хода на заболяването. Най-честите от тях са:
- размазано зрение;
- поява на окръжности с цвета на дъгата около ярки светлини;
- силна болка в очите и главата;
- гадене или повръщане, съчетано със силна болка в очите;
- внезапна загуба на зрение.
Поставянето на диагнозата глаукома невинаги е лесно. Използват се няколко диагностични теста:
- Тонометрия – измерва вътреочното налягане с помощта на т. нар. тонометър. Измерването е безболезнено, осъществява се чрез прилагане на налягане чрез малък инструмент или въздушна струя. Нормалното вътреочно налягане варира между 12 и 22 mmHg, като при повечето случаи на глаукома то е над 20 mmHg. Има и случаи обаче, при които пациентът е с глаукома, а налягането е в нормалните граници.
- Офталмоскопия – това е диагностичен метод, с помощта на който се изследва състоянието на зрителния нерв и се търсят белези на увреждане. Изследването се извършва след разширяване на зениците и със специален уред, снабден с източник на светлина и увеличителна способност.
- Периметрия – с нейна помощ може да се установи дали зрението е засегнато от глаукома. Чрез теста се измерват зрителните полета и резултатът се изготвя под формата на карта. При това изследване пациентът гледа право напред и трябва да съобщи, когато вижда светлина с периферното си зрение.
- Гониоскопия – чрез нея може да се разграничат откритоъгълната от закритоъгълната форма на глаукома. Този вид тест се извършва чрез поставяне на специална леща в окото, снабдена с огледало. Тя позволява на лекаря да установи дали ъгълът между ириса и роговицата е затворен и блокиран.
- Пахиметрия – това е безболезнено изследване, с което се определя дебелината на роговицата. Извършва се с помощта на пахиметър, който се поставя върху предната част на окото.
Лечението на глаукома е фокусирано върху предпазването на зрението чрез забавяне на увреждането на зрителния нерв. При възрастни лечението не може да възстанови загубеното зрение вследствие на заболяването, но при деца с вродена глаукома е възможно известно повлияване. Повечето методи на лечение са насочени към намаляване на вътреочното налягане. Прилагат се медикаменти, лазерно лечение и хирургично лечение. Няколко вида лекарства се прилагат за лечение на глаукома - както самостоятелно, така и в комбинация, в зависимост от състоянието на всеки конкретен пациент. Очните капки (колири), които се прилагат, намаляват вътреочното налягане, като подобряват дренажа или намаляват образуването на вътреочна течност. Лекарствените средства се класифицират според активното вещество в следните групи:
- простагландинови аналози;
- бета-блокери;
- алфа-агонисти;
- карбон-анхидразни инхибитори.
Лазерната терапия е част от съвременното лечение на много очни заболявания. При глаукома се прилагат няколко типа лазерна терапия:
- Аргон-лазерна трабекулопластика – използва се за лечение на откритоъгълна глаукома. Лазерният лъч отваря каналите за вътреочната течност и улеснява дренирането й.
- Селективна лазерна трабекулопластика – използва се също при откритоъгълна глаукома - при неуспех с аргоновия лазер или медикаментозната терапия.
- Лазерна периферна иридотомия – прилага се при закритоъгълна глаукома. Прави се малък отвор в ириса и така се улеснява дренирането на течността.
- Лазерна циклофотокоагулация – чрез нея се повлиява цилиарното тяло, произвеждащо вътреочна течност. По този начин се повлиява и вътреочното налягане.
Конвенционална хирургия – при липса на ефект от лазерната терапия или при ново повишаване на вътреочното налягане най-често се преминава към хирургична интервенция. Вместо с лазер, при нея с помощта на малък инструмент се прави отвор, чрез който вътреочната течност се дренира, заобикаляйки запушените канали.
Понастоящем най-добрият метод за предпазване на зрението са редовните профилактични прегледи. Тъй като откритоъгълната глаукома протича скрито и дълги години не дава симптоми, нейното ранно откриване и адекватно лечение са от съществено значение.
Редовните физически упражнения се свързват с понижаване на вътреочното налягане и имат благоприятно влияние в превенцията на заболяването.
Носенето на защитни очила и предпазването от травми на очите имат важно значение в профилактиката на глаукомата, особено свързаната с травма.

По материали от ИнтернетНазад

Всички статии на Брой 03, 2017

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Плевен
Кърджали
Бургас
Силистра
Асеновград
Монтана
ИЗБОРИ
Предизборната сергия
Реалност или популизъм - времето отново ще покаже
ИНИЦИАТИВА
Незрящият Цветан прави открити приемни за деца в нужда
ЛИТЕРАТУРА
Щастливата съдба на една краеведска книга
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Глаукомата - крадецът на зрение
ПРАЗНИЧНО
Международен ден на жената 2017
РАЗКАЗ НА БРОЯ
Момиченцето и герданът
РЕДАКЦИОННО
Бележка на редакцията
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
СЪДБИ
Споделена болка
ТЕХНОЛОГИИ
5 неща, които не знаете, че вашият iPhone може
Българка създаде първия таблет за незрящи
Архив на изданието
1 2 3 4 5