Брой 03, 2017

Тема: ТЕХНОЛОГИИ

Българка създаде първия таблет за незрящи


Кристина Цветанова е първият носител на наградата на Европейския съюз за изгряващ предприемач за жени в областта на иновациите.
Кристина живее в Австрия. Там тя успява да създаде компания, в която да реализира идеята си.
Наградата, която спечели, е в размер на 20 000 евро, а целта на конкурса е да има повече иновации и повече жени предприемачи.
Цветанова е главен изпълнителен директор и съосновател на австрийското дружество BLITAB Technology, произвело първия в света таблет за хора с увредено зрение, наречен BLITAB.
На церемонията, проведена в Брюксел на Международния ден на жената, комисарят Карлош Моедаш и заместник-председателят на Европейския парламент Марейд Макгинес обявиха четирите победителки в конкурса.

Историята на Кристина Цветанова

"Не се замисляйте прекалено, когато решите да започнете бизнес", съветва Цветанова жените, които планират собствен бизнес. "Може да проработи и да ви удовлетвори, може и да не проработи и тогава ще можете да продължите с предишното си занимание. Не е голяма работа. Радвам се, че поех този риск по време, в което нямах деца, отговорности или други занимания. Ако искаш да живееш независимо, трябва да си бизнесдама и да поемеш контрола върху собствения си живот", казва тя.
Преместването й в Австрия е било най-важното решение за успеха на проекта, смята тя. Силната предприемаческа общност там й позволява да създаде екип от мотивирани млади хора и да основе компанията си.
"Лъжа ще е да кажа, че пътят ми през последните години е бил лесен. Помня как нямах семейство, приятели и дори дом, когато се преместих във Виена. Никой не можеше да види потенциала в една идея. Но доказах, че идеята е 1%, а работата по нея е 99%.".

Конкурсът

Наградата за изгряващ предприемач, спечелена от Цветанова, бе учредена тази година. Идеята на конкурса е да повиши знанията на обществото, че са необходими повече иновации и повече жени предприемачи. Жените не са достатъчно представени, що се отнася до създаването на новаторски предприятия - те са едва 31% от предприемачите в ЕС, сочат европейските статистики.
Това е четвъртото издание на конкурса, който се провежда от 2011 година. До участие в надпреварата се допускат жени, които са станали основатели или съоснователи на дружество преди януари 2015 г., като оборотът на това дружество трябва да е поне 100 000 евро.
Участниците или техните дружества трябва да са ползвали преди публично или частно финансиране за научни изследвания и иновации, независимо от неговия източник.
Наградата за изгряващ предприемач (до 30 години) се връчва за първи път, съобщиха от ЕК.
На церемонията в Брюксел първа награда за жени в областта на иновациите (100 хил. евро) взе Микела Магас, гражданка на Хърватия и Обединеното кралство, основала британската лаборатория за иновации и проектиране "Stromatolite". Заедно със студио в Швеция тя създава ново поколение инкубатори и инструменти в областта на креативните технологии, насочени към иновации.
Втора награда (50 хил. евро) получи Петра Вадстрьом от Швеция, основала дружеството "Solvatten", което произвежда портативен уред за пречистване и подгряване на вода, работещ със слънчева енергия.
Клаудия Гертнер от Германия взе трета награда (30 хил. евро). Тя е основала предприятието "Microfluidic ChipShop", което произвежда миниатюрни системи (т. нар. lab-on-a-chip) за по-добра диагностика.
И четирите обявени победителки наскоро са учредили или са станали съоснователи на успешни дружества на базата на своите новаторски идеи, като в миналото всички те са получили финансиране от ЕС в областта на научните изследвания и иновациите.
Таблетът за незрящи работи чрез аудио възпроизвеждане и приплъзване. По този начин потребителят може да избере какво иска да прави с него. Иновативното при този таблет е, че екипът на Цветанова представя за първи път цял екран с повече от 13 реда брайлово писмо.
"В момента устройство само с един-единствен ред може да се закупи на пазара и то струва от порядъка на 5-8 хил. евро. Ние намалихме цената над 10 пъти от всичко съществуващо досега", обясни тя.
Продуктът е в предпроизводствена фаза. В идните три-четири месеца се очаква таблетът да бъде пуснат на пазара. Цената му ще е в размер от 500 долара.

По материали от ИнтернетНазад

Всички статии на Брой 03, 2017

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Плевен
Кърджали
Бургас
Силистра
Асеновград
Монтана
ИЗБОРИ
Предизборната сергия
Реалност или популизъм - времето отново ще покаже
ИНИЦИАТИВА
Незрящият Цветан прави открити приемни за деца в нужда
ЛИТЕРАТУРА
Щастливата съдба на една краеведска книга
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Глаукомата - крадецът на зрение
ПРАЗНИЧНО
Международен ден на жената 2017
РАЗКАЗ НА БРОЯ
Момиченцето и герданът
РЕДАКЦИОННО
Бележка на редакцията
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
СЪДБИ
Споделена болка
ТЕХНОЛОГИИ
5 неща, които не знаете, че вашият iPhone може
Българка създаде първия таблет за незрящи
Архив на изданието
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022