Брой 03, 2017

Тема: ТЕХНОЛОГИИ

Българка създаде първия таблет за незрящи


Кристина Цветанова е първият носител на наградата на Европейския съюз за изгряващ предприемач за жени в областта на иновациите.
Кристина живее в Австрия. Там тя успява да създаде компания, в която да реализира идеята си.
Наградата, която спечели, е в размер на 20 000 евро, а целта на конкурса е да има повече иновации и повече жени предприемачи.
Цветанова е главен изпълнителен директор и съосновател на австрийското дружество BLITAB Technology, произвело първия в света таблет за хора с увредено зрение, наречен BLITAB.
На церемонията, проведена в Брюксел на Международния ден на жената, комисарят Карлош Моедаш и заместник-председателят на Европейския парламент Марейд Макгинес обявиха четирите победителки в конкурса.

Историята на Кристина Цветанова

"Не се замисляйте прекалено, когато решите да започнете бизнес", съветва Цветанова жените, които планират собствен бизнес. "Може да проработи и да ви удовлетвори, може и да не проработи и тогава ще можете да продължите с предишното си занимание. Не е голяма работа. Радвам се, че поех този риск по време, в което нямах деца, отговорности или други занимания. Ако искаш да живееш независимо, трябва да си бизнесдама и да поемеш контрола върху собствения си живот", казва тя.
Преместването й в Австрия е било най-важното решение за успеха на проекта, смята тя. Силната предприемаческа общност там й позволява да създаде екип от мотивирани млади хора и да основе компанията си.
"Лъжа ще е да кажа, че пътят ми през последните години е бил лесен. Помня как нямах семейство, приятели и дори дом, когато се преместих във Виена. Никой не можеше да види потенциала в една идея. Но доказах, че идеята е 1%, а работата по нея е 99%.".

Конкурсът

Наградата за изгряващ предприемач, спечелена от Цветанова, бе учредена тази година. Идеята на конкурса е да повиши знанията на обществото, че са необходими повече иновации и повече жени предприемачи. Жените не са достатъчно представени, що се отнася до създаването на новаторски предприятия - те са едва 31% от предприемачите в ЕС, сочат европейските статистики.
Това е четвъртото издание на конкурса, който се провежда от 2011 година. До участие в надпреварата се допускат жени, които са станали основатели или съоснователи на дружество преди януари 2015 г., като оборотът на това дружество трябва да е поне 100 000 евро.
Участниците или техните дружества трябва да са ползвали преди публично или частно финансиране за научни изследвания и иновации, независимо от неговия източник.
Наградата за изгряващ предприемач (до 30 години) се връчва за първи път, съобщиха от ЕК.
На церемонията в Брюксел първа награда за жени в областта на иновациите (100 хил. евро) взе Микела Магас, гражданка на Хърватия и Обединеното кралство, основала британската лаборатория за иновации и проектиране "Stromatolite". Заедно със студио в Швеция тя създава ново поколение инкубатори и инструменти в областта на креативните технологии, насочени към иновации.
Втора награда (50 хил. евро) получи Петра Вадстрьом от Швеция, основала дружеството "Solvatten", което произвежда портативен уред за пречистване и подгряване на вода, работещ със слънчева енергия.
Клаудия Гертнер от Германия взе трета награда (30 хил. евро). Тя е основала предприятието "Microfluidic ChipShop", което произвежда миниатюрни системи (т. нар. lab-on-a-chip) за по-добра диагностика.
И четирите обявени победителки наскоро са учредили или са станали съоснователи на успешни дружества на базата на своите новаторски идеи, като в миналото всички те са получили финансиране от ЕС в областта на научните изследвания и иновациите.
Таблетът за незрящи работи чрез аудио възпроизвеждане и приплъзване. По този начин потребителят може да избере какво иска да прави с него. Иновативното при този таблет е, че екипът на Цветанова представя за първи път цял екран с повече от 13 реда брайлово писмо.
"В момента устройство само с един-единствен ред може да се закупи на пазара и то струва от порядъка на 5-8 хил. евро. Ние намалихме цената над 10 пъти от всичко съществуващо досега", обясни тя.
Продуктът е в предпроизводствена фаза. В идните три-четири месеца се очаква таблетът да бъде пуснат на пазара. Цената му ще е в размер от 500 долара.

По материали от ИнтернетНазад

Всички статии на Брой 03, 2017

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Плевен
Кърджали
Бургас
Силистра
Асеновград
Монтана
ИЗБОРИ
Предизборната сергия
Реалност или популизъм - времето отново ще покаже
ИНИЦИАТИВА
Незрящият Цветан прави открити приемни за деца в нужда
ЛИТЕРАТУРА
Щастливата съдба на една краеведска книга
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Глаукомата - крадецът на зрение
ПРАЗНИЧНО
Международен ден на жената 2017
РАЗКАЗ НА БРОЯ
Момиченцето и герданът
РЕДАКЦИОННО
Бележка на редакцията
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
СЪДБИ
Споделена болка
ТЕХНОЛОГИИ
5 неща, които не знаете, че вашият iPhone може
Българка създаде първия таблет за незрящи
Архив на изданието
1 2