Брой 04, 2017

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


Бъди здрав!

Инициативата на Община град Добрич за здравословното хранене бе приета с голям интерес от НПО "ХобиСклуб". Самото заглавие на кампанията "Бъди здрав" провокира съзнанието на всеки здравомислещ човек. Идеята да участваме се роди след концерта на детския хор с ръководител Росица Дурмушлийска. Дали от хубавите музикални пиеси, или от пролетта няколко човека от "ХобиСклуб" - Иван Тодоров, Светла Стоева, Михаил Панчев, Мима Русева, Радка Иванова и Пенка Найденова, въодушевени от детските гласчета, решихме да организираме дискусия и практически изяви на здравословна тема. Още от сутринта на 4 април гореспоменатите ентусиасти бяхме на линия. Задачите бяха разпределени и всеки знаеше какво ще бъде приготвено. В лицето на Росица Русева избрахме мастър шеф с помощници Радка Иванова, Пенка Найденова и Михаил Панчев, който отговаряше за закупуването на подходящи здравословни продукти. Намериха се и други помощници, които с радост се отзоваха. Според регламента в 12 часа Тодоров даде старт на дискусията "Бъди здрав" и започна с изключително ценните препоръки на проф. Донка Байкова - диетолог и преподавател във Факултета по обществено здраве към Медицински университет - София. Макар и 12 на брой, препоръките разпалиха изключително интересни спорове и освежиха спомените за храните без "Е" и други неизвестни химически вещества. Интересни мисли и рецепти споделиха Росица Русева, Радка Иванова, Пенка Найденова, Стоянка Николова, Димитричка Дамаскинова, Марин Николов, Светла Стоева, Стоянка Дякова, Димитър Апостолов (за полезността на меда), Зинка Петрова, Илия Найденов, Мария Попова и други. След дискусията ни бяха предоставени собственоръчно приготвени мостри за дегустация.

Иван ТОДОРОВ

Мнения и коментари след изборите

Още не бяха утихнали вълненията от парламентарните избори и на 28 март се състоя интересна среща с лек политически привкус. Поканихме изключително ерудиран и компетентен наш приятел - инж. Пенчо Петров, на чаша кафе. Със своето безпристрастно слово той прикова вниманието на около 40 присъстващи. Много внимателно инж. Петров раздели беседата си на четири важни компонента, след което даде думата на участниците за изказвания. Съвсем спокойно своето мнение изразиха Марин Николов, Магда Минчева, Иван Тодоров, Светла Стоева, Димитър Апостолов и Илия Найденов. Радка Иванова зададе въпрос относно социалната политика на двете големи партии, на което аудиторията отвърна с усмивка заради обещанията. Жана Петрова направи своето изказване чрез прочит на подходящо стихотворение. Изтъкнато беше, че в никакъв случай не бива да изпускаме председателството на Европейския съюз през 2018 година. Срещата завърши с майсторски изпълнения от автора Мартин Ралчевски разказ "Обичам те", посветен на България и на децата ни, които ще се върнат. Бяха отправени благодарности към инж. Пенчо Петров за интересната беседа, наситена със много факти и данни. Последваха обещания за нови срещи.

Иван ТОДОРОВ

Вярата в ежедневието

В средата на Страстната седмица се проведе среща в "ХобиСклуб", посветена на духовността. Темата, която се постави за дискусия във времето на очакването на най-светлия християнски празник, бе Вярата в ежедневието. На нея за гост-говорител бе поканен г-н Христо Генчев - теолог и възпитаник на Православния богословски факултет към Великотърновския университет "Свети Свети Кирил и Методий". "Именно малките неща извайват личното щастие или нещастие в живота и затова: "Не събирай в душата си тръните, а розите!" - сподели с аудиторията госта. Това бе интересен отговор на въпроса как да съхраним и развием в себе си Вярата в Доброто, Красивото, Възвишеното, когато сме заобиколени от низкото, пошлото и коварното, как ежедневно да сътворяваме малки чудеса в живота си.
"Способна ли е Вярата да ни даде необходимите сили да се съхраним духовно" - риторично зададе въпрос гостът. Активно участие в дискусията взеха Траянка Хорозова, Росица Русева, Иван Тодоров, Иванка Боянова, Марин Николов и други.
По желание на присъстващите бяха прочетени кратки, но много силни по съдържание текстове от Псалтира.
Докоснати от вечните теми за Любовта, за творчеството, за човека, сътворен от Бога по Негов образ и подобие като свободен, морален и интелигентен творец и деец, и без да могат да ги изчерпят, присъстващите се разделиха с госта с надеждата за нови срещи, но не само по време на християнските празници.

Иван ТОДОРОВНазад

Всички статии на Брой 04, 2017

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ГЛОБУС
22-годишен незрящ инженер на Епъл променя света на технологиите
ДИСКУСИЯ
Новата трудова повинност
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Добрич
Русе
Бургас
Пловдив
ИЗБОРИ
Следизборно
ЛЮБОПИТНО
Сокаку Такеда - последният самурай
ОБЯВА
Второ заседание на XVII Национално общо събрание на пълномощниците на Съюза на слепите в България
СПОРТ
Държавно първенство по голбал
Регионален столичен турнир по шахмат
Паралели във времето
Десети юбилеен индивидуален турнир по табла
Втори индивидуален турнир по боулинг
Четвърти общоградски турнир по обикновена табла "Клокотница" - 2017 година
Архив на изданието
1 2 3 4 5