Брой 04, 2017

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Бургас


И на странджа баир гората

След дългата и продължителна зима пролетта, очаквана от всички ни, пристигна. Тя просто нахлу с високите си температури и обилното лъчезарно слънце, с веселия крясък на гларусите по покривите на центъра в Бургас, с чуруликането на малките птички в Морската градина.
Морето се успокои. Пред хората, излезли на разходка по дългия мост над синия безкрай, се ширеше необятна слънчева синева. Пролетта дойде!
За да отпразнуваме идващата пролет, РСО Бургас организира еднодневна екскурзия - поход до Странджа планина.
В уговорения час се събрахме и за всички бяха осигурени закуска и вода за прехода до планината.
Маршрутът ни минаваше през Бургаските езера. Там бяха дошли първите прелетни птици. Край пътя се зеленееха обширни ниви. В много от селата, през които преминахме, овошките в малките градини бяха нацъфтели, обвити в ореол. Но красотата на природата се извиси, когато започнахме да се изкачваме по Странджа. Гората бе започнала да се разлиства с оня плащ, който обвива като зелено кадифе.
Групата ни от 76 души посети Петрова нива и поднесе венец на мемориалния паметник, построен през 1950 г. и посветен на загиналите в Илинденско-Преображенското въстание. През 1903 година тук се провежда конгрес на Одринския революционен окръг на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО) и се изработва общият план за действие на Илинденско-Преображенското въстание. В паметника са зазидани костите на българския революционер и войвода Георги Кондолов. По повод 100-годишнината от въстанието през 2003 година на билото на Петрова нива е построена църквата "Света Петка".
След това продължихме за Малко Търново. Посетихме Католическата църква и музея към нея. Проведе се среща със съюзните членове от града.
Сред красива природа и пролетна обстановка в ресторант "Козият рог" ни бе сервиран пищен обяд. Всички бяхме весели - пяхме и танцувахме.
Надвечер тръгнахме обратно за Бургас. Градът ни посрещна с мъгливо небе и пронизващ вятър, идващ откъм морето. Но и тук по дворовете и в Морската градина дърветата бяха обвити с бели цветчета и завладяваща зеленина. Радостно се огледахме, доволни и щастливи от изминалия поход. Неволно в душите ни избликна онова детско стихче от първата читанка:
"Пролет мила, животворна,
колко хубава си ти!".


Анка ЯНЕВАНазад

Всички статии на Брой 04, 2017

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ГЛОБУС
22-годишен незрящ инженер на Епъл променя света на технологиите
ДИСКУСИЯ
Новата трудова повинност
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Добрич
Русе
Бургас
Пловдив
ИЗБОРИ
Следизборно
ЛЮБОПИТНО
Сокаку Такеда - последният самурай
ОБЯВА
Второ заседание на XVII Национално общо събрание на пълномощниците на Съюза на слепите в България
СПОРТ
Държавно първенство по голбал
Регионален столичен турнир по шахмат
Паралели във времето
Десети юбилеен индивидуален турнир по табла
Втори индивидуален турнир по боулинг
Четвърти общоградски турнир по обикновена табла "Клокотница" - 2017 година
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6