Брой 04, 2017

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Пловдив


Изложба за хора с увредено зрение в природонаучния музей

За първи път в нашия град на 13 март в Регионалния природонаучен музей - Пловдив се откри изложба, разработена специално за хората със зрителни увреждания. Чрез възможностите на триизмерните технологии незрящите и слабовиждащите посетители придобиват представа, като чрез допир имат шанса да "видят" обитателите на Черно море. Чрез 3D макети са представени в реалните си размери 17 вида риби и медузи. Показани са и множество видове черупки на черноморски мекотели, морски кончета и морски игли. Експонатите са придружени с информация на брайл, на български и английски език.
Изложбата се представя под мото "Възприятие чрез допир - животните на Черно море". Неин инициатор и организатор е сдружение "Една природа". Такива прояви са практика в музеите в Европа, а в България сега се слага началото. При откриването на изложбата Огнян Тодоров - директор на музея, каза: "Хората ще имат пряк достъп до нашите експонати - те могат да бъдат докосвани. Изложбата наистина е уникална".
На откриването присъстваха Амелия Гешева - зам.-кмет "Култура и туризъм" в община Пловдив, други представители на пловдивската общественост и граждани. Особено любопитни бяха децата. Пловдивската организация на слепите се представляваше от Тони Петрова и Георги Генов - председатели на ТСО "Марица" и ТСО "Пулпудева", и Петър Кисьов - отговорник на секцията по риболов към спортен клуб "Изгрев". Част от интервютата с Т. Петрова и П. Кисьов бяха излъчени в репортажа на телевизия БНТ 2. Събитието беше отразено и от други печатни и електронни медии.
Гостите на музея ще имат възможността да се насладят на изложбата до края на месец април. Ръководствата на двете пловдивски териториални организации също предвиждат да заведат голяма група от желаещи съюзни членове, интересуващи се от морската фауна и биологичното богатство на природата.

Георги ГЕНОВНазад

Всички статии на Брой 04, 2017

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ГЛОБУС
22-годишен незрящ инженер на Епъл променя света на технологиите
ДИСКУСИЯ
Новата трудова повинност
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Добрич
Русе
Бургас
Пловдив
ИЗБОРИ
Следизборно
ЛЮБОПИТНО
Сокаку Такеда - последният самурай
ОБЯВА
Второ заседание на XVII Национално общо събрание на пълномощниците на Съюза на слепите в България
СПОРТ
Държавно първенство по голбал
Регионален столичен турнир по шахмат
Паралели във времето
Десети юбилеен индивидуален турнир по табла
Втори индивидуален турнир по боулинг
Четвърти общоградски турнир по обикновена табла "Клокотница" - 2017 година
Архив на изданието
1 2 3