Брой 04, 2017

Тема: ГЛОБУС

22-годишен незрящ инженер на Епъл променя света на технологиите


Джордин Кастър, инженер в Епъл, никога не е била от хората, които признават ограничения. Родена 15 седмици преждевременно, тя тежала малко под 900 грама. Дядо й можел да я побере в дланта си и дори да пъхне сватбената си халка нагоре по ръчичката й, чак до рамото. Лекарите казвали, че шансовете й за живот са нищожни.
Това била първата й среща с ограничените очаквания, както и първият път, в който ги надминала. Джордин, вече 22-годишна, е сляпа по рождение поради ранното й раждане. Като дете родителите й я окуражавали да не приема занижените очаквания към хората с увреждания, насърчавайки я да бъде смела, практична и ненаситно любопитна.
Точно тази душевна нагласа довела до взаимодействието й с технологиите, без значение дали това бил персоналният компютър, който семейството й закупил, когато тя била във втори клас, или този в класната стая в училище, който учителите я поощрявали да ползва.
Тя разказва как възрастните в обкръжението й често й връчвали някаква джаджа, карали я да разбере какво е и да им покаже как да я ползват. И тя го правела.
- Тогава си дадох сметка, че бих могла да напиша компютърна програма, с която да накарам джаджата да изпълнява задачите, които аз искам - казва Джордин, чиято настояща работа е съсредоточена върху подобряването на функции като Войсоувър за незрящи потребители на Епъл. - Осъзнах, че с познанията ми в сферата на компютрите и технологиите бих могла да помогна светът на хората с увреждания да се промени, че бих могла да допринеса да направим технологиите по-достъпни за незрящи потребители.

Личната гледна точка в иновациите на Епъл

Има една често пренебрегвана съставна част в инициативите за разнообразие на работното място - необходимостта да вземеш предвид и гледната точка на хората с увреждания.
Да не се забравят нуждите на незрящите и слабовиждащите хора в обществото е важна част от иновациите на Епъл по отношение на достъпността. Джордин е доказателство колко много може това да подсили една компания.
През 2015 г. тя била студентка в Държавния университет на Мичиган, когато за пръв път се срещнала с Епъл по време на кариерния панаир в Минеаполис. Джордин Кастър отишла на сбирката на работодателите, знаейки, че технологичният гигант ще е там, поради което била нервна.
- Няма да разбереш, ако не опиташ - казала си тя. - Няма да разбереш, ако не говориш с тях. Давай!
Джордин казала на представителите на Епъл колко удивена била от айпада, който получила няколко години по-рано като подарък за седемнадесетия си рожден ден. Той издигнал страстта й към технологиите на едно по-високо ниво, основно заради непосредствената достъпност на устройството.
- Всичко просто работеше и бе достъпно веднага след изваждането му от кутията - споделя тя пред "Машабъл". - Това бе нещо, което никога преди не бях изживявала.
Сара Херлингер, главен ръководител на световната политика и инициативи за достъпност на Епъл, казва, че значителна част от стъпките на компанията по посока на достъпността представлява отдадеността й функциите за интеграция да са стандартни, а не специализирани. Това позволява тези функции да бъдат двойно по-достъпни – както чрез разпространяване на технологиите сред повече потребители, така и чрез понижаване на разходите.
- Тези функции са на разположение в устройството, без значение дали сте някой, който има нужда от тях - разказва Херлингер пред "Машабъл". - Тъй като са вградени, те също така са и безплатни. В миналото хората със зрителни увреждания е трябвало да закупят или направят нещо допълнително, за да ползват технологиите.
На кариерния панаир през 2015 г. страстта на Джордин към достъпността и Епъл била видна. Скоро тя постъпила при тях като стажант, работещ върху достъпността на Войсоувър.
Когато стажът и завършил, уменията й като инженер и защитник на достъпността на технологиите били твърде значими, за да я освободят. Тя била назначена на постоянен договор като инженер в екипа за дизайна и качеството на достъпността - група от хора, които Джордин описва като "страстни" и "отдадени".
- Работата ми оказва пряко въздействие върху живота на незрящите хора - казва тя. - Това е невероятно!

Иновации, съобразени с незрящите потребители

По-голямата достъпност за всички потребители е една от водещите ценности на Епъл, която е в съзвучие с мантрата "Интеграцията вдъхновява иновации".
Херлингер казва, че компанията обича това, което прави, и иска то да е достъпно за всички. Тя описва нуждата от непрекъснато обновяване чрез осигуряването на достъпност като част от ДНК-то на Епъл.
- Достъпността е безкрайна - твърди Херлингер. - Тя не е нещо, което правиш еднократно, слагаш му отметка и след това се заемаш с други неща.
Тази отдаденост не остава незабелязана от общността на незрящите. На 4 юли Епъл бе отличен с наградата "Робърт С. Брей" на Съвета на слепите в САЩ (ССС) заради стъпките на компанията по посока на достъпността и дългосрочната отдаденост на иновации на базата на интеграцията на незрящи потребители.
Компанията е първата на пазара, произвела устройство с тъч екран, достъпно за незрящи посредством Войсоувър. Тя също така обяви наскоро, че Сири ще се появи като асистент в устройствата с Мак още тази есен, както и други иновации като функцията "лупа" за слабовиждащи потребители, с което се цели спазване на обещанието за непрекъснато подобряване на изживяването с Епъл за онези, които са без или със слабо зрение.
- Фактът, че отделяме време за такива иновации, е нещо ново и различно - казва Херлингер. - Това не беше очаквано от технологичната общност. Успехът на такива иновации често зависи от приноса на общността и служители като Джордин Кастър, които предоставят незаменима информация от първа ръка за същината на технологичното изживяване на незрящите хора.
Най-пресният пример за иновация, предизвикана от общността, може да бъде открит на умния часовник на Епъл. "По време на среща - обяснява Херлингер, - зрящ човек може просто да поглежда екрана на часовника си, за да следи времето. Незрящият обаче не може да узнае колко е часът без Войсоувър".
След като се заели с тази главоблъсканица, от Епъл намерили решение на проблема посредством функция, която съобщава времето чрез вибрации. Допълнението се появи в часовниците през есента на 2016 година.

Срещата на новите и старите технологии

Джордин твърди, че успехът и кариерата й се дължат на две неща - технологии и брайл. Това може да прозвучи странно за мнозина, дори и за някои незрящи и слабовиждащи хора. Брайлът и технологиите често се описват като врагове, като степента на брайлова грамотност намалява с увеличаването на достъпа до технологии.
Много защитници на брайла обаче твърдят, че именно брайловата грамотност е ключът за осигуряването на трудова заетост и устойчиви средства за препитание на незрящите. При ниво на безработицата сред слепите от над 70% мнозинството (приблизително 80%) от онези, които имат работа, имат нещо общо помежду си - те четат на брайл.
За Джордин брайлът е решаващ за новаторската й работа в Епъл. Тя настойчиво отстоява, че технологиите са допълнение към брайла, а не негов заместител.
- Ползвам брайлов дисплей всеки път, когато пиша програмен код - казва тя. - Брайлът ми позволява да зная как точно изглежда кодът.
Когато програмира, тя използва съчетание от математически и текстов брайл. Джордин дори заявява, че въпреки огромното присъствие на технологии в живота й, тя все още предпочита да чете на брайл дневния ред на работните срещи.
- Мога да видя граматиката. Мога да видя пунктуацията. Мога да видя какъв е правописът и как са записани нещата - казва тя.
Технологиите, които Епъл създава, също поддържат любовта й към брайла - има разнообразни приспособления като брайловите дисплеи, които могат да бъдат включени към електронните устройства и да й помогнат да общува и пише програмен код. Но тя също така често пренебрегва брайловите дисплей, разчитайки само на Войсоувър, за да управлява устройствата си и да чете съдържанието на екраните.
Брайлов дисплей като този, съвместим с продуктите на Епъл, позволява на незрящите потребители да управляват техническите средства с помощта на брайлови команди.
От Епъл твърдят, че тази свобода на избор в достъпността е умишлена. В компанията вярват, че възможността да избираш измежду няколко налични приспособления, когато желаеш, е решаваща в ценностите й по отношение на достъпността.

Да даряваш на общността

Джордин Кастър участвала в конференция, организирана от Националната федерация на слепите, на която разказала историята си под формата на реч. Тя споделя, че въздействието, което Епъл е оказал на общността от незрящи хора, е било ясно забележимо още с първата й крачка в конферентната зала. Достатъчно било само да се заслуша в случващото се наоколо.
- Докато крачех сред сбирката, чувах Войсоувър от всички страни - разказва тя. - Да можеш да дадеш на общността нещо, което мнозина да ползват, е прекрасно.
Наскоро Джордин имала възможността да използва присъствието си в Епъл и гледната си точка, за да дари нещо на част от общността - следващото поколение от инженери, към които тя има специално отношение.
Кастър е била движещата сила в достъпността на очакваната скоро на пазара игра на Епъл, наречена Суифт плейграундс ("въртеливото място за забавления") - програма за въвеждане на децата в света на програмирането. Тя е работила усърдно, за да направи програмата достъпна за незрящи деца, които според нея отдавна чакали това пособие.
- Постоянно получавах съобщения от много родители на незрящи деца във Фейсбук, които ми пишеха: "Детето ми много иска да се научи да програмира. Знаете ли някакъв начин, по който то би могло да направи това?". Сега, когато се появи на пазара, ще мога да им кажа: - Разбира се! Разбира се! Могат да започнат веднага.
Рекламни материали за Суифт плейграундс показват как програмата работи. Потребителите използват програмен език, за да въвеждат команди, с които да накарат героя да премине през поредица от подобни на пъзел предизвикателства. Програмата използва Войсоувър, за да бъде достъпна за слепи деца.
Джордин споделя, че работата й върху програмата е била едно обогатяващо изживяване, а нейният екип дълбоко е оценил гледната й точка по отношение на управлението с Войсоувър за незрящи потребители.
Тя твърди, че интерактивното приложение със задачи би й оказало огромно въздействие като дете. Програмата преди всичко е напътстван начин за навлизане в технологиите и разбиране на нещата, които ги карат да работят. Това е виртуално съответствие на практичното любопитство, което възрастните събудили у нея в детството й.
- Тя ще даде възможност на децата да навлязат в програмирането - разказва Джордин за играта. - Те могат да ползват Суифт плейграундс веднага, направо, без приспособяване. Само включват Войсоувър и могат да започнат да програмират.
Като човек, който винаги е бил окуражаван да надминава очакванията, Джордин отправя своето простичко послание към следващото поколение от незрящи програмисти като например децата, които ще си играят със Суифт плейграундс:
- Слепотата не те определя - заявява Джордин. - Тя е част от това кой си ти като човек, твоя характерна черта, но тя не определя нито теб, нито какво можеш да постигнеш в живота.

Използван източник - "Машабъл"
Превод от английски - Иван КарастояновНазад

Всички статии на Брой 04, 2017

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ГЛОБУС
22-годишен незрящ инженер на Епъл променя света на технологиите
ДИСКУСИЯ
Новата трудова повинност
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Добрич
Русе
Бургас
Пловдив
ИЗБОРИ
Следизборно
ЛЮБОПИТНО
Сокаку Такеда - последният самурай
ОБЯВА
Второ заседание на XVII Национално общо събрание на пълномощниците на Съюза на слепите в България
СПОРТ
Държавно първенство по голбал
Регионален столичен турнир по шахмат
Паралели във времето
Десети юбилеен индивидуален турнир по табла
Втори индивидуален турнир по боулинг
Четвърти общоградски турнир по обикновена табла "Клокотница" - 2017 година
Архив на изданието
1 2 3 4 5