Брой 10, 2007

Тема: ПРОЕКТ

Проект 2007-10-16

И НИЕ МОЖЕМ

Това е името на проекта, спечелен от ССБ пред Агенцията за хора с увреждания и реализиран съвместно от ССБ и АХУ с десет процентно финансово участие на нашата организация.
Това бе широкомащабен проект, осъществен в три етапа. Той се отнасяше основно до незрящите спортисти. Негов ръководител бе председателят на ССБ Васил Долапчиев, а координатор - Зоя Колева, организатор административни и социални дейности в ССБ.
Първият етап от реализацията на проекта бе организираното състезание по спортен риболов за незрящи, което се проведе на водоема край Панчаревското езеро. В него взеха участие 27 риболовци от Кюстендил, Плевен, София, Варна, Монтана, Шумен, Русе, Стара Загора и Пловдив - девет отбора от по трима състезатели.
Напоследък спортният риболов добива все по-широка популярност сред невиждащите хора, защото се оказа много достъпен, а и изключително развлекателен и атрактивен. Докато в началото в организираните състезания взимаха участие само по два или три отбора, сега вече интересът към този спорт е твърде голям и с течение на времето той набира все повече привърженици в нашата организация.
За жалост точно на 18 септември уловът не беше богат и най-приятните моменти от състезанието - изваждането на рибата, бяха спорадични. Все пак някои от състезателите имаха малко повече късмет и успяха да излъжат шараните, че дори и един сом.
Крайното класиране беше отборно и първото място грабнаха риболовците от Варна. Второто място бе за отбора на Кюстендил, третото за София и четвъртото за риболовците от Стара Загора.
Това бяха и отборите успели въобще да се похвалят с някакъв улов.
Между другото, софийските рибари помежду си участваха в малко локално съревнование по уловени и изпуснати риби, което допринесе за доброто настроение на публиката, но не и на самите състезатели.
Класиралите се отбори получиха плакети, а всички участници - грамоти за успешно участие в състезанието.
Въпреки изключително слабия улов, настроението на всички бе превъзходно, за което допринесе и топлото, слънчево време. Освен на самото състезание, участниците се насладиха на чистия въздух и на срещата с приятели.
Следващият етап от реализацията на проекта бе провеждането на шахматен турнир. Той се състоя в Старозагорски минерални бани от 8 до 10 октомври. И тук участието бе на ниво, както от гледна точка на организация и спортен хъс, така и по отношение на големия брой шахматисти. Не липсваше и медиен интерес. Голям принос за провеждането на турнира имаха и домакините от Стара Загора - председателят на РСО Дина Желева, която се бе постарала да даде широк медиен отглас на мероприятието, и управителят и персоналът на хотел "Ропотамо", където бяха настанени участниците и където протече самият турнир.
В него взеха участие общо 56 незрящи шахматисти от 13 регионални организации на ССБ. В рамките на три дни те играха по швейцарска система в седем кръга на контрола по един час. Победителите бяха определени от националните съдии по шахмат Коста Ангелов и Светла Йорданова. От всички участници само две бяха жени. Класирането бе отборно и на първо място се нареди отборът по шахмат от Пловдив. Донякъде този резултат бе логичен, тъй като един от шахматистите в отбора бе небезизвестният Расим Низам, който е международен шампион по шах. Второто място бе за отбор "Средец" - София, а на трето място се класира отборът от Монтана.
Наградените и тук получиха специално изработени плакети и грамоти за участие в турнира. Може би е добре да се работи за по-голямата популяризация на шахмата сред незрящите, тъй като, освен че е много достъпна за тях, тази игра е игра на ума и дори при двубой с виждащ човек, ние можем да бъдем напълно равностойни съперници.
Финалът на щафетата бе в Сливен на 12 и 13 октомври, където проектът приключи с турнир по голбал и състезания по лека атлетика. В тях взеха участие 40 незрящи спортисти от София, Пловдив и Варна.
От четирите отбора, участвали в голбалния турнир, на първо място се класира "Витоша" от София, на второ РСО София, третото място завоюваха учениците от спортен клуб "Атлет" Варна и последни останаха голбалистите от отбора на РСО Варна.
Всички наблюдатели и гости на турнира бяха силно впечатлени от отличната подготовка и спортния хъс на учениците от Варна. По време на игра, те не отстъпваха на съперниците си, които са доста по-големи от тях, както на години, така и по размери. От трите мача, които играха по системата всеки срещу всеки, децата имаха една загуба от съгражданите си, един равен с РСО София и една победа над отбора на "Витоша".
Като цяло в УДНЗ Варна се обръща много сериозно внимание на спорта, за което голяма заслуга имат директорът и учителите по физкултура. Сред учениците, участвали в спортните състезания в Сливен, има носители на медали от международни спортни форуми. Такива са 17-годишните близнаци Радостина и Иван Иванови и 16-годишният Александър Стоянов, спечелил два златни медала от международен турнир по лека атлетика за юноши и девойки с нарушено зрение в Колорадо, САЩ през юли т.г. Иван Иванов пък е носител на сребърен медал на дълъг скок от същото състезание, а Радостина е спечелила бронзов медал в същата дисциплина.
На световното първенство за мъже и жени с нарушено зрение, проведено в Бразилия тази година, Радостина Иванова се класира 11-а в дисциплината скок на дължина, с което покрива квотата за предстоящата параолимпиада в Пекин.
Лекоатлетическите състезания се проведоха на открито и за голям късмет на участници и публика, слънцето бе щедро в този ден. Невиждащите лекоатлети се съревноваваха в дисциплините гладко бягане и скок на дължина.
След много емоционална и спортсменска битка се оформи и крайното класиране.
На 100 м. гладко бягане за юноши първо място зае Александър Стоянов, а второ и трето - Иван Киров и Янис Христов.
При девойките на 100 м. гладко бягане първенец стана Радостина Иванова, следвана от Стела Стефанова и Станислава Георгиева.
При мъжете първото място спечели Добрин Добрев от Сливен, второто - Стойчо Стойчев, а третото - Никола Трайчев (и двамата са от Пловдив).
От жените на първо място се класира Димка Симеонова от Пловдив, като тя беше и единствена състезателка в тази дисциплина.
В дисциплината 400 м. гладко бягане при юношите първи се класира Янис Христов.
От девойките първа бе Радостина Иванова, следвана от Станислава Георгиева.
При мъжете първото място зае Стойчо Стойчев от Пловдив, а второто - съгражданинът му Кирил Дамянов. Пловдивчанинът Николай Трайчев,се класира на първо място в група Б1 - бягане с придружител.
На 800 м. гладко бягане първите три места заеха варненците Иван Иванов, Иван Атанасов и Явор Йорданов.
При мъжете първи бе класиран Велик Атанасов от Пловдив като единствен състезател в тази дисциплина.
В дисциплината скок на дължина първи от юношите бе Иван Иванов, който преодоля дължина от 6 метра. Радостина Иванова пък не посрами девойките, преодолявайки 4,57 м. Жените бяха достойно представени от Емка Танова от Пловдив, която успя да скочи 2,55 м.
Първенец от групата на мъжете стана Добрин Добрев с резултат 4,50 м.
И тук победителите получиха плакети и грамоти, връчени от председателя на ССБ на тържествена галавечеря.
Така, неусетно, в атмосфера на спортно напрежение и приятелски срещи,  спортната щафета приключи. Имаше победители, имаше и победени. Голямата победа обаче бе на феърплея, на приятелството и на възможността за пореден път да докажем на себе си и на останалите, че наистина "И ние можем". В този, а и не само в този смисъл проектът изцяло оправда името си, а реализиралият го екип получава напълно заслужени адмирации.

Марина ПЕТКОВА

Назад

Всички статии на Брой 10, 2007

15 ОКТОМВРИ - ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН
15 октомври - Международен ден на белия бастун
Състезание по ориентиране за незрящи по случай деня на белия бастун
Тържествен концерт
АБОНИРАЙТЕ СЕ
Абонамент 2008 г.
ДИСКУСИЯ
Как да се отчитаме
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Стара Загора
Вести от Добрич
Висока оценка получиха добруджанци
Долни Дъбник
Стамболийски, Отчет на УС на ТСО на слепите
На един концерт разстояние
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
Руска делегация посети България
Благодарствен адрес
Подарък от народа на Япония
Приветствие на Посланик Такеда на церемонията по приключване на проекта в Националната библиотека "Луи Брайл"
ОБЩЕСТВО
Равни възможности - мираж или реалност?
ОБЯВИ
Малка обява
ПРОЕКТ
Проект 2007-10-16
РЕХАБИЛИТАЦИЯ
Слепите хора в Япония
РУБРИКА ЗА ХОРА ИЗВЪН СИСТЕМАТА НА ССБ
Пътят на адвоката
СЪОБЩЕНИЯ
Ново в Съюзната фонобиблиотека
ТВОРБИ ОТ СЛЕПИ АВТОРИ
Магарешко време
Архив на изданието
1 2 3 4 5