Брой 05, 2017

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Русе


В офиса на РСО Русе на 20 и 21 април 2017 година се проведе турнир по класическа табла, организиран съвместно от регионалната организация, Центъра за социална рехабилитация и интеграция на незрящи и Спортен клуб за интеграция "Дунав 2013". В турнира взеха участие осем състезатели - пет незрящи, един човек от Клуба на военноинвалидите и военнопострадалите и двама представители на сдружение "Олимп - спортът е равнопоставеност" с председател Георги Гаев. Гости на мероприятието бяха служители от Община Русе.
Състезанието се проведе в два кръга - в първия кръг състезателите бяха разделени в две групи и след оспорвана борба бяха излъчени четиримата финалисти. На следващия ден състезанието приключи. На първо място се класира Георги Белчев, на второ - Стоян Петков, на трето - Симеон Николов. Георги Белчев и Симеон Николов са незрящи, а Стоян Петков е от Клуба на военноинвалидите и военнопострадалите. На победителите бяха поднесени подаръци, осигурени от организаторите. На всички участници в турнира се връчиха грамоти за добро представяне. Беше взето решение този турнир по класическа табла да е началото на нови съвместни мероприятия.

***
На 26 април 2017 година РСО Русе съвместно с Центъра за социална рехабилитация и интеграция на незрящи организира екскурзия до Търговище и Велики Преслав, в която се включиха 50 души.
Когато пристигнахме в Търговище, бяхме посрещнати от председателя на ТСО Търговище г-жа Бяла Колева и нейната сътрудничка.
Първият обект, който посетихме, беше Регионалният исторически музей, създаден през 1951 година. Той разполага с три основни експозиции:
- археологическа, разказваща за историята на Търговищкия край от праисторически времена до Средновековието;
- етнографска експозиция, която представя бита, традициите и народните вярвания през Възраждането;
- третата експозиция е къщата-музей "Никола Симов - Куруто" - знаменосец на Ботевата чета.
Следобед потеглихме към Велики Преслав - втората българска столица. Там посетихме Националния историко-археологически резерват и музея "Велики Преслав".
Разгледахме музея, в който са съхранени част от откритите при разкопките предмети. В него видяхме оригинални произведения на старобългарското и средновековното изкуство. На групи по 10 човека влязохме в трезора, където се съхраняват Преславското златно съкровище и керамичният иконостас от дворцовия манастир.
Накрая се разходихме из археологическия резерват. Разгледахме Царската резиденция, Златната базилика, Южната порта и площада пред нея, кръстокуполната църква, Патриаршията, езическия храм, преустроен в църква, банята и останките от Източната порта. Усетихме пулса на времето, когато България е била велика държава.
Прибрахме се от разходката уморени, но доволни.Назад

Всички статии на Брой 05, 2017

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Силистра
Петрич
Русе
Плевен
Добрич
ЛИТЕРАТУРА
Цветя за Вили
Вечер на кръста с романтичен хомо луденс
ОБЩЕСТВО
Отворено писмо на национално представителните организации на и за хора с увреждания
ОБЯВА
Конкурс
ПОЕЗИЯ
Безсмъртие
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ
Посещение на делегация на Румънския съюз на слепите в България
РАЗКАЗ НА БРОЯ
Тартор
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
СПОРТ
Открит международен турнир по шахмат за хора със зрителни увреждания за купата на София
Музикална интермедия към шахматния турнир
Държавно първенство по спортна табла
ТЕХНОЛОГИИ
JELLY - най-малкият телефон в света
Архив на изданието
1 2 3 4 5