Брой 05, 2017

Тема: СПОРТ

Открит международен турнир по шахмат за хора със зрителни увреждания за купата на София


Турнирът бе открит на 20 април и в рамките на два дни незрящи шахматисти от България, Сърбия, Македония, Румъния, Молдова, Турция и Израел се бориха за купата на София в тази древна игра - предизвикателство за ума, интелекта и стратегическото мислене.
Състезанието бе организирано от софийската регионална организация към ССБ и Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" и премина под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова. Финансирано от Софийска община, това събитие даде шанс за участие на голям брой незрящи шахматисти от спортни клубове от България и чужбина. Освен ефекта на оспорвано спортно състезание огромната и изключително важна полза от турнира бе в създаването и укрепването на международните връзки и създаването на приятелства между участниците от различните страни. Като един от най-добре адаптираните спортове за незрящи шахматът е и игра, която е борба на умовете и един от най-ярките примери за честно извоювани победи.
Голямата стойност и отличната организация на шахматния турнир за купата на София се дължи както на организаторите, така и на сериозната финансова подкрепа на Столична община и множеството партньори.
Официалното откриване се проведе в хотел "Рила" в присъствието на официалните гости: Цветелина Кънева - представител на организация "Шалом", д-р Шумналиева - "Право на зрение", г-н Васил Долапчиев - председател на Съюза на слепите в България, г-н Жарко Селковски - председател на Съюза на слепите в Македония, както и председателят на Съюза на слепите в Турция. По този начин турнирът придоби статут на международна среща от по-високо ниво и спомогна за укрепването на международните отношения със сродни организации.
С подкрепата си за този турнир, както и за подобни шахматни прояви в предишните няколко години, Столична община дава пример за насърчаване на социалното включване на хората с увредено зрение посредством спорта и утвърждава призванието си като европейска столица на спорта през 2018 година. Освен Столична община за отличното провеждане на турнира спомогнаха и спонсорите от хотел "Рила", "Coca-cola" България АД, бутилираща компания "Горна баня", "Успех филтър ССБ" ЕООД, сладкарници "Неделя".
Гостите и участниците бяха приветствани от председателя на РСО София г-н Асен Алтънов, председателя на Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" - г-н Иван Янев, главния съдия на турнира - Радислав Атанасов, директора на дирекция "Социални дейности" към Софийска община - г-жа Минка Йовчева, г-н Илия Лалов - председател на Българската параолимпийска асоциация и, разбира се, от председателя на Съюза на слепите в България г-н Васил Долапчиев. Всички те приветстваха с добре дошли чуждестранните участници и гости на турнира и пожелаха успех на шахматистите.
След официалното откриване шахматният турнир стартира и най-добрият шахматист стана носител на купата на София през 2017.
В надпреварата взеха участие 46 шахматисти от 7 страни - Израел, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Турция и България. Състезанието се проведе по швейцарската система в 7 кръга при контрола 60 минути.
На официалното закриване на шахматния турнир за купата на София, което се състоя на 22 април в столовата на Президентството, присъстваха много гости - ръководители от ССБ и членове на организацията, пряко и непряко свързани със събитието.
Със заключителни думи към гостите и участниците се обърна председателят на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" д-р Иван Янев, който обяви и класирането. Той изказа благодарност към Софийска община и лично към кмета г-жа Фандъкова, както и специални благодарности към г-н Анатоли Илиев - организационен секретар на инициативата "София - европейска столица на спорта 2018" към Столична община. Иван Янев изрази надежда, че след година нашата федерация ще завоюва домакинството за провеждането на голям европейски шахматен турнир за незрящи с участието на над 40 шахматисти. Специална благодарност получиха Съюзът на слепите в България и софийската му регионална организация с председател Асен Алтънов, който бе и основният двигател на събитието.
Официални гости бяха председателят на ССБ Васил Долапчиев, г-н Илия Лалов, председателят на Контролния съвет на ССБ г-н Емил Узунов, г-н Павлин Ангелов - член на УС на ССБ, г-н Борислав Лазаров - член на УС на ССБ, както и на Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания", г-н Йордан Младенов - директор на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на хора със зрителни увреждания - София, г-н Десислав Димов - председател на фондация "Хоризонти".
Турнирът премина под съдийството на Радислав Атанасов - главен съдия, и неговите помощници Иван Стойнов, Йордан Стойнов и Венцислав Захариев.
Въпреки че турнирът за купата на София бе индивидуален, впоследствие бе решено да се оформи и отборно класиране, в резултат на което, на базата на индивидуалните резултати на участниците от всеки отбор, третото място бе присъдено на отбора на домакините - България. Второто място и сребърните медали спечелиха шахматистите от отбора на северните ни съседи - Румъния. Първото място в отборното класиране заслужено завоюва отборът на Република Сърбия.
Връчена бе и награда на най-добрата жена-шахматист и това бе Аглика Данова.
А ето я и призовата тройка при индивидуалното класиране - третото място и бронзов медал спечели представителят на България Расим Низам, сребърният медал и второто място завоюва представителят от Република Сърбия Средко Аврамов, шампион на международния турнир по шахмат и носител на купата на София за 2017 г. стана сръбският шахматист Жива Марков. Престижната награда му бе връчена от г-н Анатоли Илиев.
За съдействието и съпричастността си към провеждането на тази голяма шахматна проява благодарствени плакети бяха поднесени на г-жа Диана Михайлова и г-н Анатоли Илиев.
61-годишният Жива Марков започва да се интересува от шахмат от момента, когато загубва зрение на 12-годишна възраст, а активно играе от 17-годишен. Оттогава израства като сериозен шахматист - участник в множество вътрешни и международни турнири в Полша, Словакия, Унгария, Испания, Германия. Носител е на сребърен медал от международна олимпиада в Майорка през 1992 г. и сребърен медал от Гърция през 2008 година. В страната си Жива Марков взема участие в турнири на шахматната лига наравно с виждащи шахматисти. Работил е в една от сръбските банки, а сега е пенсионер.
Той сподели огромното си задоволство от наградата, както и от топлото българско гостоприемство:
"Изключително сте любезни и гостоприемни. Всичко бе организирано на много високо ниво. Храната беше отлична, както и концертът. Благодарен съм за гостоприемството ви. Ние, сърбите, сме също като вас - когато се черпим и веселим, го правим от сърце. Нали всички сме балканци, братя и сестри!".
Най-сериозни съперници на турнира са били неговият сънародник Стефан Янич и българският шахматист Расим Низам. Жива Марков притежава майсторски клас ЕЛО, което означава кандидат-майстор.

Марина ПЕТКОВАНазад

Всички статии на Брой 05, 2017

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Силистра
Петрич
Русе
Плевен
Добрич
ЛИТЕРАТУРА
Цветя за Вили
Вечер на кръста с романтичен хомо луденс
ОБЩЕСТВО
Отворено писмо на национално представителните организации на и за хора с увреждания
ОБЯВА
Конкурс
ПОЕЗИЯ
Безсмъртие
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ
Посещение на делегация на Румънския съюз на слепите в България
РАЗКАЗ НА БРОЯ
Тартор
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
СПОРТ
Открит международен турнир по шахмат за хора със зрителни увреждания за купата на София
Музикална интермедия към шахматния турнир
Държавно първенство по спортна табла
ТЕХНОЛОГИИ
JELLY - най-малкият телефон в света
Архив на изданието
1 2 3 4 5