Брой 05, 2017

Тема: СПОРТ

Музикална интермедия към шахматния турнир


На 21 април в залата на Културен дом "Надежда" като съпътстващо мероприятие на организирания от РСО на ССБ шахматен турнир за купата на София се състоя международен концерт с участници с увредено зрение от Турция, Румъния и България. Още със самото откриване на концерта бяхме много приятно изненадани от нашите югоизточни съседи. Те ни направиха забавна музикална разходка из различни региони от тяхната страна. Чухме както характерните за турския фолклор бавни ориенталски тъжни песни, така и много весели и приятни парчета. Бяхме особено впечатлени от това, че двете вокалистки в съпровод на акордеон, на който свиреше ръководителят на групата Моамер Кетенчоолу, демонстрираха много високо майсторство, като с лекота и чар изпълниха първо една песен на румънски език, а след това въодушевиха залата с изпълнението на българска стара градска песен и песен от нашия фолклор.
Двете дами демонстрираха забележителни гласови данни и елегантна пластичност, с които предизвикаха възторжените аплодисменти на всички присъстващи. Цялата формация включва общо 7 музиканти, от които в концерта взеха участие само трима. Освен акордеона, на който акомпанираше г-н Кетенчоолу, съставът има саксофонист, барабанист и още две певици.
Те работят заедно от 8 години. Издали са 4 албума. Всички са без нарушено зрение освен техния ръководител. Той е роден в Измир, завършил е училище за слепи деца, а в Истанбул е завършил висше образование по специалност психология. Свири на пиано, ударни инструменти, но предпочитаният от него инструмент е акордеонът. Интересите му са предимно към балканския фолклор. Притежава богата колекция от българска народна музика. Първият диск на състава му съдържа изцяло гръцки песни, а останалите 7 включват фолклор от целия Балкански регион.
"Все още нямаме албум само с българска музика, но съм горд, че сме направили доста ваши песни, даже и емблематичната за българския фолклор "Заблеяло ми агънце" на обичания Борис Машалов."
- Вашите певици пяха на турски, румънски и на чудесен български език - как ги учите?
- Аз съм много строг и те знаят, че в джоба си имам малка пръчица, която ще влезе в употреба, ако не изпълняват моите изисквания – шеговито ми отговори г-н Кетенчоолу.
Със следващите изпълнения се пренесохме в съседна Румъния. Представи се група от териториалната организация на Съюза на слепите от град Сучава - област Буковина, Североизточна Румъния. За разлика от турските си колеги те изпълняват мелодии и песни от фолклорното богатство само на своя роден край. Съставът е изцяло мъжки. В изпълненията им звучаха два акордеона, цигулка, тромпет, тъпан и характерната за Румъния свирка. Младежът, чийто специален инструмент е окарината, не е могъл да ни гостува, затова пък на един от двата акордеона се представи не кой да е, а самият председател на Румънския съюз на слепите, който е от този край.
Като любезни домакини българските участници излязоха последни на сцената. Добро впечатление ни направи, това че за разлика от друг път в този концерт взеха участие и изпълнители, които за пръв път се явяват пред столичната публика. Имахме удоволствието да се насладим на изкуството на група "Феникс" с ръководител Георги Холянов, Катрин Димитрова, дебютантката на софийска сцена пловдивчанката Петя Алексиева и обичания от всички Орхан Мурад.
По-късно той изрази убедеността си, че и "ние, българите, можем да имаме състав, дори и по-добър от този на румънските ни приятели. Ние наистина можем да бъдем най-добрите. Ние сме най-добри като индивидуални изпълнители, но не можем да работим в екип, а трябва да се научим".
Нели Стойчева, на която винаги сме се възхищавали като солист на хор "Академик Петко Стайнов", се представи в ново амплоа и го направи също толкова професионално. Като финал на концерта прозвучаха песните "Обичам те завинаги" и "Любовта, без която не можем", изпълнени от нашите "Весели момчета", които, както винаги, бяха във форма и на ниво. След този концерт у мен остана усещането за силно начало и силен финал - точно като част от спортното мероприятие за купата на София.
Попитах Тодор Митев, който беше пряко ангажиран с организирането на концерта, за неговата оценка на събитието.
- Организацията на един такъв концерт не е лесна, но се получи. Разбира се, би могло да бъде и по-добре. Ако трябва да оценяваме по шестобалната система, моята оценка е 4 и половина.
- Какво би казал за нашите участници?
- На първо място бих ги посъветвал да подбират песни, които най-пълно да съответстват на гласовите им възможности.
- Имаше ли нещо, което не ви достигна?
- Щеше да бъде още по-добре, ако имахме повече време за чексаунд (техническа репетиция). Времето, за което беше наета залата, се оказа недостатъчно за всички участници, а това създава несигурност за всеки изпълнител.
Председателят на регионалната организация на ССБ в София Асен Алтънов изрази своята благодарност специално към водещата на концерта г-жа Христина Христова - говорител от BTV, за нейната отзивчивост, към сценариста Владислав Кацарски, озвучителите и осветителите Боян Караиванов и братя Стоянови. Той благодари на гостите от Румъния и Турция, като не забрави и участниците от България. Благодари за проявената съпричастност на всички, които бяха уважили с присъствието си концерта. Благодарности получиха и членовете на неговия екип, без които това мероприятие не би могло да се случи.

Димитрина МИХАЙЛОВАНазад

Всички статии на Брой 05, 2017

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Силистра
Петрич
Русе
Плевен
Добрич
ЛИТЕРАТУРА
Цветя за Вили
Вечер на кръста с романтичен хомо луденс
ОБЩЕСТВО
Отворено писмо на национално представителните организации на и за хора с увреждания
ОБЯВА
Конкурс
ПОЕЗИЯ
Безсмъртие
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ
Посещение на делегация на Румънския съюз на слепите в България
РАЗКАЗ НА БРОЯ
Тартор
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
СПОРТ
Открит международен турнир по шахмат за хора със зрителни увреждания за купата на София
Музикална интермедия към шахматния турнир
Държавно първенство по спортна табла
ТЕХНОЛОГИИ
JELLY - най-малкият телефон в света
Архив на изданието
1 2 3 4 5