Брой 06, 2017

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Плевен


Поредни успехи за "Пей, сърце"

Станалата вече изключително популярна вокална група "Пей, сърце" при ТСО на ССБ - Плевен взе участие в регионалния многожанров фестивал "Бреница пее и танцува". Той събра на 25 май 2017 г. за поредна година състави от три области. 42 групи изпълнители с над 200 участници дадоха живот на културното събитие. Организатори на проявата са СИБ - Плевен и община Кнежа. Всички участници са представители на самодейни колективи към Регионалната организация на Съюза на инвалидите в Плевен с председател г-жа Николинка Димитрова от три области. Вокална група "Пей, сърце" бе поканена за участие като равностоен партньор на другите съюзи и организации в Плевен и региона. Целта на фестивала е да се опазват, съхраняват и популяризират българските традиции от поколение на поколение. Тази година бяха заявили участие групи на хора с увреждания от областите Плевен, Ловеч и Враца. С подкрепата на кмета на община Кнежа Илийчо Лачовски за втора година надпяването се провежда в село Бреница, като има конкурсен характер и награден фонд. Журито бе с председател доц. Георги Хинов - известен хореограф, бивш ръководител на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци "Иван Вълев" в Плевен. Фестивалът се състоя на обновения площад на селото. За културното събитие бяха поканени депутатите Владислав Николов и Ралица Добрева и областният управител на Плевен Мирослав Петров. "Щастлив съм да бъда заедно с вас на XV регионален многожанров фестивал на художествената самодейност "Бреница пее и танцува", каза г-н Петров, приветствайки участниците и публиката в тазгодишното му издание. Той пожела на журито успех и безпристрастност в оценяването на изпълненията. Кметът на община Кнежа поздрави участниците с добре дошли и пожела също пълноценна работа на фестивала и много емоции. Едно изключително и вълнуващо приветствие бе отправено от г-жа Николинка Димитрова, председател на РСО на СИБ - Плевен. Познавайки в дълбочина проблемите на хората с увреждания, тя с много емоционален тон поздрави участниците. Специален гост на фестивала бе г-жа Анита Тараланска, която е един от главните организатори на многожанровия фестивал на хората с увреждания в квартал Църква, Перник.
На фестивала бе постигнат още един успех от вокална група "Пей, сърце" с ръководител Богомил Мицев. Групата изпълни песните "Маслинен цвят", "Ний бяхме млади и щастливи" и "Пребродих цялата страна", като със своите изпълнения заслужи сребърен медал. Цял ден Бреница пя и танцува с ритмите на българските народни песни, с багрите на носиите, с усмивките и желанието на хората да изявят себе си!!! Един ден - празник за душата!!!

***
На 4 юни 2017 в Плевен се проведе Фестивалът на патриотичната песен "Отечество". Организатор бе ПП "Нова зора" - Плевен. Началото бе дадено в 10 часа в зала "Катя Попова". Тази година в събитието участваха 7 хора и 41 вокални групи от Смолян, Панагюрище, Созопол, Бургас, Русе, Ловеч, Троян и други. Сред участниците бяха мажоретките на град Левски и танцов ансамбъл "Мизия". Вокална група "Пей, сърце" при ТСО на ССБ - Плевен завоюва сребърен медал при вокалните групи за песните "Роден край" и "Има една страна".

Румен ПЕТКОВНазад

Всички статии на Брой 06, 2017

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
XVII Национално общо събрание на пълномощниците на ССБ
Отчетен доклад на Контролния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Русе
Плевен
Добрич
Пловдив
Стара Загора
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
Заседание на Балканския консултативен съвет на националните организации на слепите
ОБЩЕСТВО
Още една среща по проблемите на достъпността на градската среда в столицата
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
СПОРТ
Държавни първенства през май
Регионален турнир по шахмат за незрящи
Спортен празник за хората в неравностойно положение в Момчилград
ЧЕСТИТ 1 ЮНИ, МИЛИ ДЕЦА!
Когато дядо ходил на училище
Архив на изданието
1 2 3 4 5