Брой 06, 2017

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


НАСО 2017

12-ият форум "Социални услуги, заетост и развитие" за хора със увреждания бе проведен в комплекс "Златни пясъци". Главни организатори бяха Министерството на труда и социалната политика, Национално сдружение на общините в Република България, Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания (EASPD), Община Варна. Домакин на форума бе Националният алианс за социална отговорност с председател Георги Георгиев и екип - Анелия Атанасова, Веселина Любомирова, Теодора Тодорова, Пламена Господинова, Доротея Димитрова, Димитър Костов и други. Безупречната организация на провеждането на форума пролича от добрите думи, които се казаха по време на отделните панели. Засегнаха се темите за националните и европейските партньорства и обмена на добри практики, проведоха се дискусии за формиране на препоръки по европейски и национални политики, възможности за поставяне на въпроси, получаване на отговори и много други. Важни изказвания направиха Росица Димитрова - зам.-министър на труда и социалната политика, Ивайло Иванов - зам.-министър на труда и социалната политика, Стоян Пасев - областен управител на Варна, Коста Базитов - зам.-кмет на Варна, Джим Кроу - президент на Европейската асоциация на доставчиците на социални услуги за хора с увреждания, доц. д-р Гинка Чавдарова - изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България, Димитриос Николски - Съвет на Европа, Инга Скестере - Латвия, Ибон Гармендия - Испания и други - общо около 200 специалисти от България и чужбина. От Добрич участие във форума взеха Емилия Баева - зам.-кмет, Албена Донева - директор на ЦСРИ, Иван Тодоров - председател на НПО "ХобиСклуб", и Михаил Панчев. Във втория панел участие взе Иван Тодоров, който разви темата "Подобряване живота на хората със зрително увреждане", което даде повод да се впише в бъдещите планове на НАСО за формиране на семинар на тази тема.

Иван ТОДОРОВ

"Подари ми море"

На 4 юни певческият състав "Да останем млади" към НПО "ХобиСклуб" взе участие във фестивала. Съставът се представи с песните "Добруджа равна, здравей", "Заспали чувства" и "Къде си, вярна ти любов народна". Като индивидуално изпълнение силно впечатление направи изпълнението на устна хармоничка на Иван Стефанов. Участието ни се посрещна с бурни аплодисменти. Певиците Мима Русева, Зинка Петрова, Жана Петрова с ръководител Светла Стоева грабнаха вниманието на журито. За патриотичната песен "Къде си, вярна ти любов народна" лично г-н Димитър Катранджиев - патрон на фестивала, връчи на Иван Тодоров парична награда от 50 лева. "ХобиСклуб" изказва благодарност и на Община град Добрич за подкрепата!

Иван ТОДОРОВ

Месец на културата, просветата и българския език

"Върви, народе възродени,
към светла бъднина върви…"


Думите на Стоян Михайловски, написани с толкова много преклонение пред делото на светите братя Кирил и Методий, превърнати в химн от композитора Панайот Пипков, звучат през целия месец май в градове и села, читалища и училища, в домовете на всички българи. На кого не трепва сърцето, като чуе и запее този химн от цялата си душа. И колко е удачно, че този месец - май, е най-красивият пролетен месец, а природата е безкрайна багра от цветове, изпълнена с невероятни птичи трели.
Май беше изпълнен и с мероприятия за членовете на ТО на сляпо-глухите в Добрич. На 11 май, когато се отбелязва Денят на светите братя, НЧ "Йордан Йовков - 1870" организира два концерта на своите самодейни състави и индивидуални изпълнители - вокалисти и инструменталисти. В смесения хор пее и нашият човек Димитър Кънчев. Светла Маринова рецитира стихотворение на Христо Ботев. В състава за стари градски шлагери пък са нашите приятели Мария Андреева и Снежана Кирилова. Там пее и ръководителката на състава ни "Антица" - Мария Паскалева. Освен тях чухме детската филхармония, изпълнители от театрална школа "Зорница" с ръководител актрисата Ема Георгиева и много други деца - певци и инструменталисти. Великолепно организиран концерт на професионално ниво!
На 24 май отново се събрахме, за да видим парада на учениците и културните ни деятели. Ечеше "Върви, народе възродени". Дефилираха пъстри редици от малки деца до абитуриенти - весели, усмихнати, бодро крачещи към бъдещето си, когато и те ще се гордеят със своята страна България!
Незабравима ще остане и срещата ни с новия секретар на читалището г-н Красимир Масурски. Запознахме го с някои дейности на организацията ни и изразихме благодарност за честите ни съвместни мероприятия. Г-н Масурски разказа за предстоящите задачи на читалището, благодари на нашите хора, които участват в техни самодейни състави. Уговорихме си среща с децата от школата по изобразително изкуство в клуба ни, където ще подредим тяхна изложба. На тръгване подарихме на секретаря стихосбирката "Бряг на любовта", издадена от поетичен клуб "Вдъхновение" към НАСГБ.
Красивият месец май си отива, но духът народен и гордостта че сме българи и че на нашата славянска азбука пишат повече от 300 000 000 души ни изпълват с преклонение пред светите братя Кирил и Методий и тяхното дело. Да пребъде!

Калинка КОВАЧЕВАНазад

Всички статии на Брой 06, 2017

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
XVII Национално общо събрание на пълномощниците на ССБ
Отчетен доклад на Контролния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Русе
Плевен
Добрич
Пловдив
Стара Загора
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
Заседание на Балканския консултативен съвет на националните организации на слепите
ОБЩЕСТВО
Още една среща по проблемите на достъпността на градската среда в столицата
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
СПОРТ
Държавни първенства през май
Регионален турнир по шахмат за незрящи
Спортен празник за хората в неравностойно положение в Момчилград
ЧЕСТИТ 1 ЮНИ, МИЛИ ДЕЦА!
Когато дядо ходил на училище
Архив на изданието
1 2 3 4 5