Брой 06, 2017

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Пловдив


Презентация S-класа

Според библейските разбирания и не само числото седем е числото на щастието. В потвърждение на това пловдивският широкоскроен и много обичан, но и малко отричан наш колега по съдба Ангел Сотиров зарадва четящата незряща аудитория със седмото свое отроче.
Поредната негова книга "Силуети в здрача" надхвърля представите ни за необикновените човешки съдби, за възможностите на хората в неравностойно физическо състояние, за познатите и непознати страни на човешката воля и сила.
Тридесет и един портрета, описани по блестящ начин от господин Ангел Сотиров чрез помощта на словото, бяха показани пред отбрана публика на 18 май тази година в Пловдив.
В уютната конферентна зала на Националния рехабилитационен център на слепите специално поканените от него гости, между които председателят на КС на ССБ адвокат Емил Узунов, председателят на НАСГБ Димитър Парапанов, доцент доктор Петър Стайков, управителят на Християнски център "Благодат" Стефка Стойчева и много други се събраха да почетат и уважат поредната негова творческа рожба.
Представянето на оформената в превъзходен дизайнерски стил документална сбирка направи директорът на рехабилитационния център господин Стефан Данчев. Той с развълнуван глас обрисува физическите и духовни качества на домакина на тържеството. Пестеливият на похвали Данчев - младши разкри непознатия за малцина Сотиров.
Заварчик, монтажист, овощар, земеделец, лозар… Това е една малка част от страстите на Ангел Сотиров. Другата негова страна от характера му е любовта към писането на епиграми, сатира, разкази и очерци за национални и международни медии.
По сценарий след директора Данчев преподавателката по мобилност в Центъра Галя Петрова прочете по няколко реда от житие-битиетата на Борис Бодичев, Данчо Данчев и Велик Атанасов.
Както се полага, преди наздравиците водещият на презентацията даде думата на виновника за тази сбирка. Ангел с най-искрено притеснение се опита да представи причините за написването на книгата. "Силуети в здрача" е сбор от фактологически данни и исторически поднесена реалност на живота на неговите герои. Те са само малка част от хората, с които авторът се е срещал и общувал, докато е вървял по своя житейски път. Книгата ни среща с едни от най-известните представители на слепите не само в национален, но и в световен мащаб. Тук са пловдивчаните Данчо Данчев, Димитър Парапанов, покойният поет Здравко Лекишев, есперантското светило Владо Желев. Тук са и дългогодишният председател на Читалището на слепите Спас Карафезов, професор Владо Радулов, депутатът-философ от времето на промените доктор Петър Стайков, певецът и композитор Георги Холянов, диригентът на Хора на слепите Стоян Бабеков, председателят на Кооперацията на слепите Михаил Кърлин. Наред с тях в очерк-композицията присъстват и по-обикновените, но също така колоритни и значими посвоему доста порасналите вече слепи момчета Велик Атанасов - Тачката и Минко Пенев от Войводиново.
По време на изпълнения му с немалко перипетии нелек живот Ангел Сотиров се е срещал и с много чуждестранни личности. Докоснали сърцето му със своите качества и добронамерени мисли и деяния, в неговата книга са намерили своето заслужено място добродетелят Жак Туиндер, дарил парични и технически средства на слепи и сляпо-глухи наши съсъдбеници, и японският пътешественик Цухуру Харада. Заедно с тях в книгата напълно заслужено присъствие имат нашите зрящи приятели, лъчезарната спортистка и общественичка Веска Младенова и бившият телевизионен водещ Стефан Стойчев. Съзвездието от знайни и незнайни герои е изсипано в подходящ образно-изказен стил, подчертаващ характерния вътрешен начин на писане на автора. Може би не всичко казано от него за неговите герои е поднесено с лицеприятен за нас подход, но това е Ангел Сотиров - закачлив, заядлив, но праведен и силно истински творец.
Може би има незначителен процент пропуски или неточности спрямо разбирането на описаните от него личности, но кой в случая ще каже каква е цялата истина за тях!?
Доказателство обаче за високохудожествената стойност на творбата е закупуването на общо 130 броя от книгата от ССБ и Читалището на слепите "Луи Брайл 1928".
След казаното от и за автора на "Силуети в здрача" дойде ред и на така дългоочаквания коктейл. Подбраните с вкус питиета и ядки задоволиха напълно очакванията на присъстващите, които сред шумни наздравици и благопожелания изказаха своята огромна благодарност за поднесената духовна и телесна храна. Въпреки че тържеството по повод издаването на седмата книга на Ангел Сотиров беше само за отбрана публика, залата едвам побра желаещите да се насладят на класически издържаната презентация, подготвена от Сотиров и компания.
Бъди жив и здрав, приятелю, и много, много продуктивен!

Кирил ДАМЯНОВ

"Аз обичам България" и в пловдивския съюзен културен дом

Когато на 30 март тази година двете пловдивски ТСО организираха традиционното първопролетно - първоаприлско тържество, освен обичайните музикални и рецитаторски изяви те решиха да включат и нов елемент - викторина със забавни и логически въпроси. Инициативата на Снежа Кирчева - бивш председател на пловдивската териториална организация на НАСГБ, човек с богат организационен опит, а понастоящем активен участник в културния и организационен живот на нашия съюз, се възприе определено положително от публиката от съюзни членове и техните придружители. Затова решихме да развием тази инициатива и по-нататък.
Кирчева предложи да пресъздадем на наш терен предаването по "Нова телевизия" "Аз обичам България". В първия момент това ни се видя много амбициозно, дори неприложимо и неосъществимо при нашите условия и спрямо нашите възможности като хора с нарушено зрение. Но ентусиазираното включване и решимостта за съдействие на сътрудничката на пловдивската регионална организация Ани Караиванова коренно промени нещата. Решено бе - ще го направим!
И на 30 май от 10 ч. в съюзния културен дом на ул. "Ландос" 24 отново се събра публика, подтикната от любопитството да види нещо ново, неправено до сега. Защото това не беше просто викторина - по-скоро това бе игра, забавно шоу с познавателен характер. Ръководствата на двете пловдивски териториални организации комплектоваха отбори от по четирима почти изключително млади хора, които трябваше да кръстосат шпагите от знания, бърза реакция и късмет. Капитан на ТСО "Марица" беше Петя Алексиева - завеждаща брайловата библиотека в Пловдив, известна със способностите си на талантлива и школувана певица, обичана от хората, а членове на нейния екип бяха Тони Петрова, Мирослав Иванов и Пенка Върбанова. Отборът на ТСО "Пулпудева" се ръководеше от Хасмик Варданян - поливалентна спортистка и новоизбран председател на спортен клуб "Изгрев" Пловдив. В състава на този екип участваха Андон Кисьов, Яна Цветкова и Добромир Колев. Водеща на шоуто беше Ани Караиванова, подпомагана от сътрудничките на ТСО "Пулпудева" и ТСО "Марица" Саня Генова и Ирма Налчаджиян.
Г-жа Караиванова разясни общите правила, а технологията на играта се обясняваше преди всеки кръг. Водещата зададе въпрос и след като капитанът на отбора на ТСО "Марица" пръв вдигна ръка и отговори правилно, този отбор придоби правото да отговаря и да действа първи - това, разбира се, си имаше предимства и недостатъци.
Състезанието или представлението премина в няколко кръга, аналогично на шоуто по "Нова телевизия". Темите на кръговете бяха идентични с него - "Отново на училище", "Да заповяда кирилицата" (кръга с нареждането на букви, за да се съставят определени думи), "Рожден ден" (кръга с бомбата), "Българската следа", "Колелото" (инициаторите и организаторите бяха донесли вентилатор, сполучливо приспособен за целта на играта), "Ред по ред" и "Спукана ти е работата" (кръга с балоните, които се пукат при грешен отговор). Между кръговете имаше и музикални загадки, умело поднасяни от тоноператора Джеваатин Мустафа, които също носеха точки на далите правилен отговор.
Отначало в двубоя поведе тимът на ТО "Марица". Битката беше оспорвана - буквално за всяка точка. Но кръгът с колелото, където шансът или късметът играят решаваща роля, определено наклони везните в полза на пулпудевци. Ако отборите не можеха да отговорят, думата се даваше на публиката - присъстващите, познали верния отговор, се сдобиваха с награда. Участниците в състезанието също бяха възнаградени за своите знания, усилия, старание и кураж - Снежа Кирчева осигури наградите за тях. Наградите за публиката предоставиха Яна Цветкова и Георги Генов.
Изводът е, че мероприятия от този род се оказват интересно съчетание на приятното с полезното - хората се забавляват, но и научават много неща. Провокира се усилие да мислиш правилно и бързо, създава се умение за работа в екип. Може би подобни иновации по-често трябва да присъстват в съюзния културен живот.

Георги ГЕНОВНазад

Всички статии на Брой 06, 2017

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
XVII Национално общо събрание на пълномощниците на ССБ
Отчетен доклад на Контролния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Русе
Плевен
Добрич
Пловдив
Стара Загора
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
Заседание на Балканския консултативен съвет на националните организации на слепите
ОБЩЕСТВО
Още една среща по проблемите на достъпността на градската среда в столицата
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
СПОРТ
Държавни първенства през май
Регионален турнир по шахмат за незрящи
Спортен празник за хората в неравностойно положение в Момчилград
ЧЕСТИТ 1 ЮНИ, МИЛИ ДЕЦА!
Когато дядо ходил на училище
Архив на изданието
1 2 3 4 5