Брой 01, 2019

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Бургас


Гърция на една ръка разстояние

На едно от заседанията на Регионалната организация на слепите в Бургас по предложение на Бинка Монева решихме да се проведе тридневна екскурзия до Гърция. Всички подкрепихме идеята и започнахме изпълнението.
Гърция - близка и далечна за много от нас! И сега като че ли слушам думите на древния философ Платон, който е обучавал учениците си, спорейки с тях и разхождайки се: "Ако философите бяха царе, а царете философи човечеството щеше да процъфтява и живее в доволство". Да не забравяме, че Аристотел е ученик на Платон и учител на великия пълководец Александър Македонски - владетеля на половината цивилизация тогава.
Знаете ли, мили приятели, че гърците може да нямат търговски регистър, но от туризъм печелят 12-15 милиарда евро. Тази страна си позволява да живее от туризъм, маслини и корабна търговия. Те даже печелят от слънце, вкусна храна и настроение и тъй захранват хазната си. Да си грък не е националност, а професия и за пореден път се убеждаваме, че трудно ще ги настигнем! Въпреки че ние ги съжалявахме, че са фалирали.
Във всичко това се убедихме, когато се катерехме по стръмните улички на Кавала - една малка перла на Егейско море. Първото впечатление за града е като за лястовичи гнезда, залепени за отсрещните скали и възвишения. Той е отвоюван от планината. Наброява 60-70 хиляди души и е главно пристанище в Източна Македония, защитено от голям залив.
Първо посетихме акведукта - Камарис или Арките. Той свързва старата и новата част на града. Построен е в късния римски период. Използван е за водоснабдяване до 1911 година. Крепостта "Акрополис" е изградена през V век преди Христа и няколкократно е разрушавана. Застанали сме пред имарета - дом за бедни, строен през османския период от Мехмед Али. Династията им е управлявала Египет и това е дар от пашата за града, понеже той е родом от тук.
Панагия - истинска разходка във времето с тесни калдъръмени улички, които често преминават в стълби. Панагия - това е църквата "Света Богородица". Ето я статуята на Мехмед Али и неговата къща, която сега е собственост на Египет. Кавала забогатява от отглеждането и търговията с тютюн. Тук е музеят на тютюна. Интерес представлява сградата на градския съвет, построена от търговеца Петър Херцог и откупена от общината. На път сме за пещерата Алистратис - тя не може да се опише, трябва да се види как искри в различни цветове.
Пътуваме за Порто Лагос, за църквата "Свети Николай" - огромно езеро, разделено на две части от пътя. Църквата като че ли плува в езерото и се отразява от водите му. Води ни мост през езерото. В тая лагуна гнездят стотици водни птици. Всичко оставя спомени - центърът, пристанището, магазините…
Време е да тръгнем за родното си място. Ето го Свиленград, където отсядаме при богата програма, подготвена за нас. Тоя път показахме себе си, че и ние можем да се веселим като всички хора, че и ние можем да се радваме на живота! Приятно ми беше да слушам и да се възхищавам на играта на сравнително младите двойки Господинка и Станчо, Галя и Тошко, Бинка и Мария и десетки хора от нашата организация. Тук се веселяха душите и сърцата на моите приятели!
Не липсваха и запознанства с хора от ТО Свиленград - те ни посрещнаха като най-близки приятели. Ето ги Огняна и Кольо Трифонови, Димитринка и много други, които ни заведоха до ресторант "Моста" и сладкарницата. Ръководството на ТО на слепите в Карнобат ви благодари, прекрасни хора! Желаем ви успехи във вашата благородна работа. Забележителност на Свиленград е мостът на река Марица, строен през 1529 г. от Мустафа паша и реставриран сега. Около моста е възникнал град, който сега наброява 19 хиляди души. Забележителен е паметникът на ген. Никола Иванов, кацнал на брега на реката. Той е българският генерал, превзел Одрин през 1913 година. Тук е щабът му, оттук е планирал операцията по завземането му.
Ето ни в милата ни родина, майка България! Където и да ходим, тук ни е най-добре.

Йовчо ГЕОРГИЕВНазад

Всички статии на Брой 01, 2019

210 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛУИ БРАЙЛ
За брайловия шрифт
В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС НА ССБ
Какво се случи през 2018 година
Каталог на записаните нови заглавия през 2018 г.
Каталог на възстановените заглавия през 2018 г.
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ГЛОБУС
Най-красивият град в Европа
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Бургас
Силистра
Русе
ЛЯТО 2019
Цени и графици за преференциални клиенти в почивните бази на ССБ за 2019 г.
ОБЩО СЪБРАНИЕ
Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания"
ОЩЕ КНИГИ
Книги, издадени на брайл през 2018 г. в Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
СПОРТ
Успешен финал на спортната 2018 година за СКЛУ "Изгрев" - Пловдив
Архив на изданието
1 2 3 4 5