Брой 01, 2019

Тема: ГЛОБУС

Най-красивият град в Европа


(Продължение от брой 11/2018 г.)

През 1710 г. Петър I, придружен от специалисти, проучва района около река Нева и определя мястото, където да бъде изграден православен духовен център, който да бъде посветен на един характерен, типичен руски светец. Изборът му съвсем неслучайно попада на Свети Александър Невски. Мястото на бъдещия източноправославен манастир - "Александър-Невската Лавра" е съвсем наблизо край брега на Нева.
"Лавра" означава голям, велик, привилегирован манастир.
Александър Ярославович е голям, велик руски пълководец, който през 1240 г. побеждава и прогонва шведските нашественици, които две години преди това са се настанили в района на Финския залив. През 1242 г. този прославен пълководец, наричан вече Храбрия, в жесток, кръвопролитен бой побеждава и унищожава нашествениците край Чутското езеро.
Първата църква, наречена "Благовещение Богородично", в бъдещия манастирски комплекс е построена през 1713 година. Тогава се пренасят мощите на Свети Александър Невски от град Владимир и лично Петър I ги полага в този храм. На втория етаж на същата църковна сграда е храмът, наречен на този светец.
В кратки срокове около тази църковна сграда се изгражда манастирът.
В храма "Благовещение" основно, почетно място заема иконата на "Невската Света Богородица", известна още като "Скоропослушница". Така е наричана от народа, защото молитвите, отправяни към нея, много бързо биват чути от светицата и на нуждаещите се тя дарява: на болните - здраве, на слабите - успех, на тъгуващите - радост.
От дясната страна на входа на манастира има стенопис, на който е изографисан известният в православието "Нерисуван образ на Христос". Предание разказва за един случай, когато подали на Христа кърпа да избърше лицето си и на нея се отпечатал неговият образ.
Манастирът много бързо се утвърждава като образователен и културен център. Тук е създадено и продължително време е действало първото в Русия славяно-гръцко-латинско училище. Действали са духовна семинария и духовна академия.
Сега манастирът се намира в отлично състояние. Пред него е големият Александър-Невски площад, в средата на който е издигнат величествен паметник на този светец. От площада започва голям, широк булевард, водещ до така наречената "Московска ж.п. гара", а от другата страна съвсем наблизо е мостът над река Нева с дължина 1 километър.

(следва)

Георги ПЕТРУШЕВНазад

Всички статии на Брой 01, 2019

210 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛУИ БРАЙЛ
За брайловия шрифт
В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС НА ССБ
Какво се случи през 2018 година
Каталог на записаните нови заглавия през 2018 г.
Каталог на възстановените заглавия през 2018 г.
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ГЛОБУС
Най-красивият град в Европа
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Бургас
Силистра
Русе
ЛЯТО 2019
Цени и графици за преференциални клиенти в почивните бази на ССБ за 2019 г.
ОБЩО СЪБРАНИЕ
Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания"
ОЩЕ КНИГИ
Книги, издадени на брайл през 2018 г. в Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
СПОРТ
Успешен финал на спортната 2018 година за СКЛУ "Изгрев" - Пловдив
Архив на изданието
1 2 3 4