Брой 02, 2019

Тема: ПРАЗНИЧНО

Еротиката в древността


Както повечето четящи хора знаят, преди християнската епоха еротиката не била ограничавана от никакви морални присъди. Неслучайно Европа си отдъхнала от прекомерните християнски нравствени забрани в края на Средновековието, когато, откривайки статуи и фрески от древността, си спомнила какво са правели предците й. Тогава нарекла просветлението си Ренесанс, т.е. Възраждане на античните ценности - разбира се, не само еротични.
Сексуална толерантност
В Египет сексуалното поведение и на двата пола било ограничавано от социалните порядки и религията, но не и от закона. В Древна Гърция мъжете имали пълна свобода по отношение на своята сексуална ориентация и полов живот, без оглед на възраст и социално положение. За омъжените елинки обаче било недопустимо да имат други партньори и прелюбодеянието им било преследвано като сериозно закононарушение. Същевременно неомъжената жена имала голяма сексуална свобода.
Прелюбодеяние
В Египет изневярата била абсолютно неприемлива, независимо дали е сторена от мъж или от жена. Жените, извършили прелюбодеяние, били принудени да се разведат със съпрузите си, но запазвали определени права на издръжка от страна на бившите съпрузи. Те имали право да се разведат, в случай че уличат съпрузите си в изневяра. В Гърция женените мъже имали правото да правят секс с проститутки, хетери, робини и деца – широко разпространена практика, възприемана като нещо нормално. В Римската империя с изневерите на жените нещата стояли малко по-другояче. Има достатъчно исторически източници, които доказват, че само силно ревнивите мъже наказвали или гонели невярната си половинка. В днешния град Рим е намерена надгробна плоча, поръчана от съпруга на починала жена, от надписа на която разбираме, че жена му довела любовник вкъщи и мъжът й бил принуден да издържа и двамата близо 3 години.
Проституция
В Египет предлагането на платени сексуални услуги било считано за скандално, докато в Гърция проституцията била част от ежедневието. Тази професия била широко разпространена и упражнявана от жени на всякакви възрасти, както и от млади хомосексуални мъже. Рим е първичен образ на днешната европейска представа за проституция - няма нужда от специален разказ. Само можем да илюстрираме римското чувство за ред със следния факт. В римския археологически комплекс Aque Calide край Бургас, който представлява огромни римски терми (бани), са открити жетони с изображения на различни сексуални услуги, които желаещите да се изкъпят и разтушат, закупували на входа на различни цени. Еротичните фрески от древния Помпей, открити през ХІХ век, доказват за сетен път, че римляните са най-любимите на Европа учители, въпреки наложените християнски нравствени норми.
Голота
В Египет голотата била нещо естествено за човешкия бит и не била възприемана в сексуален контекст. Рисунките в гробниците свидетелстват, че децата ходели голи, както и момичетата, ангажирани със сервирането и забавлението на гостите по време на пир. И мъжете, и жените събличали дрехите си, когато работата им го изисквала. Женската голота е била въплъщение на красотата и плодовитостта. Подобно на Египет, в Гърция голотата била възприемана като нещо нормално в обществото. Древногръцките олимпийски атлети участвали в турнири напълно голи (думата гимнастика произлиза от гръцката gymnos, която означава гол). За разлика от Египет, обаче, въплъщението на човешката красота бил младият гол мъж, а жени почти никога не били изобразявани напълно голи.
Хомосексуалност
В Египет хомосексуалността била считана за отклонение от нормата. В "Книгата на мъртвите" е описано, че онези, които са се сближавали интимно с хора от същия пол, били изправяни срещу своите съдници в отвъдния свят. В Гърция хомосексуалността не просто не била прегрешение, а направо била толерирана. Гръцките поети възпявали своите любими от същия пол. Най-любима била връзката между възрастен мъж и юноша. Римляните стриктно следвали гръцките порядки и също често си взимали младеж за любовник. Сред жените само аристократките на Рим си позволявали връзки с жени. Иначе образът на матроната, пазителка на семейството, вярна на мъжа си, останал римски нравствен идеал.

Краткото пътешествие из древната еротична история на Европа показва не само стародавния произход на божествата, които почитаме на 14 февруари, но и склонността на съвремието да харесва морала не на близки, а на по-отдалечени от себе си епохи.

Блокът подготви Ира АНТОНОВАНазад

Всички статии на Брой 02, 2019

АКТУАЛНО
Коментар по Закона за хората с увреждания от Васил Долапчиев - председател на Съюза на слепите в България
ГЛОБУС
Ясновидство за незрящи
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
ИСТОРИЯ
Последният ден на Левски
1 150 години от Успението на свети Кирил Славянобългарски
На каква азбука пишем
КОНКУРС
Поезия
ПРАЗНИЧНО
Денят на виното и любовта
Украсете Деня на влюбените с думи за любов
Еротиката в древността
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
ЮБИЛЕЙ
Верен на имената си!!!
Архив на изданието
1 2 3