Брой 02, 2019

Тема: ЮБИЛЕЙ

Верен на имената си!!!


Ангел СОТИРОВ
Снимки: Светослав КАЛВИН

Неговият характер и ценности вероятно се обуславят от двете му емблематични имена. Малкото, библейското, означаващо скала, камък. Фамилното му име е също достатъчно индикативно. То ни информира, че това е род на войни, на бойци. И тези имена сякаш определят и досегашния му жизнен път, път на желязна принципност, на пословична неподкупност и скромност, на многолетни битки и сражения. Ярка илюстрация на неговата скромност е категоричният му отказ да оглави софийския "Успех" през 1998 година. Атрактивното предложение идва през лятото на същата година от прясноизбрания председател на ССБ, генерален директор, старши научен сътрудник, доц. д-р Иван Ганев. Петър Войнов не приема примамливата оферта на доцента икона, не се втурва неудържимо към властовата позиция, за която е смятал, че не е особено пригоден, за която е преценил, че няма достатъчно сили и опит.
За разлика от своя библейски съименник, който три пъти предава учителя си Христос, Петър Войнов не е предавал никого! А него са го предавали. И то неведнъж. За съжаление измежду тези негови предатели фигурира и моята особа. Слава Богу, че съм го предавал само един единствен път! Поне така си въобразявам аз…
Заедно с Иван Ганев, Владимир Радулов, Петър Стайков, Васил Каракашки и Ангел Сотиров, Петър Войнов е сред първите, започнали да воюват срещу тоталитаризма в ССБ. Като председател на съюзната ЦРК (1986-1990) той представя свръхкритичен доклад пред преломния X конгрес (май-юни 1990), изиграл особено важна роля за разгрома на съюзния тоталитаризъм. В кооперацията на слепите той е пак сред тези, които водят нескончаеми баталии срещу авторитарния стил на вековечния председател Михаил Кърлин.
Между впрочем - може би трябва да посоча и сегашните му обществено по-значими роли на твърде публичен мъж. Петър Войнов е несменяем, не казвам пожизнен, председател на сесебейската взаимоспомагателна каса. Дългогодишен председател е също на Проверителната комисия на любимото читалище на слепите. Разбира се, взаимоспомагателната каса май е тази, в която той излива много енергия и която изглежда му доставя определено удовлетворение, а понякога и немалко главоболия.
През 70-те години на миналия век той е активен сътрудник на списание "Зари". Тогавашният главен редактор на списанието Минчо Стоянов привлича Петър Войнов като преводач от сърбо-хърватски - естествено, срещу достойни хонорари. Благодарение на тези му преводачески занимания до читателите на "Зари" стигат интересни текстове от югославския брайлов печат.
Познаваме го и като свиреп футболист, трениращ усърдно със звънтящото пластмасово шише в "Парка на свободата". Играл е изцеждащо се дори и в почти празния плувен басейн на пловдивския комплекс на слепите. Почти празен, защото там, където моят персонаж вратарстваше самоотвержено, се беше събрала 2 - 3 см вода от наскоро падналия дъждец.
Професионалната биография на моя състудент и дългогодишен приятел е като на истински американски писател. Жизнерадостен синеблуз работник, либерален управител на Работническото общежитие и разтропан началник-пласмент в софийския "Успех". Пет години без малко е чевръст библиотекар в Читалището на слепите, две години - строг трикотажен управител, и три мандата взискателен заместник-председател по търговията в Кооперацията на слепите (1984-1993). Около четвърт век е и успешен уличен търговец, възхваляван безвъзмездно и от други печатни масмедии.
На 19 януари в софийския ресторант "Рино" със свои близки роднини, верни приятели и надеждни колеги Петър Войнов отпразнува своята кръгла годишнина. На пребогатата трапеза се радваха 56 души от цялата страна. "Една малка сватба" - отбелязва един от сътрапезниците с доста сивееща завист. Или както би казал Васил Каракашки - "Един съюзен конгрес!". Но на мен ми се струва, че и в случая виновникът за тържеството проявява завидната си скромност. Ако беше малко по-фуклив, например 1 сотир, гостите щяха да бъдат с петдесетина повече. Не липсваше и огромна 7-етажна бяла торта със 70 сини свещи. Ракията и виното са от знаковото Поморие, осигурени от старата пушка Ортодокс Карулев. Приветствени слова към своя бележит съсъдбеник отправят всеизвестният Спас Карафезов и не по-малко известният велик депутат Петър Стайков. По предварителен сценарий и еталонният регионален председател Асен Алтънов трябва да зачете рожденика с поздравителен адрес. Но за зла беда ламинираният текст и червеният плик със стоте лева са си останали в офиса му. За музиката на юбилея се грижи раздаващо се прочутият DJ Димитър Захариев. Доста умерените децибели позволяват даже и устно общуване на празнуващите. Денс ритмите откъсват често от чашите и чиниите по-емоционалните натури. Димитрина Николова, Павел Чемишанов и гостите от Перник събират очите на разбиращата това изкуство публика. Купонът се вихри на високи обороти почти цели 7 часа - от 18 и 30 до 1 и 30 часа на другия ден.
Както му е редът, участващите в празника поднасят на юбилействащия предметни и парични подаръци. Но най-силно впечатление правят едричката банкнота на щедрия варненец Венко Ганев и пълната с дюлева ракия резбована бъклица на вездесъщия Павел Чемишанов. Дареният ахва и от фантастичната тонколона, връчена му от 14-членната група на д-р Стайков.
Петър Войнов е роден в село Голямо Бучино, Пернишко. Учи прилежно в софийското училище за слепи, след което безпроблемно завършва вечерна гимназия. През 1977 е пък щастлив абсолвент по психология в най-престижното българско висше учебно заведение - софийския университет "Свети Климент Охридски".
Да поздравим и ние юбиляря! Да му пожелаем добро здраве, успешен бизнес и да продължи да бъде верен на имената си!!!Назад

Всички статии на Брой 02, 2019

АКТУАЛНО
Коментар по Закона за хората с увреждания от Васил Долапчиев - председател на Съюза на слепите в България
ГЛОБУС
Ясновидство за незрящи
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
ИСТОРИЯ
Последният ден на Левски
1 150 години от Успението на свети Кирил Славянобългарски
На каква азбука пишем
КОНКУРС
Поезия
ПРАЗНИЧНО
Денят на виното и любовта
Украсете Деня на влюбените с думи за любов
Еротиката в древността
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
ЮБИЛЕЙ
Верен на имената си!!!
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6