Брой 03, 2019

Тема: ОБЩЕСТВО

Заслужени признания


"БГАсист" ООД е създадена през 2007 г., за да предложи на българския пазар хардуерни и софтуерни продукти, както и услуги, специализирани за хора със зрителни увреждания. Компанията предлага широка гама технически помощни средства за тях, както и услуги в сферата на информационните технологии.
"БГАсист" е социално, специализирано предприятие, в което над 90% от служителите са хора със зрителни или други увреждания.
Фирмата е член на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) - най-голямата, най-представителната и влиятелна браншова организация в сферата на информационните и комуникационни технологии в България.
Основна специфика в дейността на фирмата е пренасянето на българския пазар на високотехнологични решения в областта на достъпните технологии и съобразяването им с изискванията на българския потребител - български език, регионални специфики, нормативна среда.
"БГАсист" е официален представител за България на световни лидери в производството на специализирани хардуерни и софтуерни продукти и помощни средства за хора с увредено зрение.
"БГАсист" е с дългогодишна програма за корпоративна социална отговорност както към незрящите, така и към професионалистите, работещи с тях.
Повече от 10 години фирмата помага на хората с нарушено зрение, които нямат възможност да заплатят за предлаганите услуги. Инсталирането на софтуер, подходящ за незрящи, обучението за работа с достъпни софтуерни програми, инсталирането на мобилни приложения са само част от дейностите, които служителите извършват, за да подкрепят безвъзмездно тези хора.
"БГАсист" инвестира и в професионалистите от помагащите професии. Организира публични лекции, семинари и срещи в различни университети, за да запознае студентите от специалностите "Специална педагогика", "Социални дейности" и други с новостите в сферата на информационните технологии за хора със зрителни увреждания. Организира различни форуми за социални работници, експерти от държавната администрация, имащи отношение към незрящите, работодателите и други групи професионалисти, за да промотира идеята, че модерните технически помощни средства дават свобода и независимост въпреки увреждането.
За компанията е от изключителна важност да популяризира стандартите за уеб достъпност, като за целта организира информационни кампании за разработчици, поддържа партньорства с технически университети и други образователни институции в сферата на информационните технологии.
Служителите на компанията следят за новостите в IT сектора, изготвят различни материали, полезни за хората с нарушено зрение в България, и разпространяват информацията до максимален брой от тях чрез фирмените уеб сайт и фейсбук страница.
Именно поради своята цялостна програма за корпоративна социална отговорност "БГАсист" получи втора награда в категорията "Най-добра социална политика на малко и средно предприятие" на Годишните награди за отговорен бизнес 2018 - най-авторитетния конкурс за корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие в България.
Проектът ни "Силата да бъдеш свободен" - подкрепа за деца и възрастни със зрителни увреждания, спечели и специалната награда "Engage" на Британското посолство за приноса на нашите служители в подкрепата на деца и възрастни с нарушено зрение. Около 20% от работното време на всеки един от тях е посветено на дейности, подкрепящи хора със зрителни увреждания, които нямат възможност да заплатят за нашите услуги.
Специалната награда "Engage" се присъжда на един от всички номинирани проекти във всички категории. Носителят се определя от Международния форум на бизнес лидерите, а основният критерий е степента на ангажираност и участието на служителите на дадената компания при реализирането на номинирания проект или за цялостен принос на нейните служители за общественополезни каузи.
Наградите, организирани за 16 поредна година от Българския форум на бизнес лидерите, бяха връчени на 26 февруари 2019 г. на официална церемония в "София Хотел Балкан". Общо 111 корпоративни проекти с кауза, осъществени от рекорден брой компании - 73, се състезаваха в най-утвърдения и престижен конкурс за корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие у нас.
Събитието привлече над 200 гости - високопоставени представители на членове на БФБЛ, фирми и организации, участващи в конкурса, членове на журито, съмишленици от неправителствения сектор и медии. Наградите бяха връчени от министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, министъра на околната среда и водите Нено Димов, заместник-министъра на икономиката Александър Манолев, заместник-министъра на образованието и науката Деница Сачева, кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и заместник-посланика на Великобритания Лин Чарлс.
Годишните награди за отговорен бизнес имат за цел да насърчават и популяризират високите стандарти и добрите практики на частния сектор в сфери като образование, екология, развитие на служителите, подкрепа за местните общности и цялото общество. Конкурсът отличава най-успешните и въздействащи корпоративни социални проекти, като в същото време дава представителна картина на усилията на компаниите за отговорно и устойчиво развитие.
Работата на "БГАсист" е доказателство, че усилията й не остават незабелязани. Наградите са силна мотивация за екипа на фирмата да продължава да инвестира в развитието на хората със зрителни увреждания в България.

Райна СОКОЛОВАНазад

Всички статии на Брой 03, 2019

8 МАРТ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЖЕНАТА
Мъж засажда хиляди цветя за незрящата си съпруга
АКТУАЛНО
Коментар по Закона за лична помощ от Васил Долапчиев - председател на Съюза на слепите в България
Становище
ГЛОБУС
Най-красивият град в Европа
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Горна Оряховица
Русе
Силистра
ОБЩЕСТВО
Заслужени признания
ОБЯВА
Покана до пълномощниците на XVII НОС на ССБ
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
СПОРТ
Спортист на годината
ТЕХНОЛОГИИ
Android срещу iOS - предимства и недостатъци
5 от най-полезните мобилни приложения за хора с нарушено зрение
ЧЕЛЕН ОПИТ
Образованието на децата със специални потребности в Дания
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6