Брой 03, 2019

Тема: 8 МАРТ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЖЕНАТА

Мъж засажда хиляди цветя за незрящата си съпруга


Иван КАРАСТОЯНОВ

Шинтоми е неголям японски град с население от близо 17 000 души. Той се намира в префектура Миязаки - земеделски и животновъден район на остров Кюшу. През 1956 година наскоро встъпилото в брак семейство Куроки заживява щастливо във ферма в градчето. Младата двойка се отдава изцяло на работата с млекодайните животни и отглеждането на две прекрасни деца, плод на тяхната любов. Трудът около стадото им от шейсет крави е тежък и започва в ранни зори, но им носи голямо удовлетворение. Така неусетно се изнизват три десетилетия от съвместния им живот.
Двамата японци започват да правят планове за дългосрочно пътуване из страната след настъпването на наближаващото им пенсиониране. Внезапно възникнали усложнения от диабета на Ясуко Куроки обаче я лишават от красивите разцветки на светлината. На 52-годишна възраст, в рамките на седмица, тя изгубва напълно зрението си. Не след дълго японката изпада в дълбоко униние и се затваря – първо в себе си, а сетне и в семейната къща.
Тошиюки Куроки - любящ и грижовен съпруг - прекарва не един и два дълги дни в размишления какво да направи, за да разведри жена си. Той забелязва, че много от минувачите заглеждат няколко розови цветя в лехата пред къщата им. Неочаквано го спохожда красиво хрумване. Тошиюки решава да изостави животновъдството и да превърне площите около къщата в цветна градина, в която незрящата му съпруга да се наслаждава на силно благоухание и повече посетители, с които да прекарва времето си в приятни разговори.
В продължение на цели две години той се труди неуморно. Първо изрязва някои от дърветата, сетне заравнява и подготвя почвата, а накрая засажда и полага грижи за хиляди от обагрените в яркорозово цветя от вида шибазакура, известни още като мъхест флокс. Усилията му не остават невъзнаградени. Привлечена от свежия аромат наоколо, г-жа Куроки прекратява наложеното от самата нея изгнание и напуска пределите на тъмницата си. За радост на Тошиюки тя прекарва все повече време сред градината, а на устните й все по-често разцъфтяват красиви като цветята му усмивки. Това го насърчава да продължи да се грижи за розовия килим от разперени растения.
Необикновеното хрумване на господин Куроки не остава незабелязано и от широката общественост. През следващите десет години постепенно увеличаващ се брой хора отблизо и далече започва да посещава семейната ферма. Водени от желание да се насладят със собствените си очи на цветното творение, те се докосват и до тази необичайна любовна приказка от действителния живот. Грижовният съпруг се принуждава да превърне някогашните краварници в кът за отдих за многобройните посетители. С неприкрита радост той споделя, че през втората половина на март и целия април, когато растенията цъфтят, се случва да ги посетят по 7 000 души дневно от страната и чужбина, а жена му и за миг не спира да се усмихва. Тази необикновена история обаче остава неразказана чак до февруари 2016 г., когато се появява в няколко печатни и електронни ежедневника в Обединеното кралство.Назад

Всички статии на Брой 03, 2019

8 МАРТ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЖЕНАТА
Мъж засажда хиляди цветя за незрящата си съпруга
АКТУАЛНО
Коментар по Закона за лична помощ от Васил Долапчиев - председател на Съюза на слепите в България
Становище
ГЛОБУС
Най-красивият град в Европа
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Горна Оряховица
Русе
Силистра
ОБЩЕСТВО
Заслужени признания
ОБЯВА
Покана до пълномощниците на XVII НОС на ССБ
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
СПОРТ
Спортист на годината
ТЕХНОЛОГИИ
Android срещу iOS - предимства и недостатъци
5 от най-полезните мобилни приложения за хора с нарушено зрение
ЧЕЛЕН ОПИТ
Образованието на децата със специални потребности в Дания
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6