Брой 03, 2019

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Горна Оряховица


Пълна промяна

"Доброто записвай на каменни плочи, а обидата - на вода"
Свети Йоан Златоуст

В края на месец януари 2019 година членовете на Териториалната организация на слепите в Горна Оряховица с удоволствие прекрачиха прага на обновения си клуб.
По проект на общината през 2018 година беше направен цялостен ремонт, включващ: саниране и газифициране на цялата сграда; подмяна на дограмата, осветителните тела, подовата настилка, както и боядисването на стените.
С решение на кмета инж. Добромир Добрев старите мебели бяха бракувани и подменени с нови. Всичко това доведе до пълна промяна - стана топло, светло и уютно.
На откриването членовете на управителния съвет поднесоха на инж. Добрев благодарствено писмо и изразиха своята голяма радост от грижите и вниманието на общинската администрация.
От своя страна инженер Добрев обеща и занапред да бъде съпричастен в решаването на проблемите на хората с увреждания. И това не са само думи. Вече осем години Община Горна Оряховица финансира дейността на Спортен клуб "Раховец 2011 - Горна Оряховица", както и мероприятията на Териториалната организация на слепите с финансови средства и безвъзмездно ползване на зали в Общината и Младежкия дом.
И както е казал мъдрецът - нека помним доброто, а злото да простим!

Катя КРЯЖЕВА

Една вълнуваща среща

В навечерието на трети март гост на Сдружение "Човещина" беше ветеранът от Втората световна война подполковник Борис Гърнев. Въпреки преклонната си възраст - 97 години, той е запазил бистър ум, бодър дух, енергия и оптимизъм. Неговият разказ за детските му години, участието му във Втората световна война и жизнения път през две различни столетия беше изслушан с внимание и затаен дъх от всички присъстващи. Вълнуващите думи на госта събудиха спомени в двама от слушателите - поетесата от Велико Търново Павлина Владева и горнооряховския поет Радомир Шопов, и те разказаха за свои близки ветерани от войните. За Борис Гърнев патриотизмът на един народ включва създаването на семейство и отглеждането на многобройна челяд. Той има четири деца, осем внуци, четиринадесет правнуци и четири праправнуци. В своето слово гостът подчерта, че въпреки многото промени в политическия живот на страната, в продължение на 75 години в родината ни е запазен мирът. Борис Гърнев е автор на книгите "Илинденката", "Родови корени" и "Двеста години Гърневият род". Той участва в издаването на бюлетина на областния съвет на Ветераните от войните на България - град Пловдив. Също така пише материали за вестниците "Трета възраст", "Българско войнство" и "Квантов преход". В заключение на своето изказване Борис Гърнев цитира мисълта на Яне Сандански, която е и негово верую: "Бъдещето е поле за мирно културно съревнование между народите". Срещата с госта от Пловдив беше осъществена със съдействието на дамите от Лайънс клуб "Велико Търново - Царевец".

Катя КРЯЖЕВА

Сдружение "Човещина" на 20 години

В края на 2018 година членовете на Сдружение "Човещина", които са зрящи и незрящи интелектуалци, отпразнуваха неговия 20-и рожден ден. Председател на сдружението от основаването му и до днес е Катя Кряжева.
На сбирките си членовете на сдружението дискутират по различни теми. Ето някои от тях: "Традиции в българското семейство", "Любовта - стимул за живот", "България - духовен център на човечеството", "Човещината - спомен или реалност", "Има ли истинско приятелство?", "Какво би ви направило щастливи?", "Силата на позитивното мислене" и други.
Традиция е на дискусиите да се канят гости. Такива са били великотърновският поет Радко Радков, горнооряховският поет Стефан Митев, журналистът Иван Момъков, както и поетесата от Велико Търново Павлина Владева.
От изявените незрящи интелектуалци през годините са ни гостували Георги Братанов, Владислав Кацарски, Величка Кърпарова, Ангел Сотиров, Тодор Андонов, Димитър Грудев, Веселина Стоилова, Генко Изворски, професор Владимир Радулов, както и докторът на историческите науки Иван Янев.
С хората от сдружението сме обсъждали книгите: "Нравствени писма до Луцилий" от Сенека, "Шифърът на Леонардо" от Дан Браун, "Подсъзнанието може всичко" от Джон Кехоу и други.
Екип на сдружението разработва проекти в партньорство с Лайънс клубовете "Велико Търново" и "Велико Търново - Царевец".
Съдействие по проектите са ни оказвали и кметовете на Община Горна Оряховица с безплатно ползване на зали в Младежкия дом.
По проекти проведохме обучение по брайл, есперанто за начинаещи и напреднали, група за психично здраве, група за оздравителна гимнастика и други.
Тези проекти сбъднаха мечтата на Маринка Маринова да приложи педагогическите си умения - да преподава брайл и есперанто за начинаещи, а на напредналите преподава Пенка Боюклиева.
Със съдействието на Лайънс клубовете от Велико Търново групата есперантисти от Горна Оряховица участва в Международния конгрес на незрящите есперантисти в курорта "Албена".
Членове на сдружението повишаваха административния си капацитет по проекти на Съюза на слепите в България, фондация "Хоризонти", сдружение "Здраве за всички" и Центъра за рехабилитация в Пловдив.
На сдружението гостува и японският журналист Цукуру Харада, който по линия на Международния есперантски съюз е посетил повече от 20 държави от различни континенти. В интервюто си за медиите той изказа своята голяма изненада, че за първи път му се оказва внимание от местната общинска администрация, със съдействието на която го разведохме по исторически места във Велико Търново и го изпратихме с подаръци. Приоритет на Сдружение "Човещина" е и защитата на правата на хората с увреждания. Членове на сдружението са участвали в протестни акции, организирани от Центъра за психологически изследвания, за ратификация на Конвенцията на ООН за защита на правата на хората с увреждания.
Специален гост на юбилейното тържество бе докторът на историческите науки Иван Янев, който представи своята книга "Феникс". Авторът сподели интересни подробности за написването на романа.
Впечатляващо е задълбоченото познаване на проблемите на съвременното общество, смелото изказване по парливите теми на ежедневието ни, както и доброто владеене на понятия от психологията и майсторските диалози между героите, някои от които разкриват личното отношение на автора към нашата действителност. Особено ми хареса финалната глава с нейния оптимизъм и зов за борба с трудностите, които ни връхлитат.
Гостът ни получи подарък от кмета на Община Горна Оряховица Добромир Добрев и най-добри пожелания от всички присъстващи за здраве и успех на започнатата вече втора част на романа "Феникс".
Тържеството се осъществи със съдействието на професор Божанка Моцинова - президент на Лайънс клуб "Велико Търново - Царевец". Наши гости на юбилея бяха две дами от клуба - Павлина Владева и Атанаска Тодорова.

Катя КРЯЖЕВАНазад

Всички статии на Брой 03, 2019

8 МАРТ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЖЕНАТА
Мъж засажда хиляди цветя за незрящата си съпруга
АКТУАЛНО
Коментар по Закона за лична помощ от Васил Долапчиев - председател на Съюза на слепите в България
Становище
ГЛОБУС
Най-красивият град в Европа
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Горна Оряховица
Русе
Силистра
ОБЩЕСТВО
Заслужени признания
ОБЯВА
Покана до пълномощниците на XVII НОС на ССБ
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
СПОРТ
Спортист на годината
ТЕХНОЛОГИИ
Android срещу iOS - предимства и недостатъци
5 от най-полезните мобилни приложения за хора с нарушено зрение
ЧЕЛЕН ОПИТ
Образованието на децата със специални потребности в Дания
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6