Брой 03, 2019

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Силистра


Презентация на помощно-техническо средство

На 18 февруари в зала "Диоген Вичев" на Регионална библиотека "Партений Павлович" - Силистра в присъствието на съюзни членове, представители на община Силистра и Ресурсен център - Силистра, дружество "Гудрайв Глобал България" ООД и Регионална организация - Силистра към Съюза на слепите в България беше осъществена презентацията на "OrCam MyEye" (Моето око) - продукт, който ще промени живота на много незрящи и ще улесни тяхното ежедневие.
"OrCam MyEye" е най-модерната технология, която е в помощ на незрящи хора или хора със зрителни увреждания - както възрастни, така и деца. Устройството говори с електронния глас "Дария" на български език, познат от устройствата с операционни системи Android и Windows. Чете текст в реално време от всякакви повърхности като вестници, книги, меню, знаци, табели и билбордове, продуктови етикети и екрани на компютър или смартфон. Може да се спира четенето, да се включи на пауза или да се пропусне текст. Идентифицира и разпознава лица в реално време. Идентифицира продуктите в реално време, което дава възможност за самостоятелно пазаруване. Разпознава цветовете. Разпознава банкноти в реално време. Съобщава дата и час в реално време.
"OrCam MyEye" се предлага с инструкция на български в текстов вариант. Работата с устройството е лесна. Камерата трябва да бъде насочена към текст, лице или обект, така че те да попадат в нейното полезрение. Стандартната отдалеченост на обекта от камерата е 20-40 сm. Това е разстоянието, от което зрящ човек чете стандартен текст. Всички функции се задействат чрез извършването на интуитивни жестове като посочване с пръст или поставяне на областта на китката на ръката в полезрението на камерата, а се спират, като се постави дланта пред камерата. Устройството е портативно с размери 7,6 х 21 х 14,9 mm, леко е, тежи само 22,5 g, може да се монтира магнитно на почти всички рамки за очила. То е напълно автономно, в смисъл че не е необходимо свързване с друго външно устройство или интернет. Софтуерът може да се обновява след свързване с безжична мрежа, като предоставя подобрения на предишната версия и съдържа добавена функционалност. Това решение, насочено към незрящите и хората със зрителни увреждания, е единственото, което е приспособено за българския потребител и може напълно да промени неговия живот.

Петранка СТОЯНОВАНазад

Всички статии на Брой 03, 2019

8 МАРТ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЖЕНАТА
Мъж засажда хиляди цветя за незрящата си съпруга
АКТУАЛНО
Коментар по Закона за лична помощ от Васил Долапчиев - председател на Съюза на слепите в България
Становище
ГЛОБУС
Най-красивият град в Европа
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Горна Оряховица
Русе
Силистра
ОБЩЕСТВО
Заслужени признания
ОБЯВА
Покана до пълномощниците на XVII НОС на ССБ
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
СПОРТ
Спортист на годината
ТЕХНОЛОГИИ
Android срещу iOS - предимства и недостатъци
5 от най-полезните мобилни приложения за хора с нарушено зрение
ЧЕЛЕН ОПИТ
Образованието на децата със специални потребности в Дания
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6