Брой 03, 2019

Тема: ГЛОБУС

Най-красивият град в Европа


(Продължение от брой 1/2019)

ПЕТРОВ ДВОРЕЦ (Петерхоф). При многократните си пътувания из Европа Петър I се е запознал с царски и кралски дворци и замъци. Това е дало повод у него да се родят идеята и желанието край Санкт Петербург да построи извънградска царска резиденция.
В проектирането и строителството на двореца са били привлечени най-изтъкнатите за онова време Европейски архитекти. Строителството е започнало през 1714 година. Изграждането на дворцовата сграда и устройството на парка около нея на площ от 1000 хектара е продължило почти 30 години. Постоянно са извършвани допълнителни усъвършенствания и внасяни най-модерни архитектурни елементи. През 1741 г. е основно преустроен.
Дворецът и парковото пространство около него са шедьовър на архитектурното изкуство и уникален начин на уредба и обзавеждане на вътрешните пространства. Целият комплекс изразява триумфа от победата на Русия над шведските войски във войната, продължила 21 години. Наред с великолепието и изяществото, с които са изработени отделните архитектурни елементи, както по фасадите на дворцовата сграда, така и във вътрешността й, непременно трябва да се подчертае голямата наслада, която посетителят изпитва, обхождайки територията на парка.
"Петровият парк", така е наричан той още от древността, е известен и като "Парка с фонтаните". В началото на парка, още при подхода към алеята, водеща към двореца, е разположен изключително красив голям фонтан с воден стълб, издигащ се на височина 20 метра, който облива позлатената фигура на Самсон. Това изключително красиво творение на изкуството е направено в чест на победата на Русия над шведите в Полтавската битка през 1709 година.
Пред северната фасада на двореца е голямата водна каскада. Пред южната дворцова фасада има още два красиви и силно впечатляващи фонтана. От едната страна е "Италианският фонтан", а от дясната страна е "Френският фонтан".
В двореца винаги е имало бурни събития. Тук са идвали видни световни личности, държавници, културни деятели, военачалници.
Дворецът се намира на северната страна на Финския залив, съвсем наблизо до морето. През онези далечни времена е направен канал, през който до него са навлизали кораби.
По време на Втората световна война, при 900-дневната блокада на Ленинград от германските нашественици и непрекъснатата бомбардировка и артилерийския обстрел на града, дворецът и фонтаните са били разрушени до основи, а паркът е силно пострадал.
След Втората световна война започва постепенното възстановяване на Петерхоф и Петровия парк в автентичния им вид. По запазени чертежи, снимки, рисунки и спомени на съвременници понастоящем дворецът е напълно възстановен.
Възраждането на Петерхоф и неговия парк допринася в най-голяма степен за блясъка на Санкт Петербург. Като комплекс те са включени в Списъка на световното културно наследство.

(следва)

Георги ПЕТРУШЕВНазад

Всички статии на Брой 03, 2019

8 МАРТ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЖЕНАТА
Мъж засажда хиляди цветя за незрящата си съпруга
АКТУАЛНО
Коментар по Закона за лична помощ от Васил Долапчиев - председател на Съюза на слепите в България
Становище
ГЛОБУС
Най-красивият град в Европа
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Горна Оряховица
Русе
Силистра
ОБЩЕСТВО
Заслужени признания
ОБЯВА
Покана до пълномощниците на XVII НОС на ССБ
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
СПОРТ
Спортист на годината
ТЕХНОЛОГИИ
Android срещу iOS - предимства и недостатъци
5 от най-полезните мобилни приложения за хора с нарушено зрение
ЧЕЛЕН ОПИТ
Образованието на децата със специални потребности в Дания
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6