Брой 05, 2019

Тема: КОНЦЕРТИ

Изкуството няма граници или как незрящите хора от Балканите свирят и пеят заедно


Неусетно измина половин година, откакто България събра незрящи певци и инструменталисти от Балканите. Инициатор на първото изключително успешно турне или поредица от концерти в няколко български града през октомври 2018 г. стана Софийската регионална организация с председател Асен Алтънов. Изглежда той вдъхнови съседите ни от Балканите да поемат щафетата и, по покана на Македонския съюз на слепите, българска формация от най-добрите незрящи инструменталисти и вокалисти взе участие във втората поредица от концерти с международно участие, провели се в пет града на югозападната ни съседка.
Специално за тези си участия нашите момчета бяха се обединили във формация "РСО бенд", която включваше небезизвестните "Весели момчета" - Тодор Митев, Светослав Калвин и Александър Попов, както и великолепният Димитър Захариев, и неподражаемият Орхан Мурад. Освен българите и домакините от Македония, в концертите взеха участие и музиканти от Турция, които също бяха се събрали от всички краища на огромната си страна, специално за събитието да свирят и пеят заедно.
Първият концерт премина на 16 април в Битоля - един град с богата история, красива архитектура и изключително топли и сърдечни хора. Всички изпълнители се представиха великолепно на сцената на културния дом и се радваха на бурни овации, въпреки не толкова перфектното озвучаване.
В програмата на "РСО бенд" бяха включени четири песни - "Богатство" в изпълнение на "Веселите момчета", "Джипси" - една великолепна песен на Хосе Фелисиано, изпълнена със същата виртуозност от Орхан Мурад, който, освен превъзходния вокал, владее съвършено и китарата, и заедно с Тодор Митев са едни от най-добрите солови китаристи сред незрящите у нас. Димитър Захариев, познат у нас още като DJ Митака, е и изключителен изпълнител на клавир. Той изпя македонската песен "Две сълзи ми капна". Орхан Мурад също достави радост на публиката със своя авторска песен, направена в стила на македонската народна музика - "Либе ле, Севдо голема".
Със същия репертоар, но при перфектно озвучаване, на 17 април премина и вторият от поредицата концерти. Той зарадва далеч по-многобройната публика на град Прилеп в залата на културен дом "Марко Цепенков". Тук нашите момчета довзривиха залата с една изненада - добилата изключителна популярност "Шушана", любима както на българи, така и на македонци.
С великолепни изпълнения се представи и формацията от Турция, чиито песни бяха подбрани така, че да влеят енергия и купонджийско настроение. Особено закачлива и мелодична бе песента им "Осман ага", а инструменталистите и певците вложиха голяма душа в изпълненията. Впечатляващо бе, че по време на изпълненията си някои от тях заменяха музикалните си инструменти, тъй като владееха повече от един.
От страна на домакините впечатляващи бяха песните на Саня Златкова - една съвременна мелодия от македонската естрада, както и песента на Жанко Станков "Тежко мина моята младост", която му донесе и прякора Доктора. Музикалният съпровод бе от нашите момчета, което направи това изпълнение доста впечатляващо, а публиката пееше през повечето време. Всъщност, публиката в Македония е доста благодарна и емоционална. Тя не пести реакциите си, нито пък бурните си овации, на каквито по време на цялата поредица от концерти се радваха всички музиканти - гости и домакини.
Следващата спирка от шоуто на колела бе в Кавадарци на 18 април. Тук, на сцената на културния дом, всички изпълнители отново се представиха на много високо ниво. Публиката бе по-малобройна, но затова пък количеството на хората бе обратно пропорционално на степента на тяхната емоционалност. Тук от страна на домакините се включи и небезизвестният незрящ македонски певец Стойчо Арсовски. Програмата украси с участието си и танцов ансамбъл "Тиквеш". Концертът премина при наистина голям успех, защото откликът на публиката на всяко изпълнение беше невероятен.
Поредният концерт се проведе на 19 април в Щип - един от по-големите градове в Република Македония. И отново се радвахме на приятелски грижи и топлото гостоприемство на домакините. И отново публиката се радваше - пееше и аплодираше бурно на изпълнителите и любимите си песни, а истинският професионализъм на певците и инструменталистите се прояви в страхотната им адаптивност, да си акомпанират и да изпълняват заедно любими и популярни песни.
В Щип бяхме сърдечно посрещнати от секретаря на местното сдружение на слепите Георги Георгиев, а председателят Драги Витанов изпълни една македонска песен.
Изключително силно бе съвместното изпълнение на нашите инструменталисти, които съпровождаха песента на македонското момиче Саня Златкова "Ах, къде е моето либе", събрала бурните овации на местната публика, а нежният глас на Саня звучеше наистина великолепно.
Не по-малко впечатлиха с професионализма си и певецът Жанко Станков заедно с нашите момчета. Те изпълниха брилянтно превърналата се в хитова за нашите земи песен "Йовано, Йованке" и направиха истински фурор в концертната зала.
Последният, заключителен концерт от поредицата, преминала в Македония под мотото "Слепите от Балканите свирят и пеят заедно", се състоя на 20 април в Струмица - най-близкият до югозападната ни граница град. И тук всички изпълнители, дори след натрупаната четиридневна умора, се проявиха перфектно. В съботната вечер те се радваха на гостоприемството на местното сдружение на слепите с председател Горан Мицев, сцената на културния дом и струмишката публика.
Тук нашият Орхан Мурад се включи с китарата си, в музикалния съпровод към песните на състава от Турция, а последвалите песни от репертоара на останалата част от нашата "РСО бенд", както и съвместното им изпълнение с Жанко Станков, бяха поредното безспорно доказателство, че музиката наистина не познава граници.
Цялата поредица от концерти в Република Македония премина при невероятен успех. През всичките дни от турнето се радвахме на топлото гостоприемство от страна на домакините и изключителната емоционалност на македонската публика.
Поредицата от концерти бе организирана от Съюза на слепите в Република Македония, чийто председател Жарко Селковски ни съпровождаше през всичките дни от турнето. Инициативата се реализира и с огромното съдействие на местните сдружения на слепите във всеки от градовете, както и на ръководствата на културните домове, любезно предоставили концертните си зали.
Благодарим Ви, приятели от Македония, благодарим Ви, мили хора от Битоля, Прилеп, Кавадарци, Щип и Струмица! Благодарим Ви от сърце! И нека продължаваме да свирим и пеем заедно, и да се забавляваме, защото музиката и приятелството са нашият общ език, на който винаги ще се разбираме!

Марина ПЕТКОВАНазад

Всички статии на Брой 05, 2019

24 МАЙ - ДЕН НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ
10 любопитни факта за живота на Светите братя Кирил и Методий
Хождение по буквите
ГЛОБУС
Най-красивият град в Европа
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Добрич
Плевен
Силистра
Монтана
КОНЦЕРТИ
Изкуството няма граници или как незрящите хора от Балканите свирят и пеят заедно
ОБЩЕСТВО
Плацебо живот
ПРОЕКТИ
Социално предприятие с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 и с подкрепата на Европейския социален фонд
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
ТЕХНОЛОГИИ
Storytel - мобилно приложение с десетки аудио книги на български
Архив на изданието
1 2 3 4