Брой 05, 2019

Тема: ОБЩЕСТВО

Плацебо живот


Иван ЯНЕВ

Няма как да не сте чували за плацебо ефект. Най-често се ползва при здравеопазващи манипулации, в които се разчита на доверието на пациента. Тоест, важното е той, пациентът, да повярва, че лечението, което му се прилага, е адекватно; нищо, че това не е така. И по този начин на психическа основа понякога има подобрение, защото вярата е от водещо значение при възстановяването на всеки болен човек. Иначе плацебо означава лъжлив, симулиращ, въображаем. Ето защо и настоящата статия реших да я именувам тъкмо така. Надали ще ми зададете въпроса защо, но въпреки това ще кажа, че животът, който водим тук, в нашата, иначе прекрасна родина, е псевдо. И надали някой ще тръгне да ме опровергава, освен ако тази статия не бъде прочетена от някого, който се ползва от благата (разбирай парите) на сегашната върхушка. Върхушка, сътворена в преобладаващата си част от бездарници и примитиви. И това не го пиша под емоция, да не си помислите, че съм развълнуван или ядосан. Не, това е възможно най-спокойната констатация, въз основа на последното управленско десетилетие у нас.


Говори се, че Калигула (12-41 от н.е.), управлявал през първи век, е искал, а, според някои, е успял и да направи любимия си кон Инцитат сенатор. Дали Инцитат е станал сенатор или си е останал само кандидат, това едва ли има кой знае какво значение, освен това, че разюзданият Калигула е вярвал, че стои над всичко и над всички. Също е смятал, че сенаторите не са достойни нито за неговото уважение, нито, че са способни да управляват древния град. Но да оставим сенатор Инцитат там, преди две хиляди години, и да пуснем от него един паралел, който да ни отведе в родния парламент.
Сегашните депутати също не се радват на уважението на най-силния човек, наричан от някои падишах. Дори той им нарежда какво да направят, а не ходи в парламента, защото не могъл да си губи времето там. Примерите са многобройни, но има достатъчно следовници на Бойко Борисов, за да си губя излишно и аз времето, да описвам неговите управленски "иновации". И все пак, Калигула дали е успял да направи сенатор благородното животно - мненията са противоречиви, но факт е, че Бойко успя да направи депутати не коне, а говеда. Говеда, които разсъждават именно като такива и правят поразия след поразия, защото да не забравяме, че законите се приемат именно там, в българския парламент. Горкият Калигула, за един кон го разнасят две хиляди години, а не знам на нашия властелин колко историческо място би следвало да му се отдели, затова, че вкарва в парламента екземпляри, които имат твърде малко общо с интелигентността и човечността.
И да не кажете, че съм голословен, ще приведа следния пример. В българския парламент се прокара закон за т. нар. гражданска конфискация. Да, знам, че звучи абсурдно и направо идиотски, но това е положението - съдът може да те оправдае и да постанови, че имуществото си е твое, но държавата след това идва и хоп, завзема каквото си хареса от твоето имане, нищо, че може да е едно жалко апартаментче или хотели, дай Боже всекиму! Имам предвид хотел за всеки от Вас, а не да Ви го вземе оная комисия, която уж се бори против корупцията, и прочее глупости. А друг закон, който също беше прокаран от мнозинството, дава право на властите да задържат всеки гражданин и 48 часа да не уведомяват никого, че са го задържали. За децата този срок е 24 часа. Нали си представяте, ако детето Ви е прибрано от полицията, а Вие не знаете, какъв стрес ще преживеете за тези 24 часа! Стрес, който може да Ви донесе един куп болести, но какво от това. С колкото и юристи да говорих за тези два закона, всички са на мнение, че това е абсурдно, то е против всяка юридическа логика. А някои определят това законодателство като фашистко. И като имаме предвид някои от управляващите, сякаш думата "фашистко" си е съвсем на място.
Та, като споменах Калигула и като така ми тръгна мисълта, ще се наложи да разровя още по-назад в Рим и да Ви кажа, че нашите управляващи са привърженици и на още един римлянин - Сула (138-78 пр.н.е.). Сула, който не се е церемонил нито с враговете си, нито с приятелите си, който е пролял безчет литри човешка кръв, който е завзел безчет имоти без съд и присъда, благодарение на проскрипциите - списъци на римляни, чиито имоти биват отнемани, а техните притежатели убивани и убийците получавали част от плячката. Сега също сме свидетели на проскрипции, но те не се обнародват, за да ги види целият народ, а някъде тайно се обсъждат и се вземат решенията за отнемане на бизнеси. За пример веднага посочвам Миню Стайков - собственика на "Винпром Карнобат". Разбира се, че това е проскрипция от най-сулска проба. Първо се съсипва един невероятно успешен бизнес, а после този бизнес ще бъде даден в "наши ръце". Но там работят най-обикновени хора, които всеки месец получават своите заплати, с които издържат своите семейства, само че това кого го интересува? И винпромът беше ударен точно, когато се подготвя новото производство, а новата реколта с грозде нямаше кой да я обработи, защото заводът беше затворен за известно време и камионите, пълни с грозде, чакаха дни наред. Толкова за обективното разследване и борбата с корупцията.
Друга проскрипция, която се извършва, е отнемането на хотелския бизнес, може би на най-големите хотелиери у нас - семейство Ветко и Маринела Арабаджиеви. Но или те постъпиха по-умно, или имаха късмет, това не знам. Но, за разлика от Миню Стайков, който и до момента търка нара в килията, семейство Арабаджиеви не бяха в България, когато бяха атакувани хотелите "Маринела" в София и "Марица" в Пловдив. След това успяха да се укрият, защото очевидно е, че знаят с какво си имат работа и, че нямат шанс за честно разследване. Спомням си един прокурор, на когото бяха лепнали прозвището "спец", как обясняваше разпалено, че в хотел "Маринела" били открили много милиони кеш, както и лъскави возила за не знам си колко милиона. И това трябваше да звучи страшно, това трябваше веднага в съзнанието на целокупния народ да е обстоятелство за престъпление от най-висша степен.
Докато го слушах този "спец", се сетих за ефекта "Дънинг-Крюгер" - при този ефект тези, които са на ниско ниво и неспособни, смятат, че са изключително начетени и способни; и наопаки - тези, които са подготвени, имат занижена себеоценка. Този "спец", христоматиен пример за посочения ефект, никъде в своята логорея не каза по кой член е престъпление да имаш луксозни коли за милиони левове и да имаш милиони кеш, след като си богат човек. Той гордо обяви, че те, колите и парите, се изземат, без да има за него значение, че съдът не е постановил подобно нещо. Но на кого му пука, че съдът не е отсъдил; ако потрябва, вероятно ще отсъди. Дано да не съм прав! Имам предвид да не съм прав, че съдът отсъжда така, както му се нареди. Факт е, че 21-годишният син на семейство Арабаджиеви Вълчо, който си беше дошъл за малко, бе държан като заложник, тоест чрез него се изнудваха майка му и баща му. Мафиотски похвати, но на държавно ниво. Иначе всеки, който е престъпил законите, трябва да носи своята отговорност. Но тук виждаме, че дали си виновен или не, няма значение - биваш изтипосан на публичния стълб на позора; а някои медии, очевидно по подадени насоки, започват да бълват срещу съответните персони кал и мръсотия.
И така - после защо умните, интелигентните и можещите бягат? Бягат, защото нямат надежда, че ще се спре потъването, а да не говорим за оправяне. Не искат да пилеят живота си, както и този на децата си за подобна кауза, която според тях е пердута. Това е жалко, много е жалко, защото държавата ни по този начин все повече бива обрамчена от туморните метастази. Все повече мафия и държава започват да се синонимизират. Апропо, само да кажа, че по моя информация, която случайно дочух, в хотелите на семейство Арабаджиеви работят пет хиляди души. Представяте ли си колко хора си вадят хляба там, а с каква лека ръка държавни институции съсипват един, меко казано успял бизнес? И да не забравяме, че по време на европредседателството ни хотел "Маринела" се пръскаше по шевовете и едва успяваше да поеме всички събития и гости. Хотел "Маринела" беше основният хотел на България при това председателство. И какво стана два месеца по-късно, което не се е знаело преди това? Риторичен въпрос. Преди време написах в личния си Фейсбук профил, че се надявам хотел "Маринела" да продължи да се казва именно така, а не например да бъде прекръстен на "Делян".
Максимата "Който не е с нас, е против нас" постоянно се потвърждава, а държавните институции, които трябва единствено да са в услуга на гражданите, се ползват за разчистване на сметки и за ликвидиране, било бизнес, било политическо. Но не е достатъчно само да се лее злоба и мъст, трябва си и малко сиво вещество, което, както е видно, все повече е кът у нашите управляващи. Думата ми е за Десислава Иванчева - вече бивш кмет на столичния район "Младост". Нейният демонстративен, арогантен, унизителен арест, който беше еманация на гаврата и античовешкото отношение, нейната фрапираща 20-годишна присъда на първа инстанция показаха, че ако не си с управляващите, си аут, а ако си против тях, то ще бъдеш съсипан психически и физически. Казусът "Иванчева" послужи като назидание, тоест, да си знаят тези, които дръзнат да тръгнат срещу управляващите, че ще бъдат разпилени и унищожени.
Изобщо няма да говоря за политическо съсипване, защото според мен тя нямаше политическо бъдеще. Десислава Иванчева е пример как гражданската енергия може да изтласка на ключово място дълбоко неподготвен и очевидно нежелаещ да се адаптира към огромната отговорност човек. Да, с избора на Иванчева се пропиля тази гражданска енергия, но тук мисълта ми е за друго. Независимо от всичко, тя е човешко същество и не заслужава унижението, на което беше подложена, както при задържането си през април м.г., така и нечовешките условия, при които стоя в килията до Коледа, така и чудовищната си присъда. Разбира се, като говоря за Иванчева, имам предвид и нейната заместничка Биляна Петрова, която беше подложена на същите гаври. И тук въобще не става въпрос дали Иванчева е поискала подкуп; тук става въпрос, че всеки човек, но в цивилизована държава, има право на честно разследване и справедлив процес. И никой, а още по-малко държавни институции, могат да унижават и да се гаврят с арестанти. "Има твърде много законност за тези, които могат да си я позволят, и твърде малко за онези, които не могат." - Дерек Бок.
За себе си знам, че съм неизмеримо отвратен, надявам се да има и други отвратени; и един ден отвратените да станем повече от отвратителните, и да преобърнем зара.
Ще спра дотук с ярките примери на родната мутрокрация. Няма да пиша нищо за Баневи, още повече, че за тях, освен измами, нищо друго не се чува. За Гинка също няма да пиша. Българо-македонските отношения си крещят за една отделна статия. За флагрантната наглост с трите министерски оставки (б.р.: оставките междувременно станаха повече) също няма да пиша, както и какво стана с тримата подали оставки. И за още много няма да пиша, но засега.
Мислех да не пиша и за мръсния въздух. Това е тема, която отново изскочи през зимата. И отново газовете от колите, битовото отопление и разбира се температурните инверсии. Чувам, че ми задавате въпроса - какво точно означава това словосъчетание? Трудно ми е да отговоря изчерпателно, тъй като не съм метеоролог, но е свързано с повишаване на температурата във височина, където своего рода се образува нещо като похлупак, който задържа мръсния въздух, особено в райони, които са затворени полета. Така де, то и тия, които обясняват, особено политическите назначения, нямат представа, но обясняват вещо, че поради температурната инверсия столицата твърде често е с адски замърсен въздух. Даже тук, в София, жителите се шегуват, че са единствените, които виждат това, което дишат. А може и да не е шега, трудно ми е да преценя.
И така, живея в столичния квартал "Дружбевърлихилс", както ние наричаме "Дружба". Един петък се прибирам от работа и по-малката ми щерка ми разказва, че цял ден ТЕЦ-ът, защото тук е ТЕЦ-ът, който дава топлото на огромна част от столичаните, цял ден е бълвал невероятна пушилка, чернилка и мръсотия. През уикенда съобщават по медиите, че в "Дружба" именно в този петък въздухът е бил най-мръсен, и питат госпожата, която е шефка на екокомисията в Столичния общински съвет. А тя вещо обяснява, че това е така, защото... и изрежда познатите неща - автомобилните газове, битовото отопление и, разбира се, температурната инверсия и липсата на вятър. Нито думичка за ТЕЦ-а. А ТЕЦ-овете са основните замърсители, но това никой не го казва, а се обвиняват само обикновените граждани, че карали колите си, че се отоплявали на твърдо гориво и пр. Не искам да кажа, че колите са безвредни или битовото отопление, но на фона на ТЕЦ-овете, които представляват гигантските замърсители, ми се струва, че е най-малкото нечестно поведението на тези, които манипулират обществото. Разбира се, мечтая си за деня, когато хората ще могат да си позволят нови автомобили, които не замърсяват толкова, и отопление, което да е максимално чисто, но тази ми мечта е свързана с онази, да бъдем управлявани от почтени хора.Назад

Всички статии на Брой 05, 2019

24 МАЙ - ДЕН НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ
10 любопитни факта за живота на Светите братя Кирил и Методий
Хождение по буквите
ГЛОБУС
Най-красивият град в Европа
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Добрич
Плевен
Силистра
Монтана
КОНЦЕРТИ
Изкуството няма граници или как незрящите хора от Балканите свирят и пеят заедно
ОБЩЕСТВО
Плацебо живот
ПРОЕКТИ
Социално предприятие с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 и с подкрепата на Европейския социален фонд
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
ТЕХНОЛОГИИ
Storytel - мобилно приложение с десетки аудио книги на български
Архив на изданието
1 2 3 4 5