Брой 05, 2019

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


5 май - международен ден за протест на хората с увреждания

Пети май е международен ден за протест на хората с увреждания. Денят е обявен от Европейската мрежа за независим живот и се отбелязва от 1992-ра година. Нашата организация - "ХобиСклуб" винаги в годините своевременно алармира обществеността за наболели проблеми и предизвикателства пред тази уязвима социална група. Днес това се налага в още по-голяма степен, предвид промените в законодателството, регламентиращи личната помощ, социалните услуги за независим живот и финансовата подкрепа. По мнение на някои политици и обществени анализатори, планираните реформи са бутафорни и крайно неефективни. Те обричат на пълна безпомощност възрастните болни хора и на безпросветност по-младите хора с увреждания. Новостите ще допринесат една голяма част от лицата със 100 процента инвалидност с чужда помощ да останат без асистенти, тъй като услугата не е добре финансово обезпечена. Планира се всеки нуждаещ се да доплаща, т. е. да отделя значителна сума от инвалидната си пенсия, за да упражни човешкото си право на независим живот, по просто казано - да си плащаме за придружител.
Какво да направим, ако очакванията ни не се сбъднат? Принудени сме да излезем отново на улицата и да отстояваме правата си - изконните си човешки права за придвижване, за обслужване и подкрепа, за образование, за трудова реализация, което е изключително, изключително трудно! Как да стане това, като уврежданията физически не ни позволяват?
Горещо се надяваме да не се наложи да протестираме! Ние все още вярваме в една силна, социална държава, която закриля по адекватен начин гражданите си и осигурява условия за достойно съществуване на хората с увреждания!

Сдружение "ХобиСклуб"

Поздравление към юбиляря

Уважаеми приятели, съмишленици и членове на "ХобиСклуб",
Отбелязваме 75 години от рождението на г-н Иван Тодоров.
75 години са голям период от време от живота на човек. Това е раждане, израстване, учение и професионално обучение. Първи стъпки към създаване на семейно огнище с любима жена. Трепети, тревоги, радости при появата на рожбите.
После идват внуци и правнуци. Преди няколко дни г-н Тодоров стана горд прадядо на здраво и красиво момченце. Тези радостни мигове дават вдъхновение и сили на човек да работи и прави това, което обича - да помага на хората безрезервно. Роден под щастлива звезда на 9 май 1944 г., той е орисан да бъде лидер, да е борбен, целеустремен и със силен характер човек.
Да трупаш години и да се радваш на живота, това значи мъдрост и победа над несгодите, които животът ни поднася. След всяко препятствие да се изправиш. Човек е богат със своята цел, богат е със своя дял, но не с това, което е взел - богат е с това, което е дал.
Вие, г-н Тодоров, сте дали много през годините, помагали сте и сте работили за подобряване живота на хората в неравностойно положение.
Не съжалявайте, че годините минават, човек не може времето да спре, най- хубавите спомени остават и с тях живеем по-добре. Лесно е глава да отпуснеш, трудно е да победиш. А Вашите победи са много, за което Ви благодарим.
Животът, казват, е игра, в която само достойните и борбени хора побеждават.
И Вие го доказвате. Един от най-добрите уроци, които може човек да научи и усвои от живота, е да остава спокоен.
Пожелаваме Ви пътека, която всеки ден да Ви води към прекрасното утре. Дните да минават и да не тежат, години да се трупат и да не личат.
Една свещичка повече гори, една сълза в очите повече блести, не сте година остарял, Вие просто повече сте помъдрял.
Благодарим Ви още веднъж, г-н Тодоров, Вие и жената до Вас бъдете благословени. Тя е Вашата опора и сила. Какво Ви трябва вече в есен като тази - една усмивка топла и нека Бог Ви пази.
Създавайте и претворявайте с дела още много идеи през годините напред.
Ние сме с Вас, ще си помагаме взаимно. Здраве и дълголетие.
Весел празник! На многая лета!

Сдружение "ХобиСклуб"Назад

Всички статии на Брой 05, 2019

24 МАЙ - ДЕН НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ
10 любопитни факта за живота на Светите братя Кирил и Методий
Хождение по буквите
ГЛОБУС
Най-красивият град в Европа
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Добрич
Плевен
Силистра
Монтана
КОНЦЕРТИ
Изкуството няма граници или как незрящите хора от Балканите свирят и пеят заедно
ОБЩЕСТВО
Плацебо живот
ПРОЕКТИ
Социално предприятие с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 и с подкрепата на Европейския социален фонд
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
ТЕХНОЛОГИИ
Storytel - мобилно приложение с десетки аудио книги на български
Архив на изданието
1 2 3 4