Брой 05, 2019

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Плевен


Честит 100-годишен юбилей, бабо Дилке!

На 4 април 2019 г. членът на ТСО на ССБ - Плевен Дилка Тодорова Патова, както си я знаем всички - баба Дилка, навърши 100 години. На тържеството, което се проведе в клуба на организацията, се събраха много организационни членове, както и приятели и роднини на юбилярката.
Дилка Патова е родена на 4 април 1919 г. Тя е от плевенското село Староселци, от семейството на средни земеделски стопани.
Столетницата има нелека съдба. Остава без баща, когато е 10-годишна, и заедно с майка си се грижи за четирите си братя и сестри. Начално и основно образование завършва в родното си село, а на 17 години постъпва и после завършва Занаятчийското училище в Плевен, където учи за шивач. След това открива шивашко ателие в родното си село, като има и помощник-шивачки. В София завършва курсове за детски учителки и няколко години, от 1944-та до 1950-та, работи като детска учителка в селата Подем, Шипково, Катунец и Миндя. През 1950 г. постъпва като шивачка и бригадир в кооперация "Колективен труд", където преминава повечето от трудовия й стаж. Работи и в шивашка фирма "Мизия" в Плевен.
Баба Дилка остава в живота без другар до себе си, но с голямата фамилия не е сама. Радва се на обичта и уважението на 7 племенника, в семейството има вече и 11 правнука. За пазаруването й помагат, но с готвенето държи да се справя самичка. Според нея тайната на дълголетието е в усмивката, в това човек да работи много и да хапва по малко.
Специален поздрав към рожденичката отправи хор "Северняшки ритми" към Народно читалище "Пробуда", с ръководител народната певица Надка Томова.
Официални гости на празника бяха председателят на Общински съвет - Плевен, г-н Мартин Митев; кметът на Община Плевен, г-н Георг Спартански; кметът на с. Староселци, г-н Людмил Иванов; председателят на ТО на ССБ - Плевен, г-н Володя Христов. А личният лекар на баба Дилка й пожела да не се срещат в кабинета му.
Кметът Спартански поднесе букет на юбилярката и й пожела да е с все така висок дух и обичана от роднини и приятели. С букет и торта председателят на Общинския съвет в Плевен Мартин Митев също я поздрави за 100-годишния й юбилей. Цветя поднесе и Володя Христов. На тържеството баба Дилка получи в дар от Общинския съвет парична сума. Такъв финансов дар поднесе и кметът на родното й село, както и териториалната организация на ССБ - Плевен.
Столетницата заръча на местните управници да се грижат за Плевен и заяви, че въпреки възрастта си не спира да се интересува какво се случва в града, чете редовно вестници и гледа новините по телевизията.
На изпроводяк рожденичката пожела на всички гости да са здрави и да доживеят до нейната възраст. Вечерта в клуба се събраха нейни роднини, приятели и съседи, на специална празнична вечеря с много почерпка и голяма торта.
Да си ни жива и здрава, бабо Дилке!

Румен ПЕТКОВНазад

Всички статии на Брой 05, 2019

24 МАЙ - ДЕН НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ
10 любопитни факта за живота на Светите братя Кирил и Методий
Хождение по буквите
ГЛОБУС
Най-красивият град в Европа
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Добрич
Плевен
Силистра
Монтана
КОНЦЕРТИ
Изкуството няма граници или как незрящите хора от Балканите свирят и пеят заедно
ОБЩЕСТВО
Плацебо живот
ПРОЕКТИ
Социално предприятие с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 и с подкрепата на Европейския социален фонд
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
ТЕХНОЛОГИИ
Storytel - мобилно приложение с десетки аудио книги на български
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6