Брой 05, 2019

Тема: ГЛОБУС

Най-красивият град в Европа


Георги ПЕТРУШЕВ

(Продължение от брой 3/2019)

Зимният дворец - ЕРМИТАЖЪТ

Екатерина II идва да живее в Зимния дворец през 1762 г. Само след две години, през 1764 г. тя създава музея "ЕРМИТАЖ" (от френски: hermitage - място за уединение). През изминалите 250 години голям брой даровити архитекти, художници и скулптори са идвали тук и продължително време са изучавали външната и вътрешна архитектура на двореца. Това, с което Ермитажът е влязъл в съкровищницата на Световното културно наследство, е огромният брой неоценими в стойностно изражение уникални археологически и исторически експонати, картини, скулптури, оръдия на бита, труда и отбраната на хората, живели преди нас.
По повод 250-годишния юбилей на този музей през 2014 г. бяха извадени от складове и хранилища над един милион експоната, непоказвани досега. Така, по думите на директора на музея, експонатите в Ермитажа надхвърлят 4 милиона. Културната ценност на предметите, които се съхраняват тук, не е в тяхната численост, а преди всичко в най-високите им художествени качества и в неповторимото историческо значение. По мнението на музейните специалисти, за да може човек да обходи и се запознае с всичко, което се намира тук, са необходими десет години ежедневни усилия. Смята се, че вече Ермитажът е по-голям и съхранява културно богатство, по-ценно от това на Лувъра в Париж.
Петър I никога не е живял в Зимния дворец, но има значителен брой високоценностни експонати, закупувани и доставяни лично от него, и сега те са шедьоври в Ермитажа.
Експонирани са и много творения от различни автори, направени в чест на Великия император.
Има обемисти книги, написани за Ермитажа, и пак не всичко е могло да се представи, да се покаже в тях.
Заслужава да се отдели по-подчертано внимание на Георгиевската зала. Тук образът на св. Георги Победоносец доминира от всички посоки в огромната зала. Напълно естествено, тематиката на залата е военна. С гордост е показана мощта на руското оръжие и несломимата сила на руския войник.
В Ермитажа са съхранени и се представят творби шедьоври на най-изтъкнатите майстори на живописта и скулптурата от началото на XVI век насам, от Италия, Франция, Англия, Германия, Холандия, както и пълна колекция на испанските живописци. Тук са събрани също великолепни творения на науката, техниката и философията.
По времето на Александър II в тържествената зала са се провеждали балове и приеми с участието на най-изтъкнати представители на европейската общественост.
Ермитажът внушава величие и тържественост!

Царское село и Екатерининският дворец

Царское село е създадено по идея и решение на цар Петър I, който подарява местността на първата си съпруга Екатерина I, с цел да бъде превърната в извънградска резиденция на руските монарси. Така първият етап от изграждането на това забележително селище е свързано с нейното име. В тази дейност е взел най-активно участие лично Петър I.
Вторият етап от строителството в Царское село се изпълнява под ръководството на неговата дъщеря Елизавета Петровна. По примера на своя баща тя привлича изтъкнати западноевропейски архитекти начело с най-популярния представител на бароковия стил в архитектурата - Растрели.
Третият етап в понататъшното застрояване на Царское село е най-тясно свързан с името на Екатерина II. Големият дворец и паркът около него, потънали в блясък и великолепие, остават в историята като Екатеринински. В най-висша форма са демонстрирани нейният гений и изящество на вкуса!
Отправяйки се към Големия дворец, посетителят най-напред се среща, преминава през Екатерининския парк. Той е дело, творение на знаменития паркоустроител от онова време, арх. Бройнщайн. Великолепието на парка, неговата неповторима красота и привлекателност може да послужат като цял курс за подготовка на паркоустроители.
Екатерининският дворец е строен, преустройван и модернизиран в продължение на почти 40 години. За неговото великолепно архитектурно съвършенство основната заслуга се пада на Екатерина II. В творческата дейност по изграждането на двореца активно участие са взели руските архитекти Винцов, Власов и др.
По указание на Екатерина II е построена нова парадна стълба и голяма обширна (850 кв.м.) тържествена зала, облицовани с разноцветен мрамор. Вратите на залата са с най-причудливи форми. Стените са украсени с картини от най-изтъкнати италиански и руски живописци от средата на XVIII век. Стените и таванът представляват разкош от разноцветни мрамори. Те показват политическия и икономически възход на Русия през XVIII век. Тази официална зала е предназначена за най-тържествени приеми. Тук са решавани важни държавни дела.
Вътрешната архитектура на двореца представлява неповторима декоративна конструкция - композиция от три части: алегория "Русия", алегория "Победа" и алегория "Мир".
Във всичките кътчета на двореца цари разкош, тържественост и величие.
Екатерина II е разпоредила да се устрои в двореца и зала - салон за театрални представления.
Обеди са били устройвани в различни зали. В тържествена зала е бил уреден "Кавалерски стол". Тук са били канени на тържествени обеди кавалери, носители на високи отличия като ордена "Св. Александър Невски", ордена "Св. Георги Победоносец" и т.н.
В отделна зала е парадната столова за царската фамилия. Тук са се провеждали пищни церемонии. На подходящи места в различните зали има експонати от антични находки.
През последните години на изключително внимание се радва КЕХЛИБАРЕНАТА ЗАЛА. Нейното появяване в Санкт Петербург и Царское село започва през 1716 г., след едно посещение на Петър I в кралския дворец в Прусия. Пребиваването й в Екатерининския дворец е прекратено по време на Втората световна война от разрушителните бомбардировки и обстрели над Ленинград и околностите му. Възстановяването на тази уникална зала е продължило повече от 20 години. В сегашният й вид тя е тържествено открита през 2003 г. от Владимир Путин, по повод 300 години от основаването на Санкт Петербург. Историята на тази зала е забулена в мистерии, легенди и разкази от различни времена. Сега, максимално доближена до автентичния си вид, тя представлява неповторимо творение на изкуството. Нейните размери са 100 кв.м. Стените са облицовани с панели с кехлибарени мозайки. Таванът е позлатен, а от него виси грамаден, изключително красив кристален полилей.
Кехлибарената зала, нейната история и легендите, които я забулват, са една голяма тема, която ще се дописва години напред.
Царское село и Екатерининският дворец подчертават и допълват красотата на Санкт Петербург. През 1990 г. те са включени в Списъка на Световното културно наследство.

(Следва)Назад

Всички статии на Брой 05, 2019

24 МАЙ - ДЕН НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ
10 любопитни факта за живота на Светите братя Кирил и Методий
Хождение по буквите
ГЛОБУС
Най-красивият град в Европа
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Добрич
Плевен
Силистра
Монтана
КОНЦЕРТИ
Изкуството няма граници или как незрящите хора от Балканите свирят и пеят заедно
ОБЩЕСТВО
Плацебо живот
ПРОЕКТИ
Социално предприятие с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 и с подкрепата на Европейския социален фонд
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
ТЕХНОЛОГИИ
Storytel - мобилно приложение с десетки аудио книги на български
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6