Брой 05, 2019

Тема: 24 МАЙ - ДЕН НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ

10 любопитни факта за живота на Светите братя Кирил и Методий


Светите братя Кирил и Методий, наричани още Солунските братя, са дипломати, мисионери и създатели на глаголицата. Животът им преминава в развитие и разпространяване на християнството, чрез проповеди във Великоморавия и Панония.
11 май се чества като църковен празник на св. св. Кирил и Методий, а на 24 май празнуваме деня на Българската просвета и култура, и на славянската писменост. Ето 10 любопитни факта за делата на двамата братя:
1. Израснали са в семейството на византийския военачалник Леон и съпругата му Мария.
Методий се появява на бял свят през 815 г. и е първородния им син, а Константин е най-малкият от седем братя и се ражда през 827 г. Te са част от аристокрацията на Византия, но и двамата говорят славянски език.
2. Методий става архонт - управител на област, населена със славяни.
Малкият брат се вглежда в светите писания и на 15 години отива да учи в Магнаурската школа на императорския дворец, където по-късно става преподавател и печели прозвището "Философ".
3. Воинът Методий пръв се оттегля в манастир.
Според някои източници, това е защото жена му и децата умират твърде рано. Кирил влиза в средновековната дипломация едва 24-годишен, когато отива на първа мисия при арабски халиф, но после се присъединява към своя брат в монашеската обител.
4. Създаването на глаголицата.
Около 855 г. двамата братя започват своята работа по изготвянето на славянската писменост и създават първите преводи от гръцки на славянски език. Кирилицата е създадена на основата на глаголицата и се използва и до днес в много славянски езици.
5. Откриването на мощите на свети Климент.
През 860 г. Кирил и Методий са изпратени от император Михаил III при хазарския хаган, за да предотвратят разпространението на юдаизма. Тази мисия е свързана с едно изключително събитие - откриването на мощите на св. Климент.
6. Моравската мисия при княз Ростислав.
Княз Ростислав иска църквата да стане славянска, като създаде богослужение, основано на славянска писменост. Той предлага на Кирил и Методий да се заемат с тази задача. Двамата братя приемат мисията и с ентусиазъм започват да изграждат славянската църква и училище.
7. Словото на Кирил срещу триезичната догма.
Братята Кирил и Методий получават обвинения от немското духовенство, че не изпълняват църковните канони. Двамата братя мисионери правят блестяща защита. Тя се състоява във Венеция, където Кирил произнася слово срещу триезичната догма.
8. Папа Адриан кани Кирил и Методий в Рим.
Папата настоява да говори с Кирил и Методий за тяхната работа. Откритите от Кирил мощи на св. Климент в град Херсон се превръщат в силен коз на двамата братя. Те взимат мощите в Рим с надежда да получат благословия и признание за своята азбука и новите книги. Приемът на двамата братя в Рим е тържествен и изпълнен с почести.
9. Солунските братя са канонизирани за светци.
Заради превода на Библията на старобългарски език и разпространяването на християнската религия сред славяноезичните народи двамата братя са канонизирани за светци.
10. През 1980 г. папа Йоан Павел II обявява братята за съпокровители на Европа.
Кирил и Методий са почитани и от Православната църква като едни от светите Седмочисленици, заедно с учениците им - Наум, Климент, Ангеларий, Сава и Горазд.

Диана ИГНАТОВА

Използван източник - https://www.10te.bgНазад

Всички статии на Брой 05, 2019

24 МАЙ - ДЕН НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ
10 любопитни факта за живота на Светите братя Кирил и Методий
Хождение по буквите
ГЛОБУС
Най-красивият град в Европа
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Добрич
Плевен
Силистра
Монтана
КОНЦЕРТИ
Изкуството няма граници или как незрящите хора от Балканите свирят и пеят заедно
ОБЩЕСТВО
Плацебо живот
ПРОЕКТИ
Социално предприятие с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 и с подкрепата на Европейския социален фонд
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
ТЕХНОЛОГИИ
Storytel - мобилно приложение с десетки аудио книги на български
Архив на изданието
1 2 3 4 5