Брой 06, 2019

Тема: ГЛОБУС

Най-красивият град в Европа


(Продължение от брой 5/2019 г.)

В Санкт Петербург има още няколко дворци, обявени за музеи. Туристическият интерес към тях постоянно нараства.
ЮСУПОВИЯТ ДВОРЕЦ е един от тях. Родоначалникът на фамилията Юсупови е бил мюсюлманин. По времето на цар Иван Грозни той и цялото му семейство се покръстват и приемат Източното православие. По-нататъшният им начин на живот през десетилетията е доказал, че са най-добросъвестни и искрени последователи на Христа. Представители на по-младото поколение Юсупови са се отличавали с висока интелигентност, получавали са най-високо образование в престижни европейски учебни заведения и са били постоянни гости или съветници в царския двор. По времето на Екатерина II отлично подготвен млад член на фамилията Юсупови, много добър познавач на културните ценности в западноевропейските страни, е бил съветник на императрицата в оценките на качествата на отделни експонати, в желанието й да ги придобива.
Вътрешната архитектура на музея е устроена по подобие на царските дворци. Така например в отделните зали има големи огледала, които имитират обемност. Експонирани са интересни, уникални часовници от онези времена, музикални инструменти и т.н. Тук се намира единственият в Санкт Петербург работещ, напълно изправен орган. В отделна стая е библиотеката, в която се съхраняват книги още от XVIII век. В нея неочаквано са открити писма от Александър Сергеевич Пушкин, писани от поета по времето, когато е живял в Петербург.
Юсупови са били много добре финансово. Говори се, че са били по-богати от императорите. Това им е позволявало да притежават в дома си всичко най-ново и модерно, което се появи в Европа.
ИСАКИЕВСКИЯТ СЪБОР е величествен източноправославен храм. Изграждан е от 1801 до 1811 г. Това е една година преди Отечествената война на Русия за прогонването на Наполеоновите войски. Изключителна е ролята на прославения руски военачалник Кутузов за победата над Наполеон. Кутузов умира по време на военните действия и е погребан в този храм.
Външната и вътрешна архитектура на храма се приемат като тържество на таланта на руските архитекти от онова време.
Храмът е кръстокуполен, с четири грамадни колони, три иконостаса, изработени с ненадминато майсторство на изобразителното изкуство. На подчертано внимание тук се радва иконата "Казанската Света Богородица".
В процеса на изработването на стенописите е установено, че голямата влажност в района много скоро ще увреди ценните рисунки. Това е причина да бъде прието решение да бъдат направени като мозайки. Още при влизането в храма поклонниците се срещат с икони, изобразяващи християнските добродетели, като например иконата "Св. София, Вяра, Надежда и Любов”.
Исакиевският събор е национален музей и е посещаван годишно от над два и половина милиона души.
Национален музей храм "СПАС НА КРОВИ" (Собор Воскресения Христова на Крови) е построен в памет на цар Александър II (1818-1881 г.). Изграждан е от 1883 г. до 1897 г. Това е величествена източноправославна църква с височина 81 метра, което символизира годината на убийството на Александър II, а камбанарията е висока 62 метра, на каквато възраст, 62 години, е бил убит императорът.
Цялата сграда отвън и вътрешно е облицована с мозайка, чиято площ възлиза на 7000 кв. м. Тя е изключително красива, не срещана другаде и прави впечатление, че е начертана с въглен.
Храмът е наречен "Възкресение Христово".
Император Александър II е бил убит с два залпа на това място на 1 март 1881 г., където по-късно е изградена църквата "Спас на Крови". Този руски цар остава в историята на човечеството като новатор, освободител на селяните от крепостничеството, поради което е известен в цяла Русия като Царя Освободител, а в негова чест така е наречен и в България, поради водената Руско-турска освободителна война (1877-1878 г.). По негово време се изграждат голям брой нови железопътни линии, промишлени предприятия, укрепва се военната мощ на Русия.
Храмът е тържествено осветен на 19 август 1897 г. След 30-годишна възстановителна и реставрационна дейност, тържествено е открит и отново осветен през 1996 г. Това е един от най-знаковите музеи на Русия.
Вътрешно храмът е трикорабен, с три иконостаса. Те са изградени с цветен италиански мрамор. Доминанта на иконостаса е образът на Иисус Христос.
Стенописите в храма са връх на творчеството, както по художественото изпълнение, така и по съдържание. Мозайките са с голямо разнообразие на архитектурните елементи. Образът на св. Александър Невски се явява на няколко места в различни икони. В храма впечатляват иконите "Разпятието" от северната страна и "Свалянето на Христос от кръста" в южната страна. Мозаечното творчество от края на XIX и началото на XX век е доказателство за разцвета на руското архитектурното и изобразително изкуство.
На 19 км южно от Санкт Петербург, на 75 метра над морското ниво, на Пулковските възвишения се намира ПУЛКОВСКАТА АСТРОНОМИЧЕСКА ОБСЕРВАТОРИЯ към Руската академия на науките. Обсерваторията е обявена за Национален музей, а през 1990 г. става обект на Световното културно наследство. Тя и градът се намират само на няколко градуса по-ниско от Северния полярен кръг, което придава уникалната прелест на "белите нощи". Кулминацията им е на 23 юни, когато денят продължава 18 часа и 50 минути, но и през останалите 5 часа от денонощието не може да се каже, че има типична нощна обстановка. "Белите нощи" са в периода от 25 май до 16 юли. Петербургчани шеговито казват, че след това зимата тъпкано им го връща, когато в средата на месец декември денят е само 5 часа и 50 минути. Това е оказало решително влияние върху архитектурата на жилищни и обществени сгради.
Морският паметник "АВРОРА" е известен на световната общественост като символ на Октомврийската революция в Русия. Руснаците го тачат преди всичко като израз на руската морска бойна мощ и слава. Уважаван е като боен кораб, пожънал победи в Японската война, в Първата световна война. През Втората световна война неговите оръдия са били свалени на брега и са стреляли срещу вражеските орди, а плавателният съд е бил закотвен на брега.
След войната крайцерът "Аврора" е преместен на постоянно местопребиваване съвсем наблизо до Нахимовското морско училище и служи за практически занимания на курсантите.
Като Национален паметник - музей е достъпен за разглеждане от туристите.
Градът е забележителен с великолепието на природния пейзаж, в който основно място заемат обширните паркове и градини. Широките улици и булеварди са в отлично състояние. По тях няма контейнери с боклуци и паркирани моторни превозни средства. Звукови сигнали въобще не се подават. Тротоарите са застлани с гладки плочници, украсени със саксии, и по-големи съдове с цветя и малки храсти.
Тишината, чистият въздух, порядъкът и спокойствието са основният елемент в характеристиката на този град, и в най-висша степен определят изключителната му красота.

(Край)

Георги ПЕТРУШЕВНазад

Всички статии на Брой 06, 2019

XVII НАЦИОНАЛНО ОБЩО СЪБРАНИЕ НА ПЪЛНОМОЩНИЦИТЕ НА ССБ
Четвърто заседание
Отчетен доклад на Контролния съвет на ССБ за дейността му в периода 01.01.2018 г. - 31.12.2018 г.
ГЛОБУС
Най-красивият град в Европа
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Велики Преслав
ПОЕЗИЯ
IN MEMORIAM
СПОРТ
Алтъниада 2019
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6