Брой 06, 2019

Тема: СПОРТ

Алтъниада 2019


В периода 9-12 май 2019 г. в столичния хотел "Рила" се проведе Международният турнир по шахмат за Купата на София по шахмат за незрящи, известен сред обществеността като Алтъниада. Това народно наименование не е случайно, тъй като главен организатор за поредна година е г-н Асен Алтънов, а Регионалната организация в София при Съюза на слепите в България отново успя да се справи с предизвикателството, което събра най-добрите шахматисти от България, Сърбия, Румъния, Македония, Турция. За спортно-техническият аспект, както обикновено, отговаряше федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания".
Състезанието се осъществи благодарение на солидната подкрепа от Столична община и г-жа Йорданка Фандъкова. Събитието бе подкрепено също от хотел "Рила", "Успех филтър ССБ" ЕООД и клуб-ресторант "Народно събрание". Турнирът беше открит лично от кмета на София г-жа Фандъкова, под чиито патронаж се проведе надпреварата. Присъстваха още Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенцията на хората с увреждания; Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите в България; Илия Лалов, председател на Българската параолимпийска организация, и др. Г-н Алтънов награди г-жа Фандъкова с благодарствен плакет, придружен от голям и ухаещ букет.
Участваха 37 шахматисти. Игра се по швейцарската система в 7 кръга, при контрола 60 минути. Съдийстваха международните съдии д-р Радислав Атанасов и Иван Стойнов. За радост на българите, Купата на София спечели Расим Низам с 6 т.
Негов подгласник стана румънецът Михаил-Дачиан Прибеану, също с 6 т. На точка след тях и бронзов медал спечели Небоиша Джукич от Сърбия. Най-предно класиралалият се шахматист от столицата се оказа, че е Илинка Дилкова, която се нареди на 15 място.
Наградите - купи и медали, връчиха на гала-вечерята Васил Долапчиев, Илия Лалов и Асен Алтънов.
В заключение може да се каже, че и тазгодишното състезание, благодарение на усилията на г-н Алтънов, РО - София, Федерацията и техните екипи, се проведе на възможно най-високо равнище. Най-важното е, че традицията продължава.

Иван ЯНЕВНазад

Всички статии на Брой 06, 2019

XVII НАЦИОНАЛНО ОБЩО СЪБРАНИЕ НА ПЪЛНОМОЩНИЦИТЕ НА ССБ
Четвърто заседание
Отчетен доклад на Контролния съвет на ССБ за дейността му в периода 01.01.2018 г. - 31.12.2018 г.
ГЛОБУС
Най-красивият град в Европа
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Велики Преслав
ПОЕЗИЯ
IN MEMORIAM
СПОРТ
Алтъниада 2019
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6