Брой 07-08, 2019

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Кърджали


На Еньовден незрящи браха омайно биле на Дамбалъ

Повече от четиридесет души със зрителни проблеми от общините Кърджали и Момчилград посрещнаха Еньовден на скалистия масив Дамбалъ. Според поверието, в нощта срещу Еньовден слънцето слиза в изворите, поточетата и реките, и водите им стават лековити. Неслучайно незрящите избраха капещата вода от скалата на Дамбалъ. Те вярват, че тя е лековита не само на Гергьовден, но и на Еньовден. Магическата местност е богата и на билки, които на този ден придобиват лечебна сила.
Шюкран Исмаил, председател на Регионалната организация на слепите в Кърджали, поздрави незрящите. "Всички ние идваме тук с надежда, че изворната вода и лековитите билки ще укрепнат нашето здраве и ще засилят имунитета ни" - каза тя.
Гост на организациите бе и Емилия Стоянова, трикратната световна и четирикратна европейската шампионка по канадска борба, и терапевт към Центъра за рехабилитация и интеграция на лица със зрителни увреждания "Недялка Камбурова" в Кърджали.
С обичая Еньовден и видовете билки запозна присъстващите Недялка Кафова.
Незрящите заедно със своите придружители си набраха здравец, коприва, жълт кантарион, бял равнец… По стар обичай, те свиха родопските билки в снопче и ги вързаха с червен конец. После за здраве и дълголетие се провираха през Еньов обръч. С „мълчаната” вода те си пожелаха болестите да си отидат завинаги.
Когато слънцето се изкачи нависоко, хората седнаха заедно на обща трапеза, осигурена от Регионалната организация на слепите в Кърджали, и народни ястия от сръчни домакини от Момчилград.
Илия Делиоланов от Момчилград сподели: "Аз съм на 70 години, но за първи път идвам тук. Запленен съм от магическата природа, чистия въздух, лековития извор и богатството от билки."
Семейство Гюлка и Иван Терзиеви от Кърджали: "Отнасяме за нашите близки лековита вода и билки. И занапред ще посещаваме Дамбалъ."
Незрящите от Момчилград благодарят на общината и на зам.-кмета Мехмед Мехмед за осигурения превоз до прочутия връх. Благодарност изразиха и незрящите от Кърджали.

Стайко КАФОВНазад

Всички статии на Брой 07-08, 2019

IN MEMORIAM
Поклон пред учителя и поета!!!
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Програма за дейността на Съюза на слепите в България през 2019 г.
Проведе се второто редовно заседание на Технологичния съвет към УС на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Русе
Кърджали
Плевен
Добрич
Велико Търново
Бургас
ЛЯТНО ЗАБАВЛЕНИЕ
Датата, на която сте родени, влияе върху любовния Ви живот
ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
Списък на обектите на "Профилактика, рехабилитация и отдих" ЕАД
РАЗКАЗИ ЗА МОРЕТО
Нашето море
Моите спомени за незабравимо лято
Преоткриване
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
СПОРТ
Първи турнир по шоудаун за Купата на София
Международен турнир по голбал Етрополе, 20-23 юни 2019 г.
ТЕХНОЛОГИИ
Що е това PDF файл
Ще стартира ли старият ви компютър под WINDOWS 10?
Архив на изданието
1 2 3 4 5