Брой 07-08, 2019

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Плевен


Многожанров фестивал "Бреница пее и танцува"

На 6 юни 2019 г. на площад "Екзарх Йосиф I", за четвърта поредна година в с. Бреница, община Кнежа, област Плевен, се проведе многожанровият фестивал "Бреница пее и танцува", който е 17-ти поред като Регионален фестивал за хора с увреждания.
Вокална група "Пей, сърце" към ТО на ССБ - Плевен, с ръководител Богомил Мицев, се представи с песните "Двама вървим по пътя", "Пролетна вечер", а солистът на групата Румен Петков - с песента "Пребродих цялата страна". Елена Дойчева от същата група представи своето стихотворение "Съдба".
Фестивалът се състоя на обновения площад на селото. Познавайки в дълбочина проблемите на хората с увреждания, това бе изключителна изява на силата и духа на тези хора. През последните години в него вземаха участия не само колективи на хора с увреждания, но и самодейни групи и индивидуални изпълнители към народните читалища от региона.
В този празничен ден стотици гости и жители на Бреница пяха, танцуваха и се забавляваха заедно, още повече този ден е и празник на селото и на стотици именници. В православния календар този ден е известен като Възнесение Господне, Спасовден. Фестивалът е визитна картичка на селото.
Организатори на проявата са Съюз на инвалидите в България (СИБ) и г-н Илийчо Лачовски, кмет на Община Кнежа, финансов спонсор на събитието. Целта на форума е да се опазват, съхраняват и популяризират българските традиции от поколение на поколение. За културното събитие гостуваха г-жа Катя Герговска, председател на Общинския съвет в гр. Кнежа; г-н Илийчо Лачовски, кмет на Община Кнежа; г-н Цветомир Миловски, зам.-кмет на Община Кнежа; д-р Пламен Лъжовски, кмет с. Бреница.
Фолклорните групи и изпълнителите на шлагерни песни, индивидуалните изпълнители и танцовите състави премериха сили в следните категории: вокални групи, индивидуални изпълнители, танцови състави, поетично творчество, всичко това в две възрастови групи. Участваха 25 вокални състава и 20 индивидуални изпълнители. Техните изяви бяха оценени от компетентно тричленно жури с председател доц. Георги Хинов, известен хореограф, бивш директор на Северняшки ансамбъл за народни песни и танци "Иван Вълев" - Плевен. Наградите бяха осигурени от общината.
Точно в определения час, след като прозвуча химна на Република България, председателят на СИБ - с. Бреница, г-н Михал Кончарски, поздрави гостите и участниците във фестивала с добре дошли. Той изтъкна значимия принос на кмета на Община Кнежа, разбирането му към проблемите на хората с увреждания и финансирането на проявата, както и проявения ентусиазъм на участниците в тяхната подготовка и желание за изява. В своето изказване г-н Кончарски изтъкна още, че хората с увреждания, въпреки трудностите, които срещат в своя живот, са силни, сплотени, умеят да се веселят и взаимно си помагат. Той прочете Поздравителни адреси от председателя на СИБ, г-н Красимир Коцев, поздравителни адреси от всички ръководители на общината, кмета, зам.-кметове, председателя на Общинския съвет и кмета на селото.
След него г-н Лачовски се обърна към всички с думите: "Поздравявам всички участници във фестивала и всички бреничани, по случай празника на селото, и разбира се именниците, които празнуват днес. Бъдете здрави и нека късметът и щастието са винаги с Вас."
Участници във фестивала бяха колективи от гр. Чепеларе, гр. Сливен, с. Търнак, с. Руска Бяла, с. Борован, с. Писарово, гр. Плевен, с. Бреница, гр. Кнежа, гр. Бяла Слатина, гр. Червен бряг, гр. Искър, с. Радомирци, с. Торос, с. Сухаче, гр. Перник, гр. Мездра, с. Писарово, с. Горник, с. Лазарово и др.
Проявата эапочна с група за модерни танци от Обединени детски заведения - с. Бреница, квартет "Росна китка", с ръководител Веселин Мичев, дългогодишен гъдулар и корепетитор на Северняшки ансамбъл "Иван Вълев" - Плевен, под чийто съпровод на гъдулка и на колегата му на акордеон се представи квартетът. В откриването участва и групата към Клуб на пенсионера - с. Бреница, и ученици от училище "Христо Ботев" в селото. Г-н Кончарски разказа за народната певица Гергана Цекова, която е родом от Бреница. Тази година се навършват 100 години от нейното рождение. Вокалистка от квартета изпя две нейни песни. Конферансието представяше участниците, като им връчваше и почетни грамоти за участие.
Изключително впечатление направиха групите от Сливен и Чепеларе. Първите изпяха тракийски песни, а тези от Чепеларе - няколко родопски песни под съпровод на каба гайда, сура гайда и акордеон. Специален гост бе и певицата от гр. Перник Левтерка Стоева. Гост на фестивала бе и г-жа Анита Тараланска, председател на СИБ в кв. Църква, Перник, която е основен организатор на тамошния многожанров фестивал на хората с увреждания. Овациите на публиката събра и най-добрият изпълнител на акордеон от с. Руска бяла, община Мездра, Милчо Романски. Домакините бяха подсигурили сандвичи и минерална вода за всички участници.
Специални гости на фестивала бяха народната певица Ана-Мария, която забавляваше с песните си всички присъстващи, докато журито заседаваше, и кулинарната звезда Иван Звездев. Той приготви в двора на църквата традиционния курбан по случай събора на селото.
Накрая г-н Цветомир Миловски и д-р Пламен Лъжовски връчиха наградите на отличените. Солистът на вокална група "Пей, сърце" бе награден с бронзов медал, а самата група получи също бронз за участието си.
Цял ден "Бреница пя и танцува" с ритмите на българските народни песни, с багрите на носиите, с усмивките и желанието на хората да изявят себе си!!! Един ден - Празник за душата!

Румен ПЕТКОВНазад

Всички статии на Брой 07-08, 2019

IN MEMORIAM
Поклон пред учителя и поета!!!
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Програма за дейността на Съюза на слепите в България през 2019 г.
Проведе се второто редовно заседание на Технологичния съвет към УС на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Русе
Кърджали
Плевен
Добрич
Велико Търново
Бургас
ЛЯТНО ЗАБАВЛЕНИЕ
Датата, на която сте родени, влияе върху любовния Ви живот
ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
Списък на обектите на "Профилактика, рехабилитация и отдих" ЕАД
РАЗКАЗИ ЗА МОРЕТО
Нашето море
Моите спомени за незабравимо лято
Преоткриване
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
СПОРТ
Първи турнир по шоудаун за Купата на София
Международен турнир по голбал Етрополе, 20-23 юни 2019 г.
ТЕХНОЛОГИИ
Що е това PDF файл
Ще стартира ли старият ви компютър под WINDOWS 10?
Архив на изданието
1 2 3 4 5