Брой 07-08, 2019

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Бургас


С целувка от морето

Анка ЯНЕВА

"Сянка на птица от морския бряг литна,
сякаш душа на самотен моряк скитник.
Кой ще опита сега да я спре?
Нейно е силното синьо море…"


С тези красиви думи за родното море, на 05.07.2019 г. група от ентусиасти от ТО - Бургас се събрахме на туристическо пристанище "Маказа". Всички бяха с приповдигнато настроение. Ами да - та нали бе Световният ден на целувката!
Морето беше спокойно, а слънцето весело грееше. Високите летни температури почти не се чувстваха на Пристанището. Морският бриз играеше в косите на жените и се опитваше "да открадне" шапките на мъжете. Смях и весела глъчка сред членовете - участници в ежедневната екскурзия до остров "Света Анастасия". В близкото минало островът се наричаше остров Болшевик. Но за бургазлии и гостите на града ни това е малкият красив остров, който се намира в големия Бургаски залив.
С помощта на обслужващия персонал на кораба "Анастасия" всички се качихме на борда. Това е малък туристически кораб, собственост на Община Бургас, което даде възможност ние и нашите придружители безплатно да пътуваме до острова. Той има вулканичен произход и е с площ 9 декара. На него се намира и малкият манастир с параклис. Фарът на острова от далечни времена е сигнализирал, че наблизо е очакваната суша. Сега малкият фар се поддържа от Военноморска база "Атия", която е на 3 мили разстояние. На острова има красиви дървени ресторантчета. Там се сервира рибена чорба и всякакви изтънчени храни от риба, наловена край острова. Красота! Слънцето, морето и морският полъх от дъх на водорасли и шум на вълни, които се разбиват на пяна в скалистия бряг…
А ние? Изслушахме какво ни разказа екскурзоводката на манастира - музей за историите и поверията за острова. Хапнахме си, каквото си пожелахме, и в ранния следобед потеглихме с корабчето за нашия град. Но когато се качихме и потеглихме с кораба, почувствахме невидимото морско вълнение. Има морско предание, че от средата на месец юли до края на август в морето има така нареченото "мъртво вълнение". И това е така. Не виждахме вълни, но загледаш ли се, виждаш как от дълбините на морето се завихря вълнение, което изчезва почти, докато стигне повърхността. Това вълнение е доста опасно. Опасно е, но е толкова красиво това измамно "спокойно" море. В душите ни звучеше познатата и любима песен на бургазлии:

"Ах, морето! Ах, морето!
В мен остава...
Но навярно е, което ме спасява.
Бряг си намира всяка вълна.
И надежда има една…"Назад

Всички статии на Брой 07-08, 2019

IN MEMORIAM
Поклон пред учителя и поета!!!
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Програма за дейността на Съюза на слепите в България през 2019 г.
Проведе се второто редовно заседание на Технологичния съвет към УС на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Русе
Кърджали
Плевен
Добрич
Велико Търново
Бургас
ЛЯТНО ЗАБАВЛЕНИЕ
Датата, на която сте родени, влияе върху любовния Ви живот
ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
Списък на обектите на "Профилактика, рехабилитация и отдих" ЕАД
РАЗКАЗИ ЗА МОРЕТО
Нашето море
Моите спомени за незабравимо лято
Преоткриване
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
СПОРТ
Първи турнир по шоудаун за Купата на София
Международен турнир по голбал Етрополе, 20-23 юни 2019 г.
ТЕХНОЛОГИИ
Що е това PDF файл
Ще стартира ли старият ви компютър под WINDOWS 10?
Архив на изданието
1 2 3 4 5