Брой 07-08, 2019

Тема: IN MEMORIAM

Поклон пред учителя и поета!!!


Ангел СОТИРОВ

Почти цели 4 десетилетия е перфектен учител. С изумително обаяние и с изключително майсторство той умее да мотивира своите обучавани! А те са от крехка детска до твърде зряла, да не кажем преклонна възраст… И всички без изключение с нетърпение очакват неговите часове. Като истински вълшебник учителят Данчо Данчев оправдава техните очаквания. И всеки негов ученик яко заляга над не съвсем лесното за изучаване релефно-точково писмо, създадено от невиждащия френски тийнейджър. И 72-годишният отец Борислав от Свищов, и 66-годишната Кера Узунова от Тополовград, и палавият глухо-сляп, всепризнатият донжуан Петър Бонев от Бургас. Данчо е обучавал на брайлово писмо и Любчо Муратов, и Даниела Денчева от Пловдив, още в ранната им предучилищна възраст.
Учениците на този забележителен учител са десетки, от всички краища на България. Но най-голямото му постижение изглежда е брайловото ограмотяване само за 20 дни на Слав Славов от Ямбол. Така може би обучителят Данчев поставя уникален рекорд и силно разгневява мастит брайлолог от Софийската "Алма матер". Многоуважаваният и от нас университетски преподавател твърди безапелационно, че за такова кратко време не е възможно да бъде брайлово обучен късноослепял човек. Но обучаваният Слав Славов опровергава по най-категоричен и публичен начин твърденията на самонадеяния доцент, като 3 месеца след обучението си спечелва от националния конкурс по брайлово четене в Дряново високопрестижна премия. За упорството си при отстояване на своя подход в брайловото ограмотяване, непокорният обучител и тогавашният директор на пловдивския рехабилитационен център за малко не отнасят сериозни наказания от свръхтемпераментния брайлов суперкапацитет, по това време заместник-председател на ССБ. И, разбира се, както е прието при достатъчно културните хора, след време Владимир Радулов поднася извинения на Учителя Данчев за не съвсем заслужените към него упреци, че той не започвал брайловото обучение с писане на пишеща машина. Извиненията на доцента, по-точно неговите признания, че Данчо е прав при своя подход, са поднесени пред немалка група свидетели. Или, ако перифразираме всеизвестната поговорка, можем да заключим в случая: "Когато фактите говорят, и доцентите се извиняват!".
За по-младите хора Данчо Данчев е най-вече съавторът на всеизвестния Стефан Данчев - несменяем директор на Националния център за рехабилитация на слепи. Малко от тях знаят, че той е и съавтор на два учебника по брайлово ограмотяване. Автор е също и на поетичните книги "Разделям се с мига" и "Пак ще нашепвам на глас", и на първия български самоучител по брайл.
И два твърде любопитни факта, разкриващи много важен щрих от ценностната система на този автор. Данчо Данчев не е грам комерсиален. Той не взима нито една стотинка хонорар за работата си по тези два учебника за брайлово ограмотяване. Вероятно поради поетичната си дарба, а може би защото и тогава времената бяха сякаш по-малко пазарни, да не кажа по-духовни. Но и през новите пазарни времена въпросният автор си е пак същият. Преди двайсетина години е помолен да разработи експресно кратък исторически обзор за развитието на пловдивския "Успех", по случай някаква негова годишнина. Разработката е срочна и е в размер на цели 8 страници. И пак авторът Данчев не се сеща да поиска някакво, макар и не голямо възнаграждение, за своя висококвалифициран труд.
И още нещо за неговия характер. Данчо винаги се радваше на успехите на другите хомо скрибенс. У него не съществуваше т. нар. творческа ревност. Той непременно ще побърза да те поздрави искрено за текста, който го е впечатлил.
Преди повече от 60 години той започва да изучава изкуствения език есперанто. След време Данчо Данчев ще пробва поетичното си перо и на този език, и в бъдеще ще печели национални и международни награди. Той е един от учредителите на пловдивското дружество на слепите есперантисти "Lumo" ("Светлина") и дългогодишен негов председател. Осемнайсет години е редактор на сп. "Esperanta fajrero" ("Есперантска искра"), което се разпространява в над 20 страни и читателската му аудитория наброява над 300 души. При списването на това списание той внесе повече поетичност и художественост. 13 години Данчо е редактор и на рубрика "В света на съсъдбениците" в органа на Световната лига на слепите есперантисти, сп. "Esperanta ligilo" ("Есперантска връзка"), където представяше интересни разработки.
Данчо Данчев е автор на стотици журналистически текстове в български и чуждестранни, най-вече печатни медии. До преди десетина години, почти във всеки брой на сп. "Зари" той има неизменно авторско присъствие със свои публикации.
Може би звездният му миг е учреденият по негова инициатива и оглавяван от него литературен клуб "Следа". Клубът е издал 6 литературни сборника, провел е много литературни четения в страната, а също и в гр. Прилеп (РС Македония). Незабравими ще останат за нас многократните ни участия в летните празници на културата в Прилеп, организирани от големия наш приятел и българофил Спире Тръбчески. Тръгвахме си от този град винаги натоварени с много подаръци и прекрасни впечатления от изключителното гостоприемство на нашите домакини.
Съвсем доскоро колегата Данчев бе и председател на една от двете тукашни организации на ССБ. В тази си нова роля той бе страхотен еталон за това как трябва да се служи на невиждащите хора и техните близки. Два пъти седмично председателят Данчев беше отзивчив и неизтощим техен консултант, дискретен душеприказчик и безвъзмезден психотерапевт.
С белите си коси, с топлия и спокоен глас, с невероятната си способност да мотивира и убеждава, да отстъпва и да постига целите си без особени усилия и устременост, винаги добронамерен и лъчезарен, готов за компромиси и битки, за благотворителни и доброволчески акции, Данчо веднага ти ставаше симпатичен. В последно време често съм си мислил, че с това свое излъчване и качества на характера, той, ако беше роден в Полша, вероятно щеше да бъде един от шестимата невиждащи там пастори. А може би и обичан и цитиран университетски преподавател…
На 11 юни Данчо ни напусна безвъзвратно, без да навърши през октомври 82 години, без да издаде своите стотина епиграми... Ние – неговите ученици и читатели, колеги и приятели - да се поклоним дълбоко пред светлата му памет!!!Назад

Всички статии на Брой 07-08, 2019

IN MEMORIAM
Поклон пред учителя и поета!!!
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Програма за дейността на Съюза на слепите в България през 2019 г.
Проведе се второто редовно заседание на Технологичния съвет към УС на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Русе
Кърджали
Плевен
Добрич
Велико Търново
Бургас
ЛЯТНО ЗАБАВЛЕНИЕ
Датата, на която сте родени, влияе върху любовния Ви живот
ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
Списък на обектите на "Профилактика, рехабилитация и отдих" ЕАД
РАЗКАЗИ ЗА МОРЕТО
Нашето море
Моите спомени за незабравимо лято
Преоткриване
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
СПОРТ
Първи турнир по шоудаун за Купата на София
Международен турнир по голбал Етрополе, 20-23 юни 2019 г.
ТЕХНОЛОГИИ
Що е това PDF файл
Ще стартира ли старият ви компютър под WINDOWS 10?
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6