Брой 07-08, 2019

Тема: ТЕХНОЛОГИИ

Ще стартира ли старият ви компютър под WINDOWS 10?


Има няколко възможности за удължаване на живота на по-стара машина, в зависимост от нейните характеристики. Нека да видим какво е необходимо за стартиране на Windows 10 и след това ще разгледаме няколко алтернативи.

МИНИМАЛНИ ИЗИСКВАНИЯ

Първото нещо, което трябва да направите, е да проверите дали Вашият компютър отговаря на минималните изисквания за Windows 10. Пълният списък ще намерите на уеб сайта на Microsoft. Кратката версия включва изискването компютърът да има:
• 1 гигахерц (GHz) или по-бърз процесор;
• 1 гигабайт (GB) памет;
• 32 GB или по-голям твърд диск;
• 800х600 дисплей.
Нека да е ясно, това са минималните изисквания. Всъщност бих ги нарекъл най-малкото. Windows 10 може да работи, но ще работи ли добре? Предполагам, че не. Препоръчително е почти всичко да е удвоено:
• Процесор от 2 гигахерца (GHz) или по-бърз;
• 2 гигабайта (GB) памет;
• 64 GB или по-голям твърд диск;
• Дисплей 1920х1080.
Ако компютърът Ви отговаря на тези изисквания и особено, ако ги надвишава, може да се опитате да надградите Вашата операционна система до Windows 10. Преди всичко трябва да изтеглите Windows 10 от сайта на Microsoft, след което да стартирате инсталационната програма, за да потвърдите, че компютърът Ви е съвместим. Ако всичко е наред, продължете инсталацията и наблюдавайте как ще реагира Вашият компютър. Ако не Ви задоволява получения резултат,

ПОМИСЛЕТЕ ЗА НЕЩО ДРУГО.

Ако машината Ви не отговаря на минималните изисквания за Windows 10, може да помислите за преминаване към Linux. Това е лично решение, ако желаете да промените работната си среда. Той определено е "по-добър" от Windows 10.
Най-често потребителите се насочват към Linux Mint. Тук можете да видите минималните изисквания за последната версия. Интересното е, че минималните изисквания не са толкова различни от тези на Windows 10:
• 1 гигабайт (GB) RAM;
• Твърд диск от 15 GB или по-голям;
• Дисплей 1024 ? 768.
Макар това да са само минималните изисквания, опитът за работа с Linux показва, че той все още може да работи добре в ситуации с нисък ресурс.
Ако машината Ви не отговаря дори и на тези изисквания, то със сигурност има други дистрибуции на Linux, които изискват по-малко. Можете да проверите и тази версия - Puppy Linux е този, който изглежда доста адекватен. Цитирайки от Wiki: "Хората успяха да пуснат Puppy с 333MHz CPU и 64MB. Въпреки това, ако имате 256MB RAM и 512MB, swap файл е по-реалистично." И последно предложение:

НЕ ПРАВЕТЕ НИЩО

Последният вариант, макар и по-малко популярен, е да не се прави нищо. Да, ще чуете ужасни предупреждения от хора (включително и от мен) за последиците от липсата на актуализации на сигурността и други подобни, но честно - докато прилагате съответните мерки за сигурност и поддържате софтуера, който използвате актуален, вариантът да не правите нищо е опция. Нека си го кажем, ние редовно виждаме хора, работещи под Windows XP, и все пак техният свят не се срина.
Просто правете редовно backup на Вашия компютър!

По материали от PC Pitstop
Адаптиран превод от английски: Стоян ВАСЕВНазад

Всички статии на Брой 07-08, 2019

IN MEMORIAM
Поклон пред учителя и поета!!!
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Програма за дейността на Съюза на слепите в България през 2019 г.
Проведе се второто редовно заседание на Технологичния съвет към УС на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Русе
Кърджали
Плевен
Добрич
Велико Търново
Бургас
ЛЯТНО ЗАБАВЛЕНИЕ
Датата, на която сте родени, влияе върху любовния Ви живот
ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
Списък на обектите на "Профилактика, рехабилитация и отдих" ЕАД
РАЗКАЗИ ЗА МОРЕТО
Нашето море
Моите спомени за незабравимо лято
Преоткриване
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
СПОРТ
Първи турнир по шоудаун за Купата на София
Международен турнир по голбал Етрополе, 20-23 юни 2019 г.
ТЕХНОЛОГИИ
Що е това PDF файл
Ще стартира ли старият ви компютър под WINDOWS 10?
Архив на изданието
1 2 3 4 5