Брой 07-08, 2019

Тема: СПОРТ

Международен турнир по голбал Етрополе, 20-23 юни 2019 г.


След много години България беше отново домакин на невероятен турнир по голбал. Като казвам от много години, значи имам предвид минимум 6-7. Няма как да не сме щастливи от факта, че държавата ни стана средище на може би най-силния голбален турнир на Балканите в последно време. Но не само спортно-техническата висота, за която си говорим, е единствената хубост. Битовата част на съревнованието беше на изключително равнище. Нямаше някакви долнопробни, било хотелчета, било хостелчета, било други мизерни дупки, в които и ние сме били, когато сме посещавали някои уж турнири.
Но да започна по ред. Още през миналата година с г-н Асен Алтънов, председателят на Регионалната организация в София на Съюза на слепите в България, си говорихме, че е крайно време България отново да бъде домакин на значим международен турнир. От началото на настоящата 2019 г. г-н Алтънов форсира процеса. Екипът на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" пое спортно-техническата част, а РО - София пое финансово-организационната, доста сложна, част на форума. Всички започнахме да се шегуваме, че след шахматните, се задава и първата голбална "Алтъниада".
Изпратихме покана до множество отбори, а първите 8 потвърдили щяха да вземат участие в надпреварата. Г-н Алтънов търсеше средствата и в крайна сметка успя да осигури генерален спонсор на проявата. Сърдечни благодарности за "Елаците-Мед" АД, които станаха генерален спонсор. Останалите, които подкрепиха турнира, са "Успех Филтър ССБ" ЕООД - София, фирма "Аспазия" и Община Етрополе. Патрон на състезанието стана кметът на Етрополе, г-н Димитър Димитров - жест, който ярко показа съпричастността на общината и целия кметски екип.
Трябва да се каже, че Етрополе разполага с превъзходна спортна зала - климатизирана, озвучена, с трибуни и страхотна настилка. Благодарности на спортното дружество, с управител г-н Нинов, което безвъзмездно предостави това чудесно спортно съоръжение за състезателните дни!
Няма как да не се отбележи и впише и може би най-важният човек, който оставаше незабележим, но без неговото себераздаване нямаше как да се вдигне нивото толкова високо. Оглушителните аплодисменти са за г-н Иван Хлебаров. Той участваше във всяка една фаза на събитието и остана на пост, докато не си тръгна и последният участник.
Отборите пристигнаха и се настаниха в прекрасния хотел "Етрополия" на 20 юни. Наложи ни се в последния момент да сформираме втори български отбор, заради некоректността на един от чуждите тимове. Справихме се бързо и адекватно, така че г-н Алтънов си имаше и свой отбор, понеже името му беше "София", съставен от 2 момичета и 2 момчета, които се справиха твърде добре, предвид високото спортно-техническо ниво на мероприятието. Другият отбор от България беше националната ни гарнитура, която ще отстоява честта на страната на предстоящото европейско първенство, което ще се проведе в Италия в края на октомври и началото на ноември. Останалите отбори бяха, както следва: Голбален клуб "Перун" от Чехия, "Клейо" - Солун от Гърция, отбори от Черна Гора и Сърбия, "Подмосковие" от Русия и турският отбор на община Чанкая.
Откриването на голбалния турнир се състоя на 21 юни. Приветствия поднесоха г-н Алтънов, в качеството му на главен организатор, и председателят на Съюза на слепите в България г-н Васил Долапчиев. Заместник-кметът Росица Христова поздрави спортистите и организаторите и откри международното състезание.
Отборите бяха разпределени в 2 групи от по 4 тима. В групите схемата беше всеки срещу всеки. Първият и вторият продължаваха към полуфиналите, а третият и четвъртият - към разпределение на местата от пето до осмо.
Българският национален отбор в първата си среща завърши наравно 9:9 с отбора на Сърбия. Във втория си сблъсък инкасира поражение от руснаците, с резултат 17:13. В последния си мач, срещу турците, постигна безпроблемна победа с 16:6. И онова равенство срещу сърбите много натежа. Руснаците трябваше да бият репрезентацията с поне 4 гола разлика, но не само, че не го сториха, а западните български съседи се поздравиха с краен успех и така заеха първото място в групата с актив от 7 точки. Втори останаха Русия с 6 точки, а България със скромните си 4 точки не успя да излезе от групата в посока напред, а отиде за разпределение на местата от втората част на класирането.
В другата група чехите бяха неудържими, черногорците също показаха класа и заслужено тези два отбора отидоха на полуфиналите. Чехите надделяха над руснаците, а черногорците се разправиха със сърбите. За третото място този път Русия не даде никакъв шанс на Сърбия и ги победи. Националният отбор на България, съвсем естествено, озовавайки се сред аутсайдерите, не срещна никаква съпротива и зае незадоволителното пето място. Шести останаха гърците, седмото място бе за турците, а отборът на "София" като любезен домакин остана осми.
Финалът, който предложиха Чехия и Черна гора, да се каже, че беше вълнуващ и интересен, е прекалено слабо и не би отразило истината. Чехите и черногорците сътвориха блестящо голбално шоу. Това наистина бяха най-добрите отбори, макар че и руснаците също демонстрираха изключителен голбал. Черногорците през цялото време водеха в резултата, само на два пъти допуснаха изравняване при 6:6, но секунди преди края на мача, когато водеха с 11:10, чехите се добраха до равенството 11:11. Така свърши редовното време и, по правилата на IBSA, предстояха 2 полувремена от по 3 минути всяко, в които важеше правилото за "златния гол". Когато се стигне до "златен гол", просто няма по-добри и по-слаби, има късмет и малшанс. Започна първото продължение и то не продължи кой знае колко, понеже черногорците се пропукаха, а чехите от "Перун" пощуряха от щастие. Избухнаха в неудържима радост, песни и други еуфорични прояви.
Съдии на турнира бяха Ресмие Ибрахимова (главен съдия), Виктория Димитрова, Силвия Иванова, рускинята Оксана Новичкова, гъркинята Мелпомени Кесанопуло, сърбинът Милош Вранкович. Съдии на маса бяха Геновева Зашева, Евелина Николова и Стела Стефанова. Димитър Захариев се грижеше за редовното озвучаване и пускане на джинглите по време на таймаутовете и другите паузи.
Много хора участваха в организацията на това великолепно събитие. Ивайло Вътов - Йовко изцяло извършваше комуникацията с чуждите отбори, Десислава Горанова -Деспасита се занимаваше с техническо-организационната част, Христомир Пандов и Добромир Удрев отговаряха за схемите, маркирането и останалите подробности. Анита Димитрова се занимаваше с превод и снимане на мачове, както и тяхното публикуване в интернет. Екипът на клуб "Витоша" също активно участваше в целия процес, както винаги го е правил. Разбира се, има още хора, но в крайна сметка ще спра дотук, за да не изпусна някого. Всички, които помогнаха за осъществяването на тази прекрасна проява, заслужават коленопреклонно и сърдечно БЛАГОДАРЯ.
Огромно благодаря заслужават и дечицата от 3А клас на Основно училище "Христо Ботев" в Етрополе, които през състезателните дни бяха голджаджове или лайсмени на турнира (това са хората, които гонят и връщат топката, когато тя е в аут или блокаут).
На 22 юни вечерта, в ресторанта на хотел "Етрополия", се състоя и церемонията по награждаването. Тя започна с песни и стихове, в изпълнение на същите тези дечица от 3А клас на ОУ "Христо Ботев", с класен ръководител г-жа Верджиния Николова.
На награждаването присъстваха и произнесоха слова кметът на Етрополе Димитър Димитров, Ивайло Николов - директор на рудничния комплекс в Етрополе, Васил Долапчиев и Асен Алтънов. Г-н Димитров получи благодарствен плакет от г-н Алтънов, с който Съюзът на слепите изказа благодарността на всички за оказаната подкрепа. Благодарствен плакет получи и г-н Ивайло Николов, който прочете поздравителен адрес от изпълнителния директор на генералния спонсор на турнира "Елаците-Мед" АД, г-н Драгомир Драганов.
Бяха връчени няколко персонални награди. Призът за най-полезен играч отиде при гъркинята Василики Аго, а г-н Алтънов лично поднесе наградата. Наградата за най-млад състезател бе присъдена на Светослав Дамянов от националния отбор на България. Тя му бе връчена лично от кмета г-н Димитров. Голмайстор с 50 попадения стана Алексей Шипилов от Русия, а наградата му връчи Ивайло Николов. Най-добър треньор и приз "Илия Попов" получи треньорката на чехите Терка Куновска, която си позволих да наградя собственоръчно, в качеството си на председател на българската федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания".
Две деца, облечени в народни носии, поднасяха таблите, върху които бяха разположени медалите.
Руснаците получиха купа за трето място и бронзови медали, които връчи Васил Долапчиев. Ивайло Николов награди вицешампионите от Черна гора.
Патронът на турнира и кмет на Етрополе Димитър Димитров връчи купата и медалите на шампионите от "Перун", Чехия. Първо прозвуча чешкият химн, а церемонията завърши с химна на България, домакин на този силен във всяко отношение голбален форум.
След официалната церемония, главният организатор Асен Алтънов вдигна тост. След това всички се насладиха на вкусната тържествена вечеря, на етрополската ракия и безбрежно весело настроение, за което допринесоха и песните, изпълнени от етрополеца Кристиан Григоров - Крис, както и от диджеят в ресторанта на хотел "Етрополия", с управител Анита Александрова.
Още веднъж най-искрени благодарности за екипите на хотел "Етрополия", на спортната зала в Етрополе, на Община Етрополе и на всички, които спомогнаха за осъществяването на тази грандиозна международна проява, която издигна българския спортен авторитет с още една стъпка в интернационален аспект.

Иван ЯНЕВНазад

Всички статии на Брой 07-08, 2019

IN MEMORIAM
Поклон пред учителя и поета!!!
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Програма за дейността на Съюза на слепите в България през 2019 г.
Проведе се второто редовно заседание на Технологичния съвет към УС на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Русе
Кърджали
Плевен
Добрич
Велико Търново
Бургас
ЛЯТНО ЗАБАВЛЕНИЕ
Датата, на която сте родени, влияе върху любовния Ви живот
ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
Списък на обектите на "Профилактика, рехабилитация и отдих" ЕАД
РАЗКАЗИ ЗА МОРЕТО
Нашето море
Моите спомени за незабравимо лято
Преоткриване
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
СПОРТ
Първи турнир по шоудаун за Купата на София
Международен турнир по голбал Етрополе, 20-23 юни 2019 г.
ТЕХНОЛОГИИ
Що е това PDF файл
Ще стартира ли старият ви компютър под WINDOWS 10?
Архив на изданието
1 2 3 4 5