Брой 09, 2019

Тема: IN MEMORIAM

Отиват си приятелите!!!


Ангел СОТИРОВ

Отиват си приятелите!!! През юни - Данчо Данчев, а сега - Димо… И още няколко, съвсем готови, чакат своя ред…

След 27 дена тежко боледуване, на 9 август късно вечерта, петък, най-лошият ден на християнската седмица, земният път на председателя на българските слепи есперантисти Димо Димов приключи. И той се пресели, сякаш доста щастливо във вечността! Щастливо, защото остави след себе си много добри дела, не само в полето на международното и националното есперантистко движение, но и в частния си живот, а също и в другите си обществени ангажименти.
Димо Пенев Димов е роден в добричкото селце Вратарите на 19 септември 1953 г. Родителите му са обикновени селски труженици. За голямо съжаление, тяхната рожба е по рождение напълно сляпа. Основното си образование Димо завършва във варненското училище за слепи и в същия град - вечерна гимназия. С помощта на жертвоготовната си майка с емблематичното име Мария, придобива успешно и магистърска степен по история във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий".
Есперанто той изучава в курсове, ръководени от именития варненски есперантист Георги Димов и световноизвестната софийска есперантистка Мариана Евлогиева, голяма приятелка на българските слепи. Благодарение и на своето упорито самообучение, Димо постигна академични висоти във владеенето на този изкуствено създаден език. Във Варна и на други места той успешно води курсове за изучаване на есперанто, както за начинаещи, така и за напреднали. От май 2014 г. е председател на Асоциацията на невиждащите есперантисти в България. Няколко мандата е активен и уважаван член на ръководството на Международната лига на слепите есперантисти.
Подобно на японец, почти целия си трудов стаж той изкарва като работник в цеховете на варненското ПП "Успех". В резултат на бушуващите свои младежки хормони, Димо прави два, не особено успешни опита за семеен живот, с две напълно слепи Валентини - от Своге и от Орша (Белорусия), естествено не едновременно. Все пак след време, заедно с добродушната, слабовиждаща родопчанка Радка Живкова, той създава устойчиво семейство. Щастливата брачна двойка се сдобива и с прекрасни наследници, получили чудесните български имена Пеню и Живка.
И той като всички нас си имаше и своите странности. Например, в цялата страна го знаехме като Димо Пенев, но той упорито държеше да бъде Димо Димов. Сред чуждестранните си приятели и познати той успя да наложи тази нова своя самоличност, но за нас, българите, си остана Димо Пенев.
Може би си струва да спомена, че Димо Димов пееше въодушевено, но спято в малък мъжки хор. От време на време, и той като бате Бойко, разпъваше весело акордеона сред празнуващи приятели и роднини. През последните години Димо не се втурна да изучава езика на Шекспир, както е модерно, а много яко залегна в доовладяването на езика на Пушкин и Лермонтов.
Освен изумително ученолюбив, Димо бе рядко гостолюбив и с не лошо чувство за хумор. Той бе винаги готов да те консултира езиково или да провери значението на някоя есперантска дума в многобройните си хартиени и електронни речници. И то само срещу половин бира, разбира се, с някакво добро мезенце. Впрочем, като редактор и преводач на текстове, той бе изключително прецизен, дори стигащ понякога чак до педантизъм.
Набирайки този текст повече от три седмици, аз спазвам обещанието си пред Димича, да съчиня и за него качествено похвално слово. Дано да съм успял!Назад

Всички статии на Брой 09, 2019

IN MEMORIAM
Отиват си приятелите!!!
БАЛКАНИ
Българо-македонска вечер
ГЛОБУС
Незрящият мечтател, изобретил "Управление на пътуването"
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Велико Търново
Бургас
Видин
Кърджали
Добрич
ОБЩЕСТВО
Защо пак отивам на избори?
Софийският ЦСРИ "Светлина" даде старт на новата учебна година
ПОКАНА
ФСХЗУ
ПРОЕКТИ
"БГ АСИСТ" ООД приключва изпълнението на проект "Създаване на социално предприятие за специализирани стоки и иновативни услуги за лица със зрителни увреждания"
Проект "Ръководство за ползване от лица със зрителни увреждания при работа с програма за електронни таблици Microsoft Excel"
ПЪТЕПИС
По вълните на тихия бял Дунав
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
СПОРТ
Държавно първенство по стрелба с лък
ТЕХНОЛОГИИ
Всичко, което GOOGLE знае за Вас
Познавате ли двата най-големи врага на вашия компютър?
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6
8