Брой 09, 2019

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Бургас


Пред съкровищата на Тутанкамон

През летните месеци населението на българското Черноморие се увеличава многократно. Туристи и почиващи от страната и чужбина много често са повече от местното население. Затова и културно-музикалните изяви са почти непрекъснати. Такава културно-историческа изява бе представянето на съкровището на Тутанкамон, предоставено от Египетския археологически музей.
На 15 август 2019 г. част от членовете на ТО - Бургас бяхме поканени от г-жа Марионела Стоянова, председател на Центъра за социална рехабилитация към Сдружение "Социален център" - Бургас. Мероприятието бе спонсорирано от г-жа Диана Саватева, депутат от Народното събрание за Бургаски регион и бизнес-дама.
Небхеперура Тутанкамон или Тутанкамон (както е известен на широката публика), познат и като Тутанхамун, е египетски фараон от Осемнадесетата фараонска династия. Възкачва се на престола на осемгодишна възраст и умира на 19 години. Той става едва ли не най-известният владетел на Древен Египет след откриването на гробницата му, макар че не е оставил значима следа от своето управление. В музея в Кайро са изложени 1700 предмета, намерени в гробницата на Тутанкамон, открити първоначално от Хауърд Картър. На 4 ноември 2007 г. за първи път учени проучват мумията на Тутанкамон и публикуват резултатите от своите изследвания. Открити са и 20 глинени гърнета, запечатани с официалния печат на Тутанкамон. Според д-р Захи Хауас, съдовете вероятно съдържат провизии, предназначени за пътуването на фараона към задгробния свят. Тутанкамон е син на фараона Аменхотеп IV, от негова сестра с неизвестно име. Младият фараон не заема престола веднага след смъртта на баща си. Между тях царува фараонът Сменкхара. Някои теории сочат, че Сменкхара е Нефертити, която след смъртта на съпруга си приема мъжко име и в продължение на няколко години управлява еднолично като фараон, след което отстъпва престола на Тутанкамон.
Археологическата експозиция бе изложена в триетажните фоайета на Бургаската опера. След изложбата на музейните експонати ни бе показано историческо филмче за откриването на античната гробница. Всички ние си тръгнахме обогатени от видяната експозиция и с дълбок размисъл за живота на Земята преди хилядолетия.

Анка ЯНЕВА

Лечебните минерални води на Велинград

Дългоочакваното лято дойде. Изненада ни с големите си температурни амплитуди - от 18 до 42 градуса. Но хората му се радваха, нали е времето на очакваните почивки на балкан или на море. Така и тази поредна година, голяма група от съюзни членове на РО Бургас пристигнахме на желаната почивка във Велинград. Там заварихме стари приятели от други градове. Затвърдиха се стари приятелства, създадоха се нови контакти от почти цяла България. За всички времето, прекарано в станцията във Велинград, се стори кратко - от 20 до 29 август 2017 г. Но всички останаха доволни и си обещаха, че живот и здраве - отново срещи на басейна на Велинград и неговите минерални извори.
Карстовият характер на тази част от Родопите е оформил интересно съчетание на пещера и извор. Пещерата Лепеница е национален туристически обект от 1960 г. Тя се слави с прекрасни зали, уникална фауна, пещерни бисери и пещерни кратери, каквито се срещат само тук, в България, и в още една пещера във Франция. През Лепеница преминава подземната река, която избликва като най-големия карстов извор в България - Клептуза.
Легендата разказва, че буйната и пакостлива река, прокълната от хората, за наказание била изпратена от Бога в преизподнята. След години тя се върнала, пречистена и умиротворена. Днес създадените през 30-те години на ХХ век две карстови езера на Клептуза са едни от емблемите на Велинград.
77 минерални извора, 70 чешми, 7 бани - с това е благословен Велинград.
Термалните извори привличат вниманието, от древността до наши дни, на траки, римляни, византийци и българи. Тук са запазени най-старите действащи в България оригинални бани. Две от тях - Радона и Кремъчна - са построени през далечните 1750 и 1751 г., а други две - женските бани в Чепино и Лъджене - са от началото на ХХ век.
В кв. Чепино се намират "Топилата" - минерални извори, бликащи край коритото на река Чепинска.
В района на Велинград се пресичат 42-ри паралел и 24-ти меридиан. Според специалистите, в България няма друга географска пресечна точка от такъв ранг и тя има голямо научно и културно-историческо значение.

Анка ЯНЕВАНазад

Всички статии на Брой 09, 2019

IN MEMORIAM
Отиват си приятелите!!!
БАЛКАНИ
Българо-македонска вечер
ГЛОБУС
Незрящият мечтател, изобретил "Управление на пътуването"
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Велико Търново
Бургас
Видин
Кърджали
Добрич
ОБЩЕСТВО
Защо пак отивам на избори?
Софийският ЦСРИ "Светлина" даде старт на новата учебна година
ПОКАНА
ФСХЗУ
ПРОЕКТИ
"БГ АСИСТ" ООД приключва изпълнението на проект "Създаване на социално предприятие за специализирани стоки и иновативни услуги за лица със зрителни увреждания"
Проект "Ръководство за ползване от лица със зрителни увреждания при работа с програма за електронни таблици Microsoft Excel"
ПЪТЕПИС
По вълните на тихия бял Дунав
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
СПОРТ
Държавно първенство по стрелба с лък
ТЕХНОЛОГИИ
Всичко, което GOOGLE знае за Вас
Познавате ли двата най-големи врага на вашия компютър?
Архив на изданието
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022