Брой 09, 2019

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Видин


Опознай родината да я обикнеш!

На 3 и 4 август 2019 г. бе организирана екскурзия за опознаване на важни туристически обекти в България, с маршрут: Видин - Сопот - Карлово - Пловдив - Панагюрище - Копривщица - Видин.
В първия ден посетихме градовете Сопот, Карлово и Пловдив.
Сопот е един от центровете на националноосвободителните борби. Тук се ражда и формира като личност патриархът на българската литература -писателят Иван Вазов. Разгледахме родната му къща и чухме интересни факти от живота му, разказани от уредника на музея.
Недалеч от гр. Сопот, в гр. Карлово, посетихме къщата-музей на Апостола на свободата Васил Левски и експозиционната зала към музея. В нея бяха представени материали, посветени на родното място и рода на Левски, произведения на изобразителното изкуство, които отразяват важни моменти от живота и революционното дело на Апостола. В параклиса до музея беше изложен кичур от косата на Левски, който е даден от него на майка му - в случай, че не може да се намери тялото му, да бъде опята косата, частица от него. Разгледахме и други туристически забележителности в посетените градове.
В следобедния час пристигнахме в Града на тепетата - Пловдив. Групата направи панорамна разходка в Стария град, възрожденските къщи, главната улица, пеещите фонтани и различни забележителности по пътя . Времето беше чудесно и приятно за разходка. Бяхме настанени в хотел "Интелкооп".
На 4-ти август, втория ден от екскурзията, посетихме Панагюрище и Копривщица - стари възрожденски градове, свързани с важни моменти от нашата история.
В Панагюрище разгледахме Историческия музей, където са изложени копия от 9 уникални съда от Панагюрското съкровище, открито през 1949 г. Изработено е от чисто злато и тежи 6,164 кг. В града са съхранени и подържани много стари възрожденски къщи. Една от които е и къщата-музей "Райна Княгиня", на българска учителка и революционерка, ушила въстаническото знаме за Априлското въстание. В двора са погребани и костите на героинята.
Посетихме и Архитектурно-исторически резерват Копривщица, така наречен заради цялостно запазените си архитектурни ансамбли от епохата на Възраждането. Тук разгледахме къщите–музеи на Георги Бенковски, Тодор Каблешков, Димчо Дебелянов, Любен Каравелов, както и Лютовата и Ослековата къщи.
Навсякъде разходката беше придружена с беседа от уредник на историческите обекти, а по време на пътуването организаторите на екскурзията даваха информация за исторически забележителности, който ще бъдат посетени в съответните градове.
Част от посетените обекти са от Стоте национални туристически обекти на БТС.
В екскурзията взеха участие 50 човека от ТО Видин, към които се присъединиха и съюзни членове от ТО на ССБ - Монтана и Бойчиновци.
Всички останаха доволни от посетените обекти и добрата организация на мероприятието.

Мадлен АГОПОВАНазад

Всички статии на Брой 09, 2019

IN MEMORIAM
Отиват си приятелите!!!
БАЛКАНИ
Българо-македонска вечер
ГЛОБУС
Незрящият мечтател, изобретил "Управление на пътуването"
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Велико Търново
Бургас
Видин
Кърджали
Добрич
ОБЩЕСТВО
Защо пак отивам на избори?
Софийският ЦСРИ "Светлина" даде старт на новата учебна година
ПОКАНА
ФСХЗУ
ПРОЕКТИ
"БГ АСИСТ" ООД приключва изпълнението на проект "Създаване на социално предприятие за специализирани стоки и иновативни услуги за лица със зрителни увреждания"
Проект "Ръководство за ползване от лица със зрителни увреждания при работа с програма за електронни таблици Microsoft Excel"
ПЪТЕПИС
По вълните на тихия бял Дунав
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
СПОРТ
Държавно първенство по стрелба с лък
ТЕХНОЛОГИИ
Всичко, което GOOGLE знае за Вас
Познавате ли двата най-големи врага на вашия компютър?
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6
8